недеља, 16. децембар 2012.

Domaća kokošja supa

Sigurna sam da svako od vas zna kako da skuva pravu domaću supu, ovaj recept ne pišem zbog vas, nego zbog moje dece, koja prate ovaj blog i kojima će, jednog dana, kad odluče da sami skuvaju domaću supu, zatrebati ovaj recept.


Sastojci:

Ćureći vratovi,
pileće kosti od grudi
2 šargarepe
2 paškanata
2 krompira
1 veća glavica crnog luka sa ljuskom
pola glavice manjeg korena celera
desetak grančica peršuna
3-4 čena belog luka
10 – 15 zrna bibera
1  lovorov list

Priprema:

Meso oprati i iseći na komade ( po želji možete vstaviti samo piletinu ili samo ćureće vratove, ja nekada stavim oba mesa nekad samo jedno ).

Svo povrće oćistiti, osim krompira i dobro oprati, iseći na komade veličine po želji i staviti sve zajedno u veliku šerpu.Ko voli, neka glavicu luka iseče na pola pa neka je zapeče malo na plotni i tek onda staviti u šerpu sa ostalim povrćem ( ja ne volim kad je luk zapečen i stavljam celu glavicu luka u supu,nekad i dve, jer u našoj kući svi vole, osim mene, kuvani luk iz supe ).Posoliti po ukusu, dodati biber u zrnu, poklopiti i pustiti da provri,kad provri,smanjiti temperaturu i kuvati tek da vidite da po malo vri sve dotle dok nije  povrće kuvano na pola i tek onda dodati oljušten i opran krompir (dodajem ga kasnije da mi se krompir ne raskuva).

Domaća supa

Tokom kuvanja skidati penu od mesa,koja se skuplja na površini tečnosti.

Ako volite da vam je supa “jača” obavezno stavljati meso u hladnu vodu, a ako volite da vam je meso bolje od supe onda stavljati meso u provrelu vodu ( ovo sam davno naučila od moje mame ).

Kad je meso i povrće kuvano izvaditi iz šerpe,blago posoliti a tečnost procediti ( mi obično jedemo povrće i meso iz supe sa hrenom posle supe i to nam je dovoljno za ručak ) i zakuvati sa domaćim rezancima ili sa knedlama i po ukusu dodati vegetu, ili bilo koji suvi začin koristite.

Kuvanu šargarepu možete iseckati i vratiti nazad u šerpu ili staviti sa strane pa svako neka sipa sebi koliko voli.

Posuti sitno seckanim svežim peršunom

Knedle:

100 g pšeničnog griza
30 g puter ili masti
1 jaje
malo seckanog peršuna
soli po ukusu

Priprema:

Umutiti mast sa jajetom,sitno seckanim peršunom i malo soli i postepeno dodavati pšenični griz dok sve ne sjedinite.Pomoću dve kašičice praviti knedlice i zakuvati ih u supu,koja tiho vri,svaki put kašičice zamočiti u vrijuću supu, da vam se knedlice ne zalepe za njih.Kad počnete da stavljate knedlice u supu,prvo zakuvajte jednu i ako se knedlica ne raspadne, dodajte i ostale, a ako se raspadne  dodati još malo griza u prethodnu smesu.Meni obično bude smesa idealna i koristim ekstra veliko jaje.

Kuvati dok se knedlice ne skuvaju, oko 5 minuta, sve zavisi koliko velike knedlice pravite.

Prijatno i uživajte u domaćoj supi.

griz knedle

2 коментара:

  1. Nista kao dobra domaca supa za ove hladne dane i jos sa knedlicama..mmm

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala draga Tatjana, supe i čorbe su nam omiljene, na bilo koji način, ali domaća kokošja nam je najlepša. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши