Ovom kolaču sam dala ovo ime jer me podsećaju na taj kolač...jako se brzo napravi a veoma je ukusan i prijatan za nepce...čak, i ja, koja ne jede kolače, sam pojela jedan....probajte ga i vi,možda će vam se dopasti.
Sastojci za belu smesu:
500 ml mleka
95 g griza
120 g putera
100 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
Sastojci za braon smesu:
500 ml mleka
95 g griza
120 g putera
100 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
2 kašike kakaoa
Sastojci za preliv:
450 g smrznutih malina
1 do 2 kašike šećera
65 ml vode
1 pakovanje želea od malina ( 85 g ) ili crveni preliv za torte
Priprema:
U dve šerpice staviti po pola litra mleka, dodati šećer, puter i vanilu i pustiti da provri, ( jednu šerpicu stavite da se samo tiho greje mleko, jer nećete moći kuvati u dve šerpice u isto vreme ) i kad provri polako sipajte griz i mutite sa žicom za mućenje da izbegnete da imate grudvice. Kuvati, stalno mešajući dok se griz ne skuva a smesa zgusne.
U četvrtasti kalup ( 22cm X 22cm ) poređati piškote ( nemojte ih kvasiti ) ili keks da pokrije celo dno.
Sipajta pripremljenu smesu od griza preko piškota.
Dotle vam je i mleko u drugoj šerpici provrelo i sipajte griz i kakao i kuvajte stalno mešajući sa žicom, kad je skuvano i zgusnuto sipati preko prethodne smese a da biste dobili ovako šareno testo malo sa kašikom podignuti belu smesu da bi ušla braon smesa.
Ostaviti sa strane.
Sipajta pripremljenu smesu od griza preko piškota.
Dotle vam je i mleko u drugoj šerpici provrelo i sipajte griz i kakao i kuvajte stalno mešajući sa žicom, kad je skuvano i zgusnuto sipati preko prethodne smese a da biste dobili ovako šareno testo malo sa kašikom podignuti belu smesu da bi ušla braon smesa.
Ostaviti sa strane.
U šerpu staviti smrznute maline, vodu i
šećer i pustiti da se kuva desetak minuta. Skloniti sa vatre i štapnim
mikserom umutiti celu smesu od malina.
U vruću smesu dodati žele od malina ili ako nemate onda crveni preliv za torte i sve dobro promešajte.
Ostaviti da se malo prohladi i preliti preko braon smese.
Ostaviti u frižideru najmanje 3 sata a najbolje preko noći.
Ohlađeno i stegnuto iseći na kocke i poslužiti.
U vruću smesu dodati žele od malina ili ako nemate onda crveni preliv za torte i sve dobro promešajte.
Ostaviti da se malo prohladi i preliti preko braon smese.
Ostaviti u frižideru najmanje 3 sata a najbolje preko noći.
Ohlađeno i stegnuto iseći na kocke i poslužiti.
Postoje više recepata za ovaj kolač, ali se ne sećam da sam naišla na ovakav, jer je zaista brz i jednostavan a izgleda super...
ОдговориИзбришиHvala Zoro...ovo je baš jednostavno, bez mućenja jaja, počenje testa, samo skuvaj u prelivaj...Topli pozdrav.
ИзбришиZokie, it's just wonderful... I would like to taste it, I really like it! :)
ОдговориИзбришиHave a nice evening, my dear friend! :)
Thank you Gery, this cake is very easy to make and taste very nice. Have a wonderful day:))
ИзбришиЛесен,но за сметка на това ефектен десерт......Прекрасна си,Зори!
ОдговориИзбришиХвала Милена...ако межеш,пробај.Топли поздрав.
ИзбришиI ja imam nešto drugačiji recept, ali obaj tvoj izgleda puno sočnije. Mljac, mljac.
ОдговориИзбришиTamara, hvala ti.Ja pšrvi put probam ovako nešto i ovaj preliv me je oduševio. Od srca ti hvala.
ИзбришиJako dekorativan kolač, odmah privlači pažnju. Verujem da je i jako ukusan jer sastojci govore u prilog tome:) Odlična ideja!
ОдговориИзбришиHvala Nale...meni se sviđa što se brzo napravi i nema ni jaja ni brašna
Избриши