уторак, 8. октобар 2013.

VINOGRADARSKA POGAČA

Volim da radim sa testom,kad sam prvi pur radila ovu pogaču po ovom receptu oduševila sam se njenom mekoćom.....promenila sam nešto malo iz originalnog recepta jer volim da koristim mlaćenicu/jogurt u testu, takva su mi peciva mnogo mekša i vazdušastija.Pa da počnem.....




Sastojci:

650 g  brašna za hleb
12 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
1 kašičica šećera
1 jaje + 1 žumanac
75 ml ulja
175 ml mleka
175 ml mlaćenice ili jogurta
1 do 2 kašičice soli
75 g putera
200 g krem sira

Za premazivanje pogače:

1 belanac
semenke po ukusu ( susam,crni susam, laneno seme,kim )


Priprema:

 Zagrejati mleko dodati kvasac i šećer i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U posudu, u kojoj ćete zamesiti testo,prosejati brašno i so, dodati mlaćenicu,jaje, žumanac,ulje, podignuti kvasac i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i umesiti glatko i meko testo ( možda će vam trebati još vrlo malo brašna ) koje se odvaja od ruku.
Oblikovati u kuglu i vratiti nazad u posudu,prekriti sa najlonom i ostaviti sat vremena da se testo udupla.
Naraslo testo premesiti još jednom i podeliti na dve veće i jednu manju kuglu.
Tepsiju, veličine 28 cm podmazati i najmanju kuglu oblikovati i staviti na sredinu tepsije.(  oduzeti malo testa od nje da bismo napravili male kuglice i spojiti sa ostatkom testa,koje smo odsekli od pravougaonika. Napraviti 6 manjih kuglica od tog testa )

Jednu, od dve veće kugle, rastanjiti u pravougaonik oko 36cm dug.Poravnjati nožem, od ostatka testa ćemo napraviti male kuglice, koje ćemo staviti između rolatića i kiflica. ( pogledaj sliku ) Premazati sa omekšalim puterom. Podeliti na 6 istih trakica. Na svaku trakicu staviti komadić krem sira ( ako želite, ovu pogaču možete napraviti bez krem sira.Ja sam je pravila i sa i bez i podjednako nam je lepa.Ako ćete je poslužiti za ručak,pravite je bez sira ) i uviti u male rolatiće.





Od druge,veće kugle, razvaljamo testo u krug, premažemo sa omekšalim puterom i isečemo na 6 jednakih trouglova.




Svaki trougao, prema užem delu, rasečemo nožem nekoliko puta, da dobijemo lepe šare na kiflici.



 Na početku gde je širi deo stavite krem sira i uviti u kiflicu.

Sada ćemo da oblikujemo pogaču.


  Stavili smo najmanji deo testa, koji smo oblikovali u kuglu, na sredinu tepsije.
Oko te kugle raspodeliti male rolatiće, koje smo ranije napravili ( ja sam i rolatiće zasekla pri kraju,pre nego što sam ih zavila. Pravila sam i bez zasecanja i lično mislim da će biti lepša ako rolatiće ne zasečete pri kraju )

Uvijene kiflice ćete staviti do ivice tepsije, tako što ćete,zasećene krajeve kiflica okrenuti prema ivici tepsije.

Tako napravljenu pogaču pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da pogača naraste.


Naraslu pogaču premazati sa umućenim belancetom ili ako želite sa celim jajetom,koje ćete blago umutiti sa viljuškom,posuti sa semenkama po izboru i ako vam je ostalo malo putera staviti komadiće preko naraslog testa. 

Zagrejati rernu na 175*C i peći pogaču oko 45 minuta ili dok vam fino ne porumeni.

Ohladiti je 5 minuta u tepsiji,okrenuti je na neki stari kuhinjski stoljnjak,zaviti je i ostaviti je da se tako ohladi.


 Ja sam do sada pravila dva puta ovu pogaču i oba puta je bila izvanredna...testo je fantastično da se radi sa njim.

Jednom sam je pravila od veće količine testa tj; od 1 kg brašna a jednom od 650 g...razlike nema,jedino od kg brašna je mnogo više narasla u visini.




Prijatno svima!!!!!



 



14 коментара:

  1. Одговори
    1. Ti, Jafi voliš testa...probaj je kad imaš vremena,nećeš se pokajati. Hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  2. Одговори
    1. Dijana, uopšte nije teško...ti praviš divna peciva,za tebe će ovo biti pesma. Od srca hvala .

      Избриши
  3. super...slaba sam na pogače a ova je stvarno predobra!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Snježana, ti si kao i ja...sve što je od testa mi je velika slabost,ali zato kolače ne volim,pecivima i pitama ne mogu da odolim. Hleb pojedem parče dok je topao.Topli ti pozdrav šaljem.

      Избриши
  4. Moram da priznam da mi testa ne idu baš "od ruke", a kada vidim ovako prekrasne pogače i sl. kod tebe, ja dobijem želju da ih pravim. Super izgleda i boja i izgled...

    ОдговориИзбриши
  5. divno izgleda ,a miris se osjeti do mene mmmmm .Ovo cu probati za neku "specijalnu " priliku ..ni ja nisam ekspert pa eto potrudicu se .Hvala na receptu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga Dragana. Ako pratiš ovo što sam napisala ne može da ne uspe..ja verujem u tebe da ćeš uspeti.

      Избриши
  6. Одговори
    1. Jedva čekam da je vidim kako ćeš je ti lepo napraviti.Od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  7. Ja bih zivela samo na ovoj pogaci i nicemu vise:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako dođem u Požarevac jednog dana, obavezno ću ti napraviti ovu pogaču.Topli pozdrav.

      Избриши