понедељак, 18. новембар 2013.

DUNAVSKI VALOVI

Ovom kolaču sam dala ovo ime jer me podsećaju na taj kolač...jako se brzo napravi a veoma je ukusan i prijatan za nepce...čak, i ja, koja ne jede kolače, sam pojela jedan....probajte ga i vi,možda će vam se dopasti.




    Sastojci za belu smesu:


     500 ml mleka
     95 g griza
     120 g putera
     100 g šećera
     1 kesica vanilinog šećera

    Sastojci za braon smesu:

     500 ml mleka
     95 g griza
     120 g putera
     100 g šećera
     1 kesica vanilinog šećera
     2 kašike kakaoa

    Sastojci za preliv:

     450 g smrznutih malina
     1 do 2 kašike šećera
     65 ml vode
     1 pakovanje želea od malina ( 85 g ) ili crveni preliv za torte

Priprema:

U dve šerpice staviti po pola litra mleka, dodati šećer, puter i vanilu i pustiti da provri, ( jednu šerpicu stavite da se samo tiho greje mleko, jer nećete moći kuvati u dve šerpice u isto vreme ) i kad provri polako sipajte griz i mutite sa žicom za mućenje da izbegnete da imate grudvice. Kuvati, stalno mešajući dok se griz ne skuva a smesa zgusne.

U četvrtasti kalup ( 22cm X 22cm )  poređati piškote ( nemojte ih kvasiti ) ili keks da pokrije celo dno.
Sipajta pripremljenu smesu od griza preko piškota.
Dotle vam je i mleko u drugoj šerpici provrelo i sipajte griz i kakao i kuvajte stalno mešajući sa žicom, kad je skuvano i zgusnuto sipati preko prethodne smese a da biste dobili ovako šareno testo malo sa kašikom podignuti belu smesu da bi ušla braon smesa.
Ostaviti sa strane.
U šerpu staviti smrznute maline, vodu i šećer i pustiti da se kuva desetak minuta. Skloniti sa vatre i štapnim mikserom umutiti celu smesu od malina.
U vruću smesu dodati žele od malina ili ako nemate onda crveni preliv za torte i sve dobro promešajte.
Ostaviti da se malo prohladi i preliti preko braon smese.
Ostaviti u frižideru najmanje 3 sata a najbolje preko noći.
Ohlađeno i stegnuto iseći na kocke i poslužiti.


10 коментара:

  1. Postoje više recepata za ovaj kolač, ali se ne sećam da sam naišla na ovakav, jer je zaista brz i jednostavan a izgleda super...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoro...ovo je baš jednostavno, bez mućenja jaja, počenje testa, samo skuvaj u prelivaj...Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Zokie, it's just wonderful... I would like to taste it, I really like it! :)
    Have a nice evening, my dear friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Gery, this cake is very easy to make and taste very nice. Have a wonderful day:))

      Избриши
  3. Лесен,но за сметка на това ефектен десерт......Прекрасна си,Зори!

    ОдговориИзбриши
  4. I ja imam nešto drugačiji recept, ali obaj tvoj izgleda puno sočnije. Mljac, mljac.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, hvala ti.Ja pšrvi put probam ovako nešto i ovaj preliv me je oduševio. Od srca ti hvala.

      Избриши
  5. Jako dekorativan kolač, odmah privlači pažnju. Verujem da je i jako ukusan jer sastojci govore u prilog tome:) Odlična ideja!

    ОдговориИзбриши