четвртак, 31. октобар 2013.

KuVarijacije: ROLAT SA DEKORATIVNIM BISKVITOM

Fascinirana sam ovim biskvitima i želela sam da napravim te rolate, ali nikako da se stigne.Pre nekoliko dana mi je bila idealna prilika, prijateljima je bila slava Sv.Petka i rolat je napravljen.
Prvi put učestvujem u ovoj igrici,KuVarijacije, koju je započela naša blogerka Maja sa Bloga "Cooks and Bakes" a izabrana tema za ovaj mesec, je  "Rolat sa dekorativnim biskvitom"
Pa da krenemo.... ja sam pravila dosta veći rolat i moje su mere uvećane za 1.5 puta



Sastojci za šare na rolatu:

1 belanac
30 g šećera
40 g brašna
20 g putera sobne temperature
boja za šare 

Sastojci za rolat:

6 jaja, sobne temperature
6 g cream of tartar ili sok od pola limuna
150 g  sitnog šećera
90 g otopljenog putera
110 g prosejanog brašna
30 g kakaoa
1 kašika vanilla paste ili 1 kesica vanile
limunova korica

i još:

1 kašika prah šećera

Ganache krema:

300 g bele kuverture
450 ml pavlake
kašika-dve  brendija ili konjak ( ne mora )

i još:

jagode ( ne moraju )

Priprema:

Ganache pripremite, po mogućstvu, veče pre.
Pavlaku staviti da se zagreje,ali ne i da provri ( dovoljno je kad vidite mehuriće okolo stranica šerpe u kojoj zagrevate pavlaku ).
Čokoladu sitno iseckati, preliti zagrejanu pavlaku i mešati sa žicom dok se čokolada ne otopi i po izboru, dodati konjak ili brendi, sve ti sjediniti i ostaviti, najbolje preko noći, u frižider da se potpuno ohladi. Umutiti mikserom pre nego što je rolat ispečen. ( ja sam mutila tek kad je rolat bio ispečen i malo mi se prehladio i tu i tamo je vrlo malo ispucao pri motanju )
Ganache možete premazati i da ga uopšte ne mutite, ali onda ga ne ostavljati u frižider već ga ostaviti na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi.

U belanac dodati šećer, brašno i puter,sobne temperature i sve zajedno sjediniti u glatku smesu. Ako dodajete boje razdeliti u više manjih zdelica i dodavati boje po vašem izboru. ( ne znam zašto, ali meni ova krema nije bila snežno bele boje  kao što je na originalnom receptu )

Pripremite pleh veličine 32cm X 42 ili sličnih veličina ( ako pravite manji rolat od samo 4 jaja,koristite pleh 27.5cm X 43cm ).
Na običnom papiru nacrtajte šare po vašem izboru i taj papir stavite prvo na pleh,preko tog papira staviti papir za pečenje,iste veličine koliki vam je i pleh.
Napunite kuvarski špric ( ako ga nemate, staviti u običnu kesu za zamrzivač i odsecite vrlo malo na vrhu i stiskajući kesu praviti,koju ste prethodno malo uvrnuli gde je smesa za šare ) i praviti šare na papiru za pečenje. ( pošto sam i ja pravila samo tačkice, napravila sam šare samo do pola papira jer prvu polovinu ćemo zaviti i neće se videti šare )  Tako pripremljene šare staviti u zamrzivač i ostavite da stoji dok vi pripremite testo za rolat.

Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca umutiti sa cream of tartar, ako ga nemate, umutiti sa limunskom kiselinom u čvrst sneg i ostaviti sa strane.
Stalno muteći žumanca,postepeno dodavati šećer,vanilu i limunovu koricu ( limunova korica i vanile nisu u receptu, ja sam samo htela da obogatim ukus ovo g divnog rolata , vi ne morate ) dok ne dobijete gustu i svetlu smesu, dodati prosejano brašno i kakao i na kraju, spatulom, dodati belanca.

Izvaditi pleh iz zamrzivača ( skloniti papir sa šarama, ako ga niste sklonili pre ) i sipati smesu od jaja preko šara,sve lepo poravnjati ( ovo morate malo brže da radite da vam se ne otope šare ) i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C  oko 10 do 12 minuta.

Dok se rolat peče, pripremiti još jedan papir za pečenje,posuti ga prah šećerom i pečeni rolat prevrnuti na prah šećer. Odmah skinuti papir sa rolata,ponovo ga vratiti na rolat i pažljivo prevrnuti rolat na stranu, koja je bez šara i koju ćete premazati sa ganache kremom.
Ostaviti rolat samo nekoliko minuta da se prohladi, da nije vreo jer će vam otopiti kremu.
Premazati sa kremom i na početku rolata staviti dva reda očišćenih jagoda.
Pažljivo, pomoću papira,umotati rolat i staviti ga na tacnu sa koje ćete poslužiti.
Ostaviti da se ohladi, seći na parčiće i poslužiti ( ja sam ostavila deo kreme i ukrasila rolat i odozgore )



Prijatno!!!!


20 коментара:

  1. Kod tebe je baš lep i elegantan, svidja mi se što je sa voćem!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Suzyce...ja sam to videla na originalnom receptu a ovde svog tog bobičastog voća ima preko cele godine.Pozdrav.

      Избриши
  2. Krasna rolada, a jagode su ju samo dodatno uljepšale

    ОдговориИзбриши
  3. I can see it now, it's so beautiful... One of my favourite flavours - strawberry and cream. :)
    Have a wonderful evening, Zokieee! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Zoko, bas je fina sa jagodicama, mislim da su one obogatile ukus cele rolade... divan krug i uzivala sam u svim izvedbama.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Lana...tvoje roladice su izuzetno lepe i jako mi se sviđaju a i ova mi je lepa.Da baš te jagode su joj dale onu tačku na I

      Избриши
  5. Jako lijepo si napravila ovaj rolat, kada vidim sve vaše izvedbe baš mi je žao što i sama nisam sudjelovala. Jagode su ga dodatno ukrasile i osvježile !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka. Znam kako je i ne može se stići sve...imaćeš prilike sigurno da ga isprobašmjer zaista nije teško napraviti. Od srca tebi hvala.

      Избриши
  6. Predivan je:) Svaka čast! Jagodice su pun pogodak:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale. Od uvek sam želela da napravim ovaj šareni rolat, ali nikada da stignem.

      Избриши
  7. Prelijepa živahna rolada, dekor stola, jednostavan i elegantan :)

    ОдговориИзбриши