четвртак, 18. децембар 2014.

FBI Rukavice ~~~~~~~~~~~~~ U gosima kod Tamare

U okviru naših blogerskih igrica, je i ova FBI Rukavice, gde se svaka dva meseca glasa za novi blog, koji ćemo istraživati.Igricu je osmislila Maja sa bloga " Cooks and Bakes " a ovog puta istražujemo Tamarin blog " What's for dessert? "
Tamara je veliki ljubitelj slatkiša,torti, kolača, raznih pita... ali na njenom blogu se može naći za svakog po nešto,tako sam i ja našla nešto za sebe.
Recepte neću pisati, naći ćete ih u linku ispod naziva recepta....
Pa da krenem...



Mi obožavamo čorbice i supice na svaki mogući način...ova čorbica nas je baš lepo zagrejala posle jedne snežne šetnje...dobro smo se smrzli a topla čorbica nas je čekala posle šetnje.
Ovo ću puno puta ponoviti jer se zaista brzo napravi a veoma je ukusna.



Kiflice si fantastične, samo silom prilike sam morala da izmenim 180 g kisele pavlake na 100 g,jer je nisam imala više a napolju je pljuštala kiša i nije mi se išlo po kiši u prodavnicu,tako da sam dodala 80 ml kefira ( koga uvek imam u kući ) i stavila sam samo pola kesice praška za pecivo...mislim da ovo nije promenilo ništa u strukturi kiflica.


Kiflice sam punila sa mladim sirom izmešanim sa blanširanim spanaćem...uh, ove kiflice su zarazne, jednom kad počneš da ih jedeš, ne možeš da staneš.
Ako vam je potrebno nešto brzo od peciva, to su vam ove kiflice.



Baklava je fenomenalna, samo meni je bilo potrebno mnogo više kora, nego 6, kod mene se bile 20 kora za baklavu, jer mi kore za pitu nemamo ovde...na dno sam stavila 10 presavijenih kora, drugi i treći deo po 6 presavijenih kora.
U receptu nije pisalo da li su bademi blanširani i pečeni te sam ja pravila po svom. Imala sam 50 g blanširanih i 50 g ne blanširanih i malo sam ih pekla u rerni. Dodala sam 100 g pečenih slanih pistaćia, koje sam oljuštila od ljuske i 150 g grubo mlevenih oraha.

Za agdu mi se učinilo da mi je malo, pa sam je pravila od 400 g šećera i 400 ml vode i pošto nisam imala aromu pomorandže, iscedila sam 1 celu pomorandžu i dodala nekoliko kapi prirodnog pomorandžinog ulja.
Sve u svemu, baklava je zaisa dobra,sutra ću je nositi prijateljici za slavu, Sv. Nikolu.



Draga Tamara, od srca ti hvala na ovim odličnim receptima, ima tu još recepata,koje bih ja htela da isprobam, među njima,hleb od kromira i pita sa krompirom i prazilukom.....ako uspem da ih napravim do kraja meseca, priložiću ih ovde.

Tebi i tvojoj porodici neka je srećan i blagoslovljen Božić i srećna vam Nova Godina!!!!!

8 коментара:

  1. Zorice, hvala na sudjelovanju u igrici, sviđa mi se tvoj odabir :)
    Juhu od mrkve obožavamo i često sam ju radila dok sam imala svježe mrkve u vrtu. Sa zaleđenom sam isto radila, mada rjeđe.
    Brzo i fino kiflice su dobile odličan nadjev, a sviđa mi se i to što si koristila kefir.
    Baklava ti je divna, predivna!!

    ОдговориИзбриши
  2. Tamara, tebi, od srca hvala i zaista mi je žao što nisam uspela da pripremim još nešto iz tvojih divnih recepata...ali kao što sam rekla, biće ih još. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Пиршество си спретнала,Зори!Поздравления за всичко:за рецепти и за фотографии....Голяма красота!

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan izbor Tamarinih recepata, baš se vidi da ste guštali.

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala Dilajla, samo mi je žao što ih nisam više isprobala...vremena nikad dosta. Topli pozdrav i srećni Božićni praznici!!

    ОдговориИзбриши