среда, 23. октобар 2024.

Slatka pletenica sa orasima

 Ovaj recept sam odavno isprobala sa Coolinarike, jedne od najboljih kulinarskih stranica, koju su, silom prilika zatvorili za nas članove, koji smo tamo bili godinama i dali veliki doprinos da ta stranica bude ono šro je nekad bila, mesto za druženje, sticanje novih prijateljstva i razmenu mišljenja i iskustva. Recept je od Vukice a inače sam i ja pravila vrlo sličnu pletenicu sa jabukama, koja je takođe izuzetno lepa.

Sastojci za testo: 300 g brašna, 5 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 30 g šećera, malo soli, 1 žumance, 180 ml jogurta / kefira, 50 ml mleka,75 ml ulja, korica od jednog limuna

Sastojci za fil: 150 g mlevenih oraha, 150 g sekanih oraha, 30 g šećera, 2 belanceta, oko 100 g džema od kajsija, 1 kesica vanilinog šečera, izrendana kora od 1 pomorandže

Priprema: Brašno prosejati Ja obično prosejem malo više brašna jer sva brašna ne upijaju isto tečnost, pa odvojim onoliko koliko mi je potrebno za recept a ostatak stavim sa strane pa dodajem onoliko koliko mi je potrebno da dobijem testo koje se ne lepi za ruke ili za posipanje radne površine.

U toplo mleko dodati šećer, kvasac,jogurt, limunovu koricu, žumance i ulje. dobro sjediniti i ako je potrebno ostaviti da se kvasac podigne. Ja koristim kvasac koji ide direktno u brašno, promešam,dodam malo soli i sipam u tečne sastojke, spatulom sjediniti i dobro izmesiti testo koje treba da bude meko ali da se ne lepi za ruke.

Tako umešeno testo premazati sa malo ulja, vratiti nazad u posudu u kojoj ste umesili testo, prekrite providnom folijom i ostaviti na toplom mesu da testo naraste.

Dok testo raste pripremite orahe. Umutiti oba belanca sa šećerom, dodati vanili i koricu pomoranže i na kraju umešati seckane i mlevene orahe u masu.

Naraslo testo premesiti, podeliti na pola i ostaviti da se kratko odmori. Svako testo koje ostavimo da se kratko "odmori" se mnogo bolje  istanji oklagijom.

Uzeti jedan deo testa i rastanjiti u pravougaonik oko pola cm debljine a može i malo više  Sa obe strane testa  iseći trakice oko 2cm široke. Sredinu testa premazati sa polovinom džema od kajsija pa staviti polovinu mase od oraha i rasporedite da imate po celoj dužini isto. Donji i gornji  deo testa prebaciti preko fila a trakice prebacivati jednu unakrst sa drugom. Isto tako uraditi i sa drugim delom testa.


Slika ove pletence nije od ovog recepta već od nekog drugog samo sam htela da vam pokažem kako uraditi pletenicu.

Preneti obe pletenice a pleh koji ste prekrili pek papirom, pokriti i ostaviti da pletenice još jednom narastu. Narasle pletenice premazati umućenim žumancetom sa malo ulja i po želji posuti sa malo mlevenih oraha, ( ja nisam ) Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C i peći dok vam ne porumene onako kako vi volite, 20 do 25 minuta.
Ostaviti da se prohlade, iseći na parčiće i poslužiti uz kafu ili čaj.

Moraću da ponovim ovu slatku pletenicu pa ću onda bolje uslikati kotake pripreme. 

Prijatno!!

Нема коментара:

Постави коментар