четвртак, 21. децембар 2017.

Princezice punjene sa grilijaš kremom od lešnika

Princes krofne su idealne, mogu se puniti sa slanim ili slatkim nadevom, u zavisnosti šta volite i za kakvu prigodu su vam potrebne, ili napravite duplu količinu pa jedan deo puniti slanim filom i poslužiti kao predjelo a drugi deo napuniti slatkim filom. Mi ih obično punimo sa kremom od vanile, ovog puta mi se dopala ideja za punjenje sa čokoladnim mlekom i mlevenim lešnicima.



Sastojci za princes krofne:


250 ml vode
115 g putera
150 g brašna
prstohvat soli
4 jaja

Sastojci za fil:

500 ml mleka
250 ml čokoladnog mleka
75 g šećera
4 žumanaca
40 g brašna
40 g gustina
50 g putera
samlevenog grilijaša od lešnika
250 ml slatke pavlake
1 kašičical ikera od lešnika ( ne mora )

Sastojci za grilijaš od lešnika: 

100 g lešnika
100 g šećera
65 ml vode

Priprema:

Prvo napraviti kremu, jer treba da se ohladi.
Vaše je, da li ćete praviti grilijaš od lešnika ili ćete samo dodati u već pripremljenu kremu, samleven lešnik.
Ako pravite grilijaš lešnike, onda prvo napravite njih.
U manju šerpicu sipati vodu i šećer i na tišoj temperaturi otopiti šećer, mešajući. Kad se šećer otopio,povećati temperaturu, na osrednjo jaču i pustiti da se šećer karamelizuje, oko desetak do 15 minuta. Skloniti sa vatre, dodati pečene i očišćene lečnike i sve brzo izmešati. Sipati na silikonsku podlogu ili na pleh, koji ste premazali sa uljem i spatulom izravnjati u tanju ploču. Ostaviti da se ohladi i hladno samleti u multi praktiku.

Staviti u šerpu mleko i čokoladno mleko i pustiti da provri.( po želji, ne morate koristiti čokoladno mleko, može obično, punomasno mleko )
Dok se mleko kuva, umutiti sa žicom za mućenje žumanca i šećer u gustu i svetlu smesu, dodati brašno i gustin i to sjediniti sve zajedno.
Provrelo mleko skloniti sa ringle i kutlačom uzimati toplo mleko i stalno muteći sa žicom, sipati u tankom mlazu provrelo mleko ( ovo radimo da izjednačimo temperaturu jaja i mleka, da nam se jaja ne zgrudvaju ) sipati tako dok svo mleko ne uspete u umućena jaja. Sipati sve nazad u šerpicu, vratiti na ringlu i kuvati dok se smesa ne zgusne.( treba da bude dosta gusta )
U zgusnutu kremu dodati puter, isečen na kockice i sjediniti sve zajedno.
Pokriti preko kreme sa pek papirom ili samolepljivom folijom i ostaviti da se kremapotpuno ohladi,prvo na sobnoj temperaturi,posle u frižideru da odstoji oko 45 minuta. Krema se može napraviti i veče pre.

Napraviti princes krofne, možete da koristite ovaj recept ili koji god vi imate.
U šerpu staviti vodu i puter da se puter otopi, na nižoj temperaturi a kad se puter otopio, povećati temperaturu.
Kad je voda provrela a puter se otopio,skloniti sa vatre, dodati brašno i prstohvat soli i mešati da se sve sjedini. Trebate dobiti glatku smesu koja će se odvojiti od stranica šerpe i skupiti u loptu.
Ostaviti da se prohladi, oko 15 minuta i onda, dodavati jedno po jedno jaje, svaki put dobro umutiti sa mikserom.

Uključiti rernu na 200°C.

Pleh za pečenje prekriti papirom za pečenje. Napuniti špric sa pripremljenim testom i staviti nastavak sa što većim otvorom ili sipati u kesu i odseći vrh. Istisnuti testo u krug, veličine oko 5 cm i tako raditi, dok imate materijala. Između krugova ostaviti malo razmaka jer će testo još da naraste.


Staviti ih da se peku u prethodno zagrejanoj rerni, peći ih na 200°C deset minuta, onda smanjiti temperaturu i peći ih još deset minuta dok vam ne porumene. ( možda vašoj rerni treba manje od deset minuta, vi najbolje poznajete svoju rernu )

U hladnu kremu umešati grilijaš od lešnika i ako hoćete, dodajte liker od lešnika. Sve dobro sjedinite.
Umutiti slatku pavlaku i jedan deo dodati u kremu ( zaboravila sam da izmerim koliko sam slatke pavlake dodala ) a drugi deo ostaviti.

Napuniti špric sa kremom od lešnika i puniti princezice, koje ste prethodno presekli na pola,kad ste ih napunili sa kremom, u špric staviti umućenu slatku pavlaku i puniti preko prethodne kreme. Poklopiti,posuti sa prah šećerom ili izrendanom čokoladom i poslužiti.
Ako princeze pripremate ranije za goste, nemojte ih puniti, jer će vam omeknuti, nego ispečene i potpuno ohlađene staviti u kutiju i zatvoriti je dobro.Puniti ih kad su vam potrebne.

Prijatno!!!!!

9 коментара:

  1. Чудесные пирожные,Зорица,спасибо,счастливого Рождества!!!:)

    ОдговориИзбриши
  2. They are so fluffy and cute, Zoki! It looks like heaven. :)
    Have a wonderful day, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
  3. Thank you so much my dear Gery. This was part of sweet table for family Christmas dinner. Hugs,my dear friend and enjoy this Holiday Season.

    ОдговориИзбриши
  4. Divan recept i sve je detaljno objasnjeno! Jedva cekam da probam da ih napravim! Inace kukam za princess krofnama vec dugi period i svaki put kad odem u Srbiju narucujem ih kod bake. Srecni praznici!

    ОдговориИзбриши
  5. Jelena, ove princezice su veoma lke da se naprave...nekad sam i ja imala problema sa njima,sada je pesma. Punjenje možeš da praviš kako god voliš, ovo je samo jedan od načina. Ja sam ih namerno pravila manje, ti možeš da ih praviš kako ih ti voliš. Srećni praznici i tebi:)))

    ОдговориИзбриши
  6. Thank you Julie...I am board..Follow you on Google+ also.

    ОдговориИзбриши
  7. Divne princezice i ovo punjenje mi je jako dobro, uh kako bih sada gricnula koju, draga Zorice da si mi barem malo bliže :)

    ОдговориИзбриши
  8. Volela bih i ja to...ja bih mogla da probam tvoje fine džemove i marmelade a vas dvoje ovo što ja pravim...napravile bi mi odličnu trampu.Topli pozdrav, draga moja.

    ОдговориИзбриши