среда, 9. октобар 2024.

Slana štrudla sa šunkom i sirom

 Slana štrudla je kod nas uvek dobro došla. Nekada je jedemo za ručak uz neku salatu i supu i ono što nam ostane obično pojedemo za večeru.

Sastojci: 650 g brašna, ( + 50 g za doradu testa ) 250 ml mleka, 2 jajeta, 1 belanac, 75 g kisele pavlake, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 70 g omekšalog putera,  1 kašičica soli, 1 kašika meda

i još: 1 žumance, malo putera sa belim lukom i peršunom, susam,  200 g provolone sira, 1 ljuta papričica, 400 g šunke, 100 g omekšalog krem sira, 40 g sitno izrendanog parmezana

Priprema: Brašno prosejati pa odvojiti 50 g na stranu her ćemo to koristiti za valjanje testa. Ja sam koristila brašno tip 400. 

Mleko zagrejati  da je toplo ali ne i vruće, dodati 2 jajeta, 1 belance, kiselu pavlaku, med i kvasac i sve dobro sjediniti.

U brašno dodati so i promešati, dodati sve tečne sastojke i zamesiti testo pa kad je testo sjedinjeno, dodati omekšali puter i sjediniti testo sa puterom. Ovaj proces je malo duži, trebaće vam oko desetak minuta da se razvije gluten. Ako je testo i dalje previše meko i nemoguće je da ga oblikujte dodajte po vrlo malo brašna dok ne dobijete meko testo koje možete da oblikujete u loptu. Meni je za to bllo potrebno još dvadesetak grama brašna pored onih 650 g. Oblikovano testo posuti sa malo brašna a posuti i zdelu u kojoj će testo da raste, pokriti i ostaviti da testo naraste.

Nraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i premesiti testo. Podeliti na pola, jer od ove količine trebate dobiti 2 štrudle. Ja sam namerno pravila dve štrudle jer sam jednu nosila u goste a jedna je bila za nas. Ako ne planirate da pravite 2 štrudle onda celu količinu sastojaka podelite na pola.

Pobrašniti radnu površinu ali koristite minimalnu količinu brašna, samo toliko da vam se testo ne lepi. Rastanjiti testo u pravugaonik debljine oko pola cm. Premazati 2/3 testa sa krem sirom, posuti sitnoizrendanim parmezanom, sitno iseckanom ljutom papričicom ili mladim lukom, preko staviti listove šunke i završiti sa provolone sirom. Zaviti u rolat i iseći na 12 do 14 jednakih parčića.

Pleh veličine 10 X 32cm ili sličnih veličina prekriti pek papirom ili podmazati puterom pa ređati parčiće u zig zag formi. ( pogledajte fotkicu ) Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Dok to testo raste vi napravite i drugu štrudlu, pokriti i nju i kad su se kalupi napunili sa podignutim testom premazati sa umućenim žumancetom, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25do 30 minuta ili dk vam lepo ne porumeni.


Pečene štrudle izvaditi oz pleha, pažljivo ukloniti pek papir pa premazati sa otoplhenim puterom u koji ste dodali jedan čen belog luka i kašičicu peršuna. Ostaviti da se ohladi, seći na parčiće i poslužiti sa kefirom za večeru ili za ručak.


Ja nisam dugo čekala da se ohladi jer sam bila jako znatiželjna kakvog je ukusa. Štrudla je kao pamuk meka pa bih vam je preporučila da je napravite. Ako ne želite da ih pravite sa punjenjem napravite ih kao hleb.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар