четвртак, 16. јануар 2014.

Povuci potegni hleb sa cimetom i šećerom

Originalni naziv ovog hleba je Cinnammon Sugar Pull-Apart Bread...jako volim te vrste hlebova ( ako ga uopšte možemo nazvati hlebom )

 



     385 g brašna + 1 kašika
     50 g šećera
     10 g suvog kvasca
     1/2 kašičice ili manje soli
     2 veća jajeta, sobne temperature
     60 g putera
     80 ml toplog mleka
     60 ml tople vode
     1 kašičica vanilinog ekstrakta

    Za premazati testo:

     200 g šećera
     2 kašičice cimeta
     1/4 kašičice muškatnog oraha
     60 g otopljenog putera

    Po želji se može dodati:

     1 jabuka, vrsta koja nije puno sočna
     30-40 g seckanih pistaćia

    Priprema:

U veću zdelu za mešenje staviti 280 g brašna, so, kvasac i 50 g šećera i ostaviti sa strane.

U manju zdelicu umutiti žicom za mućenje,jaja dodati otopljeni puter i mlako mleko,dodati mlaku vodu i vanilin ekstrakt,sve to sjediniti.
Sipati u brašno i varjačom sve mešati. dodati ostatak brašna i sve umesiti zajedno, oko desetak minuta, dok ne dobijete elastično i glatko testo..
Vratiti ga u zdelu, premazati sa malo ulja, pokriti ga providnom folijom i ostaviti oko sat vremena da raste, na toplom mestu.

Naraslo testo premesiti sa dodatkom 1 kašike brašna.
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo oko 30cm X 50 cm i iseći na 6 jednakih traka.
Dok je tresto raslo pripremiti fil:
Pomešati šećer,cimet i muškatni orah ( ako ga ne volite, nemojte ga ni staviti),otopiti puter i ako ćete stavljati pistaćio, iseckati ga sitnije i ostaviti na stranu
Rasečene trake dobro premazati otopljenim puterom, preko putera posuti smesu od šećera i ako stavljate pistaćio posuti preko smese od cimeta.
Svaku traku naslagati jednu na drugu, malo će vam se šećer i pistaćio ispomerati, to vratite nazad i iseći ih na 6 jednakih kocki.
Podmazati pleh veličine 22cm X 12cm X 8cm, možete staviti papir za pečenje a i ne morate,jer šećer će se zalepiti za njega i biće vam teško da ga skinete.
Svaku kocku uzeti i staviti po strani u kalup, po malo pomerati na levo i desno, da popunite kalup i tako ih naređati do kraja.
Ako hoćete možete ih peći u 6 posebnih remekina otvora 10cm.
Po vašoj želji možete očistiti jabuku, iseći je na tanke šnite i ubaciti je između redova,ukus je fantastičan U originalnom receptu nema ni jabuka ni pistaćia, ali se meni jako dopala ideja da ih stavim i stvarno se ne kajem, jedino što mi hleb nije hteo da bude slepljen jedan za drugi, nego kad sam ga izvadila iz kalupa, a mora se vaditi dok je vruć, jer kasnije šećer će se slepiti za kalup i biće vam mnogo teže da izvučete kolač,je počeo da pada u komade, ali mi to ni malo nije smetalo, zato mislim da je bolje da se peče u pojedinačne posudice/remekine.
Pokriti testo sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta da se udupla.
Zagrejati rernu na 175*C i peći oko 30 minuta, vrh kolača mora biti dobro pečen, jer ako je svetlo zlatno, sredina vam može biti još ne pečena. Po želji možete i prekriti kolač sa folijom da vam ne pregori.
Gotov hleb ostaviti vrlo kratko da se ohladi u kalupu,prevrnuti na dasku, pa pažljivo postaviti tanjir odozgore i prevrnuti ga ponovo da mu gornja strana bude gore na tanjiru. Budite pažljivi da se ne opečete, jer otopljeni šećer se veoma lako lepi za ruke.
Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Ja kad čujem hleb i cimet odmah trčim na mesto događanja..Prelepo,baš sam se mislila šta novo da spreman ovih dana..Hvala i pozdrav!!;)

    ОдговориИзбриши
  2. Sandra, ja isto jako volim testa sa cimetom,podsećaju me na detinjstvo i mamu. Od srca ti hvala i topli ti popzdrav šaljem.

    ОдговориИзбриши
  3. Obožavam te! Nasmeja me pravo ovim prevodom Pull apart bread.Ovo jako volim da jedem ,naročito u društvu.

    ОдговориИзбриши