среда, 13. новембар 2013.

SUNCOKRET SA SPANAĆEM

 Davno sam želela da isprobam ovo Sunce,još kad sam videla na originalnom blogu ali mi se nije dopalo testo...kad sam videla kod moje drage prijateljice,Gergane Lazarove sa bloga " Mousse of collors and dreams" znala sam da je to što ću napraviti,jer peciva sa dizanim testima obožavama.
Gery, thank you so much!!!

Ovaj recept šaljem Ingrid za blogersku igricu " Ajme, koliko nas je" sa bloga " Prekratak dan" koja nam je zadala temu za ovaj mesec, samoniklo jestivo bilje.



Sastojci za testo:

600 g svenamenskog brašna
50 g brašna za hleb
10 g suvog kvasca
1 kašičica meda
200 ml toplog mleka
1 kašika sirćeta
2 jaja
1 kašičica šećera
150 g kiselog mleka
1 kašičica soli ( ako volite slanije može i 2 samo pazite da ne presolite )

Sastijci za fil:

450 g rikota sir
100 g feta sir
100 g oceđenih kopriva ( moje su bile smrznute ) ili spanaća
so
2 belanca
1 jaje

 Za premazati testo:

2 kašike razmućenog jajeta

semenke po želji ( mak, laneno seme, crni susam )


 Priprema:

 Zagrejati mleko da je toplo, ne vrelo, dodati kašičicu meda i suvi kvasac i sve dobro izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.

Prosejati oba brašna ( jednom kad sam išla u pekaru da kupim brašno, glavni pekar mi je rekao da uvek u testo dodam i po malo brašna za hleb,testo će biti lepše ) oduzeti od ukupne količine 100 g o ostaviti sa strane sa tom količinom ćemo doraditi testo,dodati kašičicu-dve soli,kiselo mleko, sirće,jaja,šećer i nadošli kvasac i zamesiti testo.
Pobrašniti radnu površinu i istresti zamešeno testo i uz dodavanje ostatka brašna zamesiti meko i glatko testo. Oblikovati u kuglu,vratiti u posudu za mešenje i premazati sa malo maslinovog ulja. Pokriti najlonom i ostaviti da se testo udupla.

Dok testo raste pripremiti fil.Ja sam imala zamrznute koprive,odmrzla sam ih i dobro iscedila od viška vode,prvo rukama a posle u nekoliko kuhinjskih papira. Vi ako nemate zamrznute koprive ili spanać, blanširajte svež spanać na kratko, isprati hladnom vodom,ocediti ( sačuvajte vodu da zalijete vaše sobno cveće ili orhideje ) dobro od viška vode..
Izmešajte obe vrste sira, ili koji god već vi hoćete da koristite,dodajte koprive/spanać,malo soli. Jaje i belanca umutite sa viljuškom u posebnu činijicu, oduzeti od te smese dve pune kašike umućenih jaja i ostavite sa strane, trebaće vam da premažete testo a ostatak usuti u smesu od sira. Sve sjediniti.

Uduplano testo istresti na radnu površinu i premesiti ga još jednom.

Podeliti testo na pola ( moje testo je bilo svako 665g ) i premesiti još jednom.


Blago pobrašnite radnu površinu i rastanjite testo u krug na oko .05cm debljine i stavite krug na papir za pečenje. ( biće kasnije lakše da se testo prebaci u tepsiju )





Uzeti smesu od spanaća i rukama oblikovati kuglu, koju ćete staviti na sredinu kruga. Rukama oblikovati male "kobasice" od smese i stavljati ih u krug,tako što ćete ih sastavljati jednu sa drugom da dobijete pun krug.
Sada uzeti drugi deo testa i rastanjiti oklagijom malo veći krug nego što je prvi i prebaciti ga preko testa.
Šoljom zaklopiti testo preko lopte u sredini i viljuškom izbockati svuda okolo šolje.





Viljuskom "zalepiti" krajevem da se testo ne otvori prilikom pečenja.
Oštrim nožem zaseći delove testa okolo šolje, ali ostaviti oko 2cm od sredine, neisečeno.





 Svaki isečeni deo podići malo i uvrnuti kao što je na slici a krajeve gde ste "zalepili" sa viljuškom malo uvrnuti prema sledečem isečenom delu.
Tako uraditi sa svim isečenim delovima testa.


Pomoću papira i vašeh ruku, pažljivo prebacite ovako napravljenu pogaču/pitu u tepsiju prečnika 30 cm.

Pokriti sa najlonom i ostaviti da se odmori a za to vreme vi uključite rernu na 180*C ( bez ventilatora ) da se zagreje.

Kad je rerna zagrejana, premazati tesato sa umučenom smesom od jaja, koju ste ostavili sa strane i posuti sredinu sa semenkama po vašem izboru ( ja sam posula sa lanenim semenom i crnom susamom a htela sam sa makom, ali ga nisam imala.






Peći oko 35 do 40 minuta ili dok vam ne porumeni.





Pečenu pogaču/pitu ostaviti 5 minuta u tepsiji na žici da se ohladi, veoma pažljivo izvaditi iz tepsije da vam se ne polomi, ohladiti još malo.





Poslužiti sa jogurtom, kiselim mlekom i uživajte u njoj.

Prijatno!!!!

32 коментара:

  1. Prelepo izgleda Zoko draga, planiram već duže vreme da je napravim još od kad sam je videla na coolki kod Meme :) recepti su ti divni do tančina objašnjeni a fotke su savršene :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jaco...ja sam je videla mnogo pre nego štro ju je Mema objavila na coolki, ali to testo mi nije baš odgovaralo, a možda je i lepo, ne znam, nisam isprobala na taj način, ali kod Gery i kod Iliane je testo sa kvascem i činilo mi se da je mnogo lepše...probaj,nećeš se pokajati a vizualbno izgleda fantastično.Topli pozdrav za vas.

      Избриши
  2. Удивителна красота! Записвам за проба.
    Поздрави и хубав ден!

    ОдговориИзбриши
  3. Deluje da je mnogo ukusno.
    Probaću ovo da napravim, a uz ovako dobar opis pripreme, mislim da mi to neće biti neki veliki problem.
    :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svetlana,ako pratiš postupke, sigurno nećeš pogrešiti i nije uopšte teško. Ukus je fantastičan.Pozdrav i hvala.

      Избриши
  4. Zokieee, thank you so much for your trust in me! Your Sun looks amazing and I'm sure that it was very delicious! :)
    Thanks again!
    Have a wonderful day, my dear friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. It was my pleasure:)) Thank YOU so much on your wonderful recipe and we enjoyed it very much with our friends. Hugs and kisses.

      Избриши
  5. Dobro jutro Zoko, iz nekog razloga mogu samo preko tudjeg bloga da dodjem do tebe. Na isti nacin sam nedavno pravila "Kalacs" sa kackavaljem i pancetom, hrskavija verzija od ove, ali mi se jako dopalo ovo tvoje testo i verzija sa spanacem. Izgleda super i peceno i nepeceno. :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena, baš sam iznenađena da ne možeš doćo direktno na moj blog...zašto je tako ne znam, sada te dodah na Google, možda će biti sada bolje.
      Moraću da pogledan i tvoju verziju...jer testa jako volim...ovo liči na gibanicu sa malo debljim korama.
      Id srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  6. Sta reći na ovo vrhunsko izvodjenje kulinarske čarolije.Jedino se pitam da li bi možda moglo sve lepo da se odmah redja u tepsiji ,i da se ništa ne prebacuje posle.Da li je izvodljivo?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Cale:)) Sigurna sam da može da se odmah stavi u tepsiju, ali meni je bilo lakše da radim sa testom van tepsije i veruj, nije uopšte teško prebaciti sa papirom za pečenje u tepsiju kad je gotovo.Topli pozdrav

      Избриши
  7. Još jedno pitanje? Kakva je razlika izmedju brašna i brašna za hleb?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svenamensako brašno ja koristim za sve, kolače,torte,pite,a brašno za hleb koristim samo za hlebove.Vi u Srbiji imate meka i oštra brašna i koliko se sećam, meko brašno je za hlebove ili obrnuto.

      Избриши
  8. Zorice,
    Sve pohvale za ovaj izuzetan trud i od mene !!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biljana,od srca ti hvala i ovo nije teško da se napravi samo trerba malo vremena a vizualno izgleda fenomenalno.Topli pozdrav.

      Избриши
  9. Meni je ovo jednostavno savršeno ! Od sastojaka koji garantiraju odličan okus do toga kako si napravila ovu pogaču, fantastično !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka. Ja mora da sam u prethodnom životu bila pekarica...dizana testa mi idu id ruke. Topli pozdrav za I. i tebe.

      Избриши
  10. Bez obzira na brojnost komentara, evo i ja ću reći da sam zadivljena, naročito prvom fotografijom koja me je hipnotisala. A, punjenje sa sirom i spanaćem obožavam, tako da ću ovo rado pripremiti u dogledno vreme, kad još malo, onako ljudski, zahladi:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas se ova pogača pojela brzinom svetlosti, jer smo je jeli za doručak i za večeru a počastili smo i naše komšije,kanađane sa njom.Moj muž je jede i hladnu a može se zagrejati vrlo kratko u rerni ili u mikrotalasnoj i ista je kao kad se napravi. Pozdrav.

      Избриши
  11. Очень красивый и вкусный пирог,тесто прекрасное и форма пирога очень понравилась!:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you. I love this dough it is so easy to work with it. Have a happy Valentine Day!!!!

      Избриши