четвртак, 9. јануар 2014.

Somloi Galuska

Jednom davno, sam kupila parče ove poslastice u mađarskoj prodavnici, ostavila sam je u frižider za kasnije i zaboravim na tu poslaticu da je u frižideru....posle 5-6 dana se setim i hajde da je probam...waooww koji je to bio užitak i zapamtila sam po sočnosti i kremastoj smesi......nešto se i ne sećam da sam i znala kako se zove....pre nekoliko nedelja vidim Radičinu sliku na Coolinarici ove poslastice i jednostavno se oduševim i obećam sebi da ću jednog dana napraviti mojoj deci ovu poslasticu i došla je na red, ove godine za Božić.
Ako imate prilike i ako volite kremaste, sočne poslastice, obavezno je isprobajte. Ima malo posla oko nje, ali verujte,isplati se, kad vam kažem ja, koja mahom ne jede slatkiše...ovo je božanstveno.
Od cele količine ispadnu dve posude i što vam duže stoji u frižideru sve je bolja, pa ako možete da izdržite nekoliko dana da je ne jedete, napravite je najmanje dva tri dana unapred.
Da  krenem sa receptom.....




 Sastojci za kremu:

700 ml mleka
2 kesice pudinga od vanile
6 kašika šećera
250 ml umućene pavlake

Sastojci za žuti biskvit:

4 jaja
80 g brašna
60 g šećera
8 g praška za pecivo

Sastojci za braon biskvit:

4 jaja
60 g brašna
70 g šećera
20 g gorkog kakaoa
8 g praška za pecivo

Sastojci  za punch:

250 ml vode
150 g šećera
korica od 2 pomorandže
100 ml ruma

Sastojci za čokoladni preliv:

150 ml vode
200 g čokolade za kuvanje
100 g šećera
100 ml ruma

i još:

100 g seckanih oraha
500 ml pavlake ( ili šlag umućen sa vodom u toj količini )
čokoladne mrvice ili rendana čokolada


Priprema:

Prvo skuvati kremu:
U manju šerpicu staviti 650 ml mleka sa šećerom da provri a u istatak mleka rastvoriti puding. Kad mleko provri sipati rastvoren puding i stalno mešati sa žicom, da nemate grudvica. Kuvati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, malo ohladiti i pokriti s najlonom da se ne stvori korica. U potpuno hladan puding umešati sa spatulom umućenu slatku pavlaku i ostaviti sa strane.

Žuti biskvit:
Odvojiti žumanca od belanaca  i belanca umutiti u šne, kad su čvrsto umućena dodavati po malo šećer i stalno mutite, dok ne potrošite sav šećer. U šne dodavati jedno po jedno žumance i svaki put umutiti pre nego što dodate sledeće žumance. Pomešati brašno i prašak za pecivo, prosejati i na kraju dodavati po malo brašna i sve to sjediniti sa spatulom, pazeći da vam ne spadnu umućena jaja ( biskvit mora biti kao sunđer ).
Pleh, veličine 25 cm X 35cm obložiti pek papirom, sipati smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni  na 180*C oko 15 minuta ili dok vam blago ne porumeni gornja korica. 
Prevrnuti biskvit na sto,pažljivo skinuti papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.

Braon biskvit:
 Odvojiti žumanca od belanaca  i belanca umutiti u šne, kad su čvrsto umućena dodavati po malo šećer i stalno mutite, dok ne potrošite sav šećer. U šne dodavati jedno po jedno žumance i svaki put umutiti pre nego što dodate sledeće žumance. Pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo, prosejati i na kraju dodavati po malo brašna i sve to sjediniti sa spatulom, pazeći da vam ne spadnu umućena jaja ( biskvit mora biti kao sunđer ).
Peći na isti način kao i žuti biskvit.

Punč:
U manju šerpicu staviti vodu i šećer i kuvati dok se šećer ne otopi, dodati izrendanu koricu pomorandže, ( koju ste prethodno oprali i ja sam dodala i 5-6 kapi prirodnog ulja od pomorandže ) i kuvati sve zajedno još desetak minuta na osrednjoj temperaturi. U ohlađenu tečnost dodati rum ( ako ćete davati deci ovu poslasticu, povećajte vodu za 100 ml i dodati 1 kašičicu arome ruma ) promešati i ostaviti sa strane.

Čokoladni preliv:
U šerpicu staviti vodu i šećer da provri, dodati čokoladu polomljenu na kockice i kuvati dok se sva čokolada ne otopi i malo zgusne. Prohladiti malo i dodati rum i sve izmešati i ostaviti sa strane.

Slaganje poslastice:
Uzeti dve veće vatrostalne činije ili posude iz kojih ćete služiti kolač.
Po pola braon biskvita izmrviti na dno u svaku posudu.Kašikom preliti oba biskvita sa pola punča, svaki biskvit premazati sa četvrtinom kreme,  posuti sa seckanim orasima i sopati kašikom čokoladnu kremu preko svuda preko.Žuti biskvit iskidati po pola u obe činije, preliti sa ostatkom punča,premazati sa ostatkom kreme,posuti sa ostatkom seckanih oraha i završiti sa čokoladnim prelivom.
Umutiti slatku pavlaku ili šlag iz kesice premazati preko zadnjeg sloja, posuti sa čokoladnim mrvicama ili rendanom čokoladom i ostaviti u frižider najmanje 24 sata a što duže stoji poslastica je sve bolja ( ako možete da izdržite toliko dugo da je ne pojedete )
Količinski izgleda mnogo, ali je dovoljna za 8 ljudi.

Još jednom  kako se slaže:

Braon biskvit + punč + krema + seckani orasi + čokoladni preliv + žuti biskvit + punč + krema + seckani orasi + čokoladna krema i završiti sa umućenim šlagom i čokoladnim mrvicama.


U originalnom receptu je malo više šećera, ja sam ga smanjila jer mi ne volimo puno slatko i svima je slatkoća bila dovoljna, ako volite više slatko, povećajte količinu šećera.

Prijatno!!!!







14 коментара:

  1. I'm speechless... So I'm coming with the biggest spoon and... :)
    It looks so good, Zokie, I really love it. :)
    Have a nice evening, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gery, you would love this desert, if you ever have a chance, please try it.It is like a haven. Thank you so much and have a wonderful day. Hugs:)

      Избриши
  2. Milice ovo izgleda fantasticno, moracu ga uvrstiti na isprobavanje preko reda...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veruj mi, nećeš da se pokaješ... izađe baš puno, ali se brzo pojede.hvala ti puno.

      Избриши
  3. Zoki, ova moram probati i sa tvojom dozvolom podelim moje odusevljenje... sigurna sam da je ovo i te kako dobro, Galuska kazes? Interesntno....Sretni praznici Zoki Zorule,

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lile, obavezno isprobaj i deli tvoje oduševljenje...mene je ova poslastica oduševila, ali obavezno da ti malo odstoji. Ljubim te.

      Избриши
  4. zoki ovo je prelijepo,pravila sam prije par godina.slagala sam kao tortu,u plehu,pa kasnije vadila kašikom za sladoled da imaju taj izgled GALUŠKI (kuglica-knedlica) i na kraju u čaši ukrasila šlagom i topljenom čokoladom.
    kao što kažeš ima posla ali i sigurno vrijedi svakog trenutka.....
    veliki zagrljaj ti šaljem !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Danka, ovo mi je baš po mom ukusu. Ređala sam i ja jednu ovako a jednu u vatrostalnu posudu...moji baš nisu veliki ljubitelji šlaga, ali ovo im se mnogo dopalo. Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Moram ovo napraviti sto pre! Savrseno zvuci!!!
    Zorice, sve najbolje Vama i Vasoj porodici u novoj godini... :)

    ОдговориИзбриши
  6. Одговори
    1. Joj što bih volela da sam bliže pa da vam se pridružim...ja sam moje razdelila deci, neka uživaju oni. Topli pozdrav.

      Избриши
  7. Ja isprobala pre par dana. Kremasta fantazija!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Nina, kad bi mogla da ma,lo ostaviš da odstoji nekoliko dana, tek je onda fantazija...kad ja, koja ne jede kolače sam se oduševila sa ovim ukusom.Topli pozdrav.

      Избриши