Volim jela koja su u saftu ( recept iz arhive )
Sastojci: 1 kg piletine ( može cela kokoš ili samo batkovi sa zabatkom ), 40 češnjeva belog luka ( meni je trebalo 4 glavice ), 40 glavica ljutike/aljme, 1 manja vezica peršuna, 150 ml belog vina, 350 ml pilećeg temeljca, 3 pune kašike brašna, naribana limunova korica i sok, po 1/4 kašičice ili po ukusu biber vegeta mix,ljuta paprika mix,vegeta Natur
Priprema: Oprati piletinu, očistiti od viška masnoće i iseći na komade.U jednu zdelu sipati brašno,i od svakog začina po malo i sve to dobro promešati.
U veću i dublju šerpu sipati ulje i pustiti da se polako zagreva.
Svaki komad piletine, koji ste prethodno osušili uvaljati u brašno samo da prekrije piletinu i stavljati u šerpu u zagrejano ulje, kožica da je okrenuta prema gore,pržiti dok vam blago ne porumeni,poklopljeno.Okrenuti drugu stranu,propržiti i sa te strane i stavliti u šerpicu sa poklopcem. Ja sam moju piletinu pržila iz dva puta i koristila sam samo batkove sa zabatcima.
Svaki komad piletine, koji ste prethodno osušili uvaljati u brašno samo da prekrije piletinu i stavljati u šerpu u zagrejano ulje, kožica da je okrenuta prema gore,pržiti dok vam blago ne porumeni,poklopljeno.Okrenuti drugu stranu,propržiti i sa te strane i stavliti u šerpicu sa poklopcem. Ja sam moju piletinu pržila iz dva puta i koristila sam samo batkove sa zabatcima.
Dok se piletina prži vi oljuštite luk i beli luk i operite i odvojte
listove peršuna od drškica.Isečite drškice a listove sitno naseckajte.
U ulje, u koje ste pržili piletinu, dodajte cele češnjeve belog luka, cele glavičice ljutike/aljme i drškice od peršuna.Przite,povremeno promešajte dok vam ne zamiriše.
Dodati belo vino i sve dobro izgrebite sa dna drvenom kašikom,dodati pileći temeljac, ako ga nemate,dodajte vodu u kojoj ste otopili jednu pileću kocku za supu,dodajte sve začine po vašem ukusu, limunovu koricu i sok i vratiti piletinu u šerpu. Pustite da provri,smanjiti temperaturu,poklopiti i krčkati pola sata,povremeno protresite šerpu. Posle pola sata otklopite i krčkajte još 10-15 minuta ili dok vam se sos ne počne polako da zgušnjava.Meso treba da ostane u sosu,nemojte previše da ga ukuvate Probajte i po potrebi dodajte još soli i bibera.
Posuti sa sitno seckanim peršunom i poslužiti toplo sa kuvanim krompirom ili šta vi volite.
Pietina spremljena na ovaj način je veoma ukusna i meka. Nemojte skidati kožicu sa piletine, ako je ne jedete ( kao ja ) skinite je kasnije.
U ulje, u koje ste pržili piletinu, dodajte cele češnjeve belog luka, cele glavičice ljutike/aljme i drškice od peršuna.Przite,povremeno promešajte dok vam ne zamiriše.
Dodati belo vino i sve dobro izgrebite sa dna drvenom kašikom,dodati pileći temeljac, ako ga nemate,dodajte vodu u kojoj ste otopili jednu pileću kocku za supu,dodajte sve začine po vašem ukusu, limunovu koricu i sok i vratiti piletinu u šerpu. Pustite da provri,smanjiti temperaturu,poklopiti i krčkati pola sata,povremeno protresite šerpu. Posle pola sata otklopite i krčkajte još 10-15 minuta ili dok vam se sos ne počne polako da zgušnjava.Meso treba da ostane u sosu,nemojte previše da ga ukuvate Probajte i po potrebi dodajte još soli i bibera.
Posuti sa sitno seckanim peršunom i poslužiti toplo sa kuvanim krompirom ili šta vi volite.
Pietina spremljena na ovaj način je veoma ukusna i meka. Nemojte skidati kožicu sa piletine, ako je ne jedete ( kao ja ) skinite je kasnije.
Prijatno!!!!!
Zaista interesantan recept, deluje tako sočno a ukus mogu samo da zamislim. Naravno da je sa kožicom ukusnije iako je ja skidam kad jedem...
ОдговориИзбришиDraga moja Zoko, od srca tebi hvala i vredelo bi da ovo probaš,ako voliš piletinu.Beli luk i luk se uopšte ne oseti a crni luk se skoro istopi da se skoro i ne primeti.
ОдговориИзбриши