четвртак, 30. април 2015.

Vlaške plašinte (palačinke)

Za ovomesečnu blogersku igricu, KuVarijacije, koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes smo izabrali sa Coolinarike,Tanjine " Vlaške plašnite / palačinke
Jedva sam čekala da i njih isprobam... inače sam i ja pravila vlaške palačinke,ali na drugačiji način...
Da budem iskrena, palačinke koje sam ja pravila su mi se mnogo više dopale, ali mislim da je to sve stvar ukusa.


Sastojci:

3 jaja
300 g brašna
300 g sira
90 ml mleka
45 ml ulja
1 kesica praška za pecivo
soli po ukusu

Priprema:

U vanglicu sipati brašni i prašak za pecivi i izmešati.
Napraviti udubljenje u sredini, dodati ulje,mleko, sir i blago razmućena jaja i  zamesiti testo, koje je na mekšoj strani.
Izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i razvući koru oko 0.5cm debljine.
Testo iseći na kocke a ulje dobro zagrejati i pržiti ih.



Poslužiti sa sirom, paradajzom, tartar sosom, kefirom, jogurtom,kiselim mlekom...izbor je vaš.

****  Kad sam sve sjedinila, moje testo je bilo mnogo lepljivo tako da sam morala dodavati još dosta brašna da bih zamesila testo....meni je trebalo oko 150 g dodatnog brašna...ne znam da li zbog sira, koristila sam fetu, ili veličine jaja, bila su XL, da mi je trebalo toliko više brašna.
Znam da sva brašna nisu ista, ali ovo je polovina više brašna od potrebne količine.
Volela bih da znam, da li je to i kod vas bio slučaj?

Inače plašinte zaista nisu upile ulje, ali  ih nisam pržila na visokoj temperaturi, kod mene je to bilo na 3 podeoku od 7 ( 7 je najače )

Sve u svemu, zadovoljna sam sa njima i imali smo fini doručak.


Prijatno!!!!

16 коментара:

  1. Zanimljivo; prije bih ih nazvala ustipcima nego palacinkama, ali ime nije vazno...Volim ovakve stvari, a nije bas da mi je potrebno ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bih ih pre nazvala langošicama, inače volim ovakvu vrstu testa, ali, kao što kažeš, bolje da sam što dalje od njih. Hvala Jasna.

      Избриши
  2. Одговори
    1. Hvala Jafi...ove su dobre, jer za mene nema testa koje nije dobro, ali mi se mnogo više sviđaju one koje sam ja pravila.....ukusi nisu isti .

      Избриши
  3. Zanimljivo.. pravila sam jednom i sećam se da se deci dopalo.. a i nama ;) Videću baš i tvoj recept.. pa da isprobam. Pozdrav! ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Sandrice.kod nas sve što je od testa prolazi, e sad, neke volimo više, nek,e manje ali to je samo stvar ukusa. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  5. Lepo izgledaju, baš primamljivo za doručak ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Muchas gracias ... sí que son muy delicioso. Gracias por excavar cerca.

    ОдговориИзбриши
  7. Meni je bilo jako lepljivo testo, ali nisam dodavala više brašna. Zato sam imala puno brašna na podlozi da bih rastanjila testo, i isečeni oblici (ja sekla na manje romboide) su se deformisali prilikom nošenja do šerpe i ulja. Ali mnogo su lepo rasli u ulju, nije bilo tih rupa i džepova, pretpostavljam da je to upravo do gustine testa. Takodje, ulje se dosta uprlja od ovako brašnjavih komadića, pa mora da se baci posle. Ali meni se dopalo jako, jako! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, videh tvoje palačinke...meni se čini da originalno testo mi je više za uštipke nego za palačinke, ali sad ko bi ga znao...ja sam već pravila vlaške palačinke ali je testo bilo potpuno drugačije od ovog....dopale su se i nama, ali mi se više dopale one koje sam pre pravila.
      Ja imam neki sličan recept ovom testu ali se prave uštipci od njega i moraću da ih uskoro napravim i napišem taj recept ovde.
      Topli pozdrav.

      Избриши
  8. MMMM, ovo se kod nas zovu lokumi i bas su super!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veverice, hvala....mi ovo zovemo prženice, ali kako god da se zovu, ukusne su. Topli pozdrav.

      Избриши