Sastojci: 200 g sočiva, manja glavica crnog luka, 1 manji struk praziluka, 2 manje ili 1 veća šargarepa, 2 stapića celera, 2 do 3 čena belog luka, 2 do 3 krompira, 2 kašike ajvara, so, biber, suvi začin, 250 ml kuvanog paradajza,voda po potrebi, peršun, ulje
Priprema: U dublju šerpu zagrejati ulje i dodati sitno isečen crni luk, kratko ga propržiti pa dodati praziluk, koji ste prethodno očistili i oprali pod mlazom hladne vode i pržiti sve zajedno. Dodati šargarepu isečenu na sitnije kockice a zatim i štapiće celera isečene na kockice, na kraju dodati sitno isečn beli luk.
Začiniti po želji, ja sam dodala so, biber, 1 kašičicu mlevene paprike,suvi začin, 2 kašike ajvara, sve izmešala i onda dodala sočivo, koje sam prethodno očistila, oprala i ostavila da odstoji u vodi nekoliko sati pre kuvanja.
Naliti kuvanim paraadajzom ( ako vam je pradajz kiseo, dodati pola kašičice šećera ) i vodom koliko želite da vam je čorba gusta / retka. Pustite da provri, smanjite temperaturu i kuvajte do desetak minuta pre nego što je sočivo kuvano i tek onda dodati krompir isečen na sitne kockice jer krompir se skuva jako brzo. Ko želi, krompir može staviti i ranije, malo će se više raskuvati ali će zato čorba da vam bude kremastija i gušća.
Pred služenje posuti sitno isečenim peršunom i poslužiti je toplu.
Moj muž ju je jeo sa projom a ja ne jedem hleb, meni je bilo dovoljno samo topla čorbica.
Ko želi, umesto krompira može dodati batat ili bundevu, ja volim i jedno i drugo ali trenutno nisam imala u kući.
Ko posti na vodi, čorba se može napaviti i bez ulja, staviti da se kuva sve zajedno bez prethodnog dinstanja povrća.
Prijatno!!!
Divna corba. Ja do sada nisam probala socivo ali ova corbica prosto mami.
ОдговориИзбриши