понедељак, 31. децембар 2012.

Piletina sa 40 češnjeva belog luka i 40 glavica ljutike/aljme

                                               

                                                           Volim jela koja su u saftu


Sastojci:

1 kg piletine ( može cela kokoš ili samo batkovi sa zabatkom )
40 češnjeva belog luka ( meni je trebalo 4 glavice )
40 glavica ljutike/aljme
1 manja vezica peršuna
150 ml belog vina
350 ml pilećeg temeljca
3 pune kašike brašna
naribana limunova korica i sok
po 1/4 kašičice ili po ukusu biber vegeta mix,ljuta paprika mix,vegeta Natur

Priprema:

Oprati piletinu, očistiti od viška masnoće i iseći na komade.

U jednu zdelu sipati brašno,i od svakog začina po malo i sve to dobro promešati.

U veću i dublju šerpu sipati ulje i pustiti da se polako zagreva.

Svaki komad piletine, koji ste prethodno osušili uvaljati u brašno samo da prekrije piletinu i  stavljati u šerpu u zagrejano ulje, kožica da je okrenuta prema gore,pržiti dok vam blago ne porumeni,poklopljeno.Okrenuti drugu stranu,propržiti i sa te strane i stavliti u šerpicu sa poklopcem. Ja sam moju piletinu pržila iz dva puta i koristila sam samo batkove sa zabatcima.

Piletina sa 40 glavice ljutike i 40 čena belog luka 002

Dok se piletina prži vi oljuštite luk i beli luk i operite i odvojte listove peršuna od drškica.Isečite drškice a listove sitno naseckajte.

U ulje, u koje ste pržili piletinu, dodajte cele češnjeve belog luka, cele glavičice ljutike/aljme i drškice od peršuna.Przite,povremeno promešajte dok vam ne zamiriše.

Piletina sa 40 glavice ljutike i 40 čena belog luka 001

Dodati belo vino i sve dobro izgrebite sa dna drvenom kašikom,dodati pileći temeljac, ako ga nemate,dodajte  vodu u kojoj ste otopili jednu pileću kocku za supu,dodajte sve začine po vašem ukusu, limunovu koricu i sok i vratiti piletinu u šerpu. Pustite da provri,smanjiti temperaturu,poklopiti i krčkati pola sata,povremeno protresite šerpu. Posle pola sata otklopite i krčkajte još 10-15 minuta ili dok vam se sos ne počne polako da zgušnjava.Meso treba da ostane u sosu,nemojte previše da ga ukuvate Probajte  i po potrebi dodajte još soli i bibera.

Piletina sa 40 glavice ljutike i 40 čena belog luka 003

Posuti sa sitno seckanim peršunom i poslužiti toplo sa kuvanim krompirom ili šta vi volite.
Pietina spremljena na ovaj način je veoma ukusna i meka. Nemojte skidati kožicu sa piletine, ako je ne jedete ( kao ja ) skinite je kasnije.

Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Zaista interesantan recept, deluje tako sočno a ukus mogu samo da zamislim. Naravno da je sa kožicom ukusnije iako je ja skidam kad jedem...

    ОдговориИзбриши
  2. Draga moja Zoko, od srca tebi hvala i vredelo bi da ovo probaš,ako voliš piletinu.Beli luk i luk se uopšte ne oseti a crni luk se skoro istopi da se skoro i ne primeti.

    ОдговориИзбриши