субота, 22. септембар 2018.

Mirišljavi liker od borovnica

Dok smo bili u Srbiji, sestričina mog muža je napravila ovaj liker i ja sam se oduševila sa njim. Retko kad da nešto popijem, ali ovom likeru nisam mogla da odolim. Liker se može napraviti sa svežim ali i sa smrznutim borovnicama, čak neko tvrdi da je sa smrznutim borovnicama bolje napraviti. Ja sam moj liker napravila sa smrznutim borovnicama, tako da možete da ga napravite i vi, ako imate borovnica u zamrzivaču.


Sastojci:  500 ml domaćeg crnog vina, 250 g smrznutih borovnica, 150 g *šećera*, 4 do 5 klinčića, korica manje pomorandže, 1 štapić cimeta, 150 ml ruma, 2 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma

Priprema:  Vino i šećer ( količinu šećera odredite sami u zavisnosti od slatkoće vina koje koristite ) staviti u šerpicu i zagrejati samo dotle dok se šećer ne otopi.
U vruće vino staviti smrznute borovnice,vanilin šećer sa kusom ruma, dodati oljuštenu koricu pomorandže, štapić cimeta, klinčić i poklopiti i ostaviti da odstoji 24 sata.


Ako koristite sveže borovnice njih dodati odmah u vino da se malo prokuvaju i omekšaju, tako će lakše ispustiti svoje sokove.

Sledećeg dana procediti sve kroz gustu cediljku ( ako volite intenzivniji miris ovih začina ostavite ih duže od 24 sata ) dodati rum, sve promešati i sipati u flaše.
Po želji borovnice možete da ostavite u likeru pa sipati nekoliko borovnica u čašu,preliti likerom i poslužiti dobro ohlađeno.
Ako ostavljate borovnice u likeru, kašikom izvaditi začine.

Sipati u flaše, dobro ih zatvoriti i držati na tamnom mestu oko mesec dana, pre nego što počnete da konzumirate liker, jer tim stajanjem liker će "sazreti", mada se može i odmah piti,ali je bolji tokom stajanja.
Liker posluziti dobro rashladjen ili sa kockima leda.
Ukrasiti flaše nekim lepim etiketama,mašnicama i pokloniti svojim prijateljima za nastupajuće praznike.


Prijatno!!!



8 коментара: