Volim da radim sa testom,kad sam prvi pur radila ovu pogaču po ovom receptu oduševila sam se njenom mekoćom.....promenila sam nešto malo iz originalnog recepta jer volim da koristim mlaćenicu/jogurt u testu, takva su mi peciva mnogo mekša i vazdušastija.Pa da počnem.....
Sastojci:
650 g brašna za hleb
12 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
1 kašičica šećera
1 jaje + 1 žumanac
75 ml ulja
175 ml mleka
175 ml mlaćenice ili jogurta
1 do 2 kašičice soli
75 g putera
200 g krem sira
Za premazivanje pogače:
1 belanac
semenke po ukusu ( susam,crni susam, laneno seme,kim )
Priprema:
Zagrejati mleko dodati kvasac i šećer i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U posudu, u kojoj ćete zamesiti testo,prosejati brašno i so, dodati mlaćenicu,jaje, žumanac,ulje, podignuti kvasac i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i umesiti glatko i meko testo ( možda će vam trebati još vrlo malo brašna ) koje se odvaja od ruku.
Oblikovati u kuglu i vratiti nazad u posudu,prekriti sa najlonom i ostaviti sat vremena da se testo udupla.
Naraslo testo premesiti još jednom i podeliti na dve veće i jednu manju kuglu.
Tepsiju, veličine 28 cm podmazati i najmanju kuglu oblikovati i staviti na sredinu tepsije.( oduzeti malo testa od nje da bismo napravili male kuglice i spojiti sa ostatkom testa,koje smo odsekli od pravougaonika. Napraviti 6 manjih kuglica od tog testa )
Jednu, od dve veće kugle, rastanjiti u pravougaonik oko 36cm dug.Poravnjati nožem, od ostatka testa ćemo napraviti male kuglice, koje ćemo staviti između rolatića i kiflica. ( pogledaj sliku ) Premazati sa omekšalim puterom. Podeliti na 6 istih trakica. Na svaku trakicu staviti komadić krem sira ( ako želite, ovu pogaču možete napraviti bez krem sira.Ja sam je pravila i sa i bez i podjednako nam je lepa.Ako ćete je poslužiti za ručak,pravite je bez sira ) i uviti u male rolatiće.
Od druge,veće kugle, razvaljamo testo u krug, premažemo sa omekšalim puterom i isečemo na 6 jednakih trouglova.
Svaki trougao, prema užem delu, rasečemo nožem nekoliko puta, da dobijemo lepe šare na kiflici.
Na početku gde je širi deo stavite krem sira i uviti u kiflicu.
Sada ćemo da oblikujemo pogaču.
Stavili smo najmanji deo testa, koji smo oblikovali u kuglu, na sredinu tepsije.
Oko te kugle raspodeliti male rolatiće, koje smo ranije napravili ( ja sam i rolatiće zasekla pri kraju,pre nego što sam ih zavila. Pravila sam i bez zasecanja i lično mislim da će biti lepša ako rolatiće ne zasečete pri kraju )
Uvijene kiflice ćete staviti do ivice tepsije, tako što ćete,zasećene krajeve kiflica okrenuti prema ivici tepsije.
Tako napravljenu pogaču pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da pogača naraste.
Naraslu pogaču premazati sa umućenim belancetom ili ako želite sa celim jajetom,koje ćete blago umutiti sa viljuškom,posuti sa semenkama po izboru i ako vam je ostalo malo putera staviti komadiće preko naraslog testa.
Zagrejati rernu na 175*C i peći pogaču oko 45 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
Ohladiti je 5 minuta u tepsiji,okrenuti je na neki stari kuhinjski stoljnjak,zaviti je i ostaviti je da se tako ohladi.
Ja sam do sada pravila dva puta ovu pogaču i oba puta je bila izvanredna...testo je fantastično da se radi sa njim.
Jednom sam je pravila od veće količine testa tj; od 1 kg brašna a jednom od 650 g...razlike nema,jedino od kg brašna je mnogo više narasla u visini.
Prijatno svima!!!!!
Prelepa je :)
ОдговориИзбришиTi, Jafi voliš testa...probaj je kad imaš vremena,nećeš se pokajati. Hvala i topli pozdrav.
Избришиsavrseno moram prokusati da napravim
ОдговориИзбришиDijana, uopšte nije teško...ti praviš divna peciva,za tebe će ovo biti pesma. Od srca hvala .
Избришиsuper...slaba sam na pogače a ova je stvarno predobra!!
ОдговориИзбришиJoj Snježana, ti si kao i ja...sve što je od testa mi je velika slabost,ali zato kolače ne volim,pecivima i pitama ne mogu da odolim. Hleb pojedem parče dok je topao.Topli ti pozdrav šaljem.
ИзбришиMoram da priznam da mi testa ne idu baš "od ruke", a kada vidim ovako prekrasne pogače i sl. kod tebe, ja dobijem želju da ih pravim. Super izgleda i boja i izgled...
ОдговориИзбришиZoro, baš mi je žao, ali probaj kad imaš vremena. Puno ti hvala.
Избришиdivno izgleda ,a miris se osjeti do mene mmmmm .Ovo cu probati za neku "specijalnu " priliku ..ni ja nisam ekspert pa eto potrudicu se .Hvala na receptu
ОдговориИзбришиHvala ti draga Dragana. Ako pratiš ovo što sam napisala ne može da ne uspe..ja verujem u tebe da ćeš uspeti.
ИзбришиDivno izgleda ide na listu za probu :)
ОдговориИзбришиJedva čekam da je vidim kako ćeš je ti lepo napraviti.Od srca ti hvala i topli pozdrav.
ИзбришиJa bih zivela samo na ovoj pogaci i nicemu vise:)))
ОдговориИзбришиAko dođem u Požarevac jednog dana, obavezno ću ti napraviti ovu pogaču.Topli pozdrav.
Избриши