недеља, 8. март 2015.

Šnicle na zlatiborski način

Ne mogu da vam kažem koliko mi se ovaj recept dopao na prvi pogled, ali kad videh da ovde ide i kajmak, auuuu mog li razočarenja..gde da nađem kajmak u Kanadi, mada ima neki, koji ja zovem emigrantski kajmak, koji nije ni prinešen pravom kajmaku, aliu šta ćeš, ako nemaš original, koristi ono što imaš.

Mi živimo na periferiji grada Toronta i juče smo išli u grad  da posetimo naše drage prijatelje i kad smo već tamo, hajde da svratimo u jedan veliki supermarket gde ima jako lepo sveže i sušeno meso..joj svašta smo mi tamo kupili i čičoku i crnu rotkvu i odem da tražim nemački Quark cheese jer mi treba da pravim kolače za prijateljicu,koja pravi wedding shower za buduću snahu, naravno tog sira nema ali vidim veliku posudu, na njoj cena i piše KAYMAK...joj da samo znate kako sam se obradovala kad sam videla a u sebi pomislim ma to je onaj naš emigrantski kajmak, ali mi nije bilo jasno,ako je emigrantski kajmak zašto je 50 dolara kg i ja pitam ženu da mi da da malo probam...ma kakvi emigrantski kajmak, ovo je pravi domaći kajmak...tako da uspeh da napravim ove Zorkine šnicle, jer bez kajmaka nema ni ovih šnicli.

Evo ovako, vama bih svima preporučila ovaj recept, jer ovo je božanstven ručak, koji smo danas, moj muž i ja imali....to je toliko ukusno jelo, da ću ga obavezno praviti i svojoj deci, jer znam da će i oni ovo voleti.

Zorka, od srca ti hvala na ovako dobrom ručku i na odličnom receptu.




Sastojci:

4 veće šnicle ( teleće ili svinjske )
4 velika krompira
4 do 5 manjih glavica crnog luka
2 paprike a može i kisela paprika iz turšije
4 čena belog luka
1 do 2 ljute papričice
1 jaje
150 ml mleka
2 veliku pune kašike kajmaka
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna
so,biber i suvi začin po ukusu
2 do 3 kašike ulja ( ako je potrebno, dodati još )

Priprema:

Šnicle oprati, osušiti i izlupati, pobiberiti,posuti sa malo suvog začina i ostaviti najmanje sat vremena u frižider, ja sam to uradila uveče i meso je stajalo preko noći.

Krompir oljuštiti i iseći na kolutove, ali da vam ne budu pretanki, da se nebi prilikom  prženja raspali. ( ja sam krompir oljuštila i držala u vodi, kad je trebalo da ga pržim, prvo  sam ga osušila sa kuhinjskim papirom i tek onda isekla na kolutove )

Papriku oprati, očistiti od semenki i žilica i iseći na kockice. Beli luk iseći na krupnije komadiće.

Po želji, ljutu papriku očistiti od žilica i semenki i iseći na kockice, ja sam koristila vrlo male ljute papričice i ostavila sam ih cele.

U širi i veći tiganj sipati nekoliko kašika ulja i na jaku vatru ispršiti meso, samo da porumeni sa obe strane.
Staviti meso na dno vatrostalne ili zemljane posude.

Na istom ulju dodati isečen krompir i pržiti ga samo da porumeni ( jer će se kasnije još peći ) i tako pržen krompir staviti u jednu dublju i veću zdelu. 
Staviti luk, koji ste isekli na četvrtine i propržiti ga što brže možete na jakoj vatri. Izvaditi luk i dodati krompiru a u tiganj dodati sečenu papriku i ljutu papričicu i pržiti da paprika omekne i dobije bojicu i pri kraju dodati krupnije sečen beli luk i propržiti sve zajedno vrlo kratko. Izvaditi papriku i staviti u zdelu, sa preostalim prženim povrćem.
Dodati sitno iseckan peršun, biber, so, suvi začin i pune dve kašike kajmaka.


Sve to dobro izmešati da se kajmak sjedini sa povrćem.
Sipati preko šnicli u vatrostalnu posudu, svuda ravnomerno.


Umutiti jaje i mleko zajedno, dodati vrlo malo suvog začina i prstohvat bibera i preliti preko povrća.
Ako imate poklopac od posude, poklopite a ako nemate, pokriti sa aluminijskom folijom ( prvo staviti pek papir da vam se ne zalepi za alu foliju i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, otklopiti i peći još 15 do 20 minuta, ali povećati temperaturu na 200°C da samo porumeni odozgore.

Poslužiti toplo sa čašom vina i salatom po izboru, nama salata nije bila potrebna.



Prijatno!!!!!

2 коментара:

  1. Kakvo šarenilo u tanjiru! Predivno izgleda a o ukusu mogu samo da maštam... Čim uzmem kajmak, nadam se da ću spremiti. Divno si ovo aranžirala. Topli pozdrav <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, ovo obavezno da probaš, jer mislim da znam tvoj ukus...dopašće ti se, garantujem. Hvala ti puno.

      Избриши