петак, 19. јун 2015.

Parfe od sira i trešanja

Ja sam oduševljena sa ovom poslasticom, možda ćete biti i vi.


Sastojci:

300 g očišćenih trešanja ili višanja
2oo ml soka od višanja ili vode
pola štapića cimeta
1 puna kašika agava ili javorov sirup
2 kašićice gustina
350 g kremaste rikote,mladog sira ili mascarpone sira
75 ml slatke pavlake
100 g kondenzovanog mleka
pola kašičice vanila paste ili vanilinog šećera
listići nane

Priprema:

Prvo napraviti preliv od višanja ili trešanja.
Oprati i očistiti trešnje od koštica.
U manju šerpicu staviti očišćene trešnje, javorov ili agava sirup ( ako nemate ni jedno ni drugo može med, obični šećer ili zasliđivač po vašem izboru ) štapić cimeta i preliti sa sokom od višanja/ trešanja ili običnom vodom i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 5 minuta.
Uzeti nekoiliko kašika soka iz šerpice i ostaviti da se ohladi, dodati gustin, razmutiti i sipati u šerpicu sa trešnjama, vratiti nazad na ringlu i kuvati na tihoj temperaturi samo da se malo zgusne.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Umutiti sir ( ja sam koristila kremastu rikotu,vi, ako volite možete koristiti mascarpone ili dobro oceđen mladi sir ) sa slatkom pavlakom, dodati vanilu i kondenzovano mleko ( možete napraviti i bez kondenzovanog mleka, samo dodati malo više zaslađivača koji koristite,ja nisam dodala ni jedan jer mi je kondenzovano mleko dovoljno slatko a ako imate dulche de lece možete staviti umesto kondenzovanog mleka, ali onda ne dodavati nikakav zaslađivač da ne bude preslatko ) i sve dobro sjediniti.
Umesto sira možete koristiti oceđen, preko noći, gusti grčki jogurt.


Uzeti dve veće ili 4 manje lepe čaše, na dnu sipati punu kašiku preliv od trešanja, preko sipati pune dve kašike mase od sira, umak od trešanja i tako dok ne napunite čašu.
Vodite računa da imate dovoljno za sve čaše.
Završiti sa prelivom od trešanja.
Ostaviti da se dobro ohladi,ukrasiti sa listićima nane i poslužiti hladno.


Prijatno!!!!

2 коментара: