субота, 8. новембар 2014.

Mramorni hleb od bundeve

Ranijih godina sam znala da se od bundeve može napraviti samo odlična pita, koju smo mi zvali dulečnjak a sad, u ova moderna vremena, je svi zovu bundevara...dok nisam malo počela da " lutam " po internetu, gde sam našla mnogo lepih i interesantnih recepata, od kojih sam puno njih i  isprobala.


Sastojci:
za testo od bundeve:

400 g hlebnog brašna
250 g pirea od bundeve
1 kašika šećera
2 jaja
1 kašičica soli
6 g suvog kvasca
150 ml mleka
60 g otopljenog putera

obično testo:

500 g hlebnog brašna
8 g suvog kvasca
50 g mleka u prahu
1 kašičica soli
1 kašika šećera
1 jaje
100 g putera ili ulja
250 ml tople vode

i još:

1 umućeno jaje za premazivanje

Priprema:

Prvo zamesiti testo sa bundevom.
U toplu vodu staviti kvasac i kašiku šećera,promešati i ostaviti sa strane da  se kvasac podigne.

U vanglicu staviti sve ostale sastojke, dodati narasli kvasac i sve dobro umutiti mikserom sa spiralnim nastavcima. ( ja svako testo mutim mikserom oko desetak minuta )
Možda će vam biti potrebno još brašna, jer puno zavisi od vlažnosti bundevinog pirea ( meni je bilo potrebno ) i kad je testo umešeno,pobrašniti malo radnu površinu,isipati testo na radnu površinu i domesiti testo i oblikovati u loptu.
Posuti vanglicu sa brašnom, vratiti testo u vanglicu i pobrašniti testo. Pokriti sa providnom folijom i staviti na toplo mesto da testo naraste.

Tako isto uraditi i sa običnim testom i ostaviti da i ono naraste.



Narasla, oba testa podeliti na pola i premesiti.

Prvo rastanjiti polovinu bundevinog testa ( morate da malo pobrašnite radnu površinu, inače će se testo lešiti ) u pravougaonik, debljine oko pola cm, onda rastanjiti obično testo.


Četkicom premazati testo od bundeve, sa vodom ( ja sam zaboravila ) i preneti drugi deo rastanjenog testa na bundevino testo i poravnjati svuda da su ravne ivice od oba testa.


Oba testa rastanjiti po dužini koliki vam je pleh. ( biće vam potrebna 2 pleha iste veličine )



Zaviti oba testa u rolat i staviti zavijeno testo u kalup za hleb, koji ste prethodno podmazali sa hladnim puterom ili sprejom za pečenje.
Pokriti i ostaviti pola sata da testo ponovo naraste.


Tako isto uraditi i sa drugom polovinom testa.

Naraslo testo premazati sa umućenim jajetom u koje ste dodali malo vode, i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 25 do 30 minuta.


Ispečen hleb izvaditi iz rerne i ostaviti 5 minuta u kalupu i onda izvaditi hleb iz kalupa i ostaviti na žici da se potpuno ohladi.


Uživajte i neka vam je prijatno!!!



Pazite da ne pretanjite mnogo testo, onda će vam pući odozgore ( kao meni ) Najbolje je koristiti za ovaj hleb kalup veličine 10cm X 22cm....ja sam koristila mnogo duži a uži i morala sam testo mnogo više da rastanjim.

16 коментара:

  1. Prekrasno izgleda, volim hljeb sa tikvom, ovaj recept ću sigurno isprobati!

    ОдговориИзбриши
  2. You did a great job! I really like the colours. :)
    Have a nice evening, Zoki!

    ОдговориИзбриши
  3. Prekrasan ti je i ovo mi je sad zadatak , jako lijepo izgleda a uokus i ne sumnjam.

    ОдговориИзбриши
  4. Pretpostavljam da si kuhala pire ili si ga pekla ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Muškatnu tikvu sam pekla i onda sam je symrvila sa štapnim mikserom, ako ga nemaš, može i u blender. Obično napravim puno i onda zamrznem u kesice po 250 g. Kad se peče ima mnogo manje tečnosti nego kuvana, ako je kuvam onda je ostavim u veću cediljku da mi se ocedi nekoliko sati i onda isto pakujem u kesice po 250 g.

      Избриши
  5. Zadatak izvršen i uživali u divnom kruhu a mislim i da će se Tin preseliti kod tete Zorice. Fino i podatno tijesto divnog okusa.
    http://dilajla-svatarica.blogspot.com/2014/11/mramorni-kruh-od-bundeve.html

    ОдговориИзбриши
  6. Interesantno i ukusno deluje, nekad sam u RTS u emisiji Zikina Sarenica videla hleb od bundeva! Zdrava ideja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Demi...na žalost, ja ne gledam Žikinu šarenicu jer nema srpsku televiziju a godinama razmišljam kako ću da je uvedem.

      Избриши
    2. Ma mozes preko neta kao i ja:-) U google nadjes RTS a oni tamo imaju satelitski program, pratis ako ima windows player ilireal player:-) :-) :-)

      Избриши