понедељак, 1. октобар 2018.

Posne kiflice

Ove kiflice sam pravila pre nekoliko dana i jako su nam se dopale, idealno za vreme posta, za doručak ili večeru.


Sastojci:  500 g sve namenskog brašna, 1 kašičica soli, 60 ml maslinovog ulja, 250 ml gazirane miniralne vode, 1 kašičica šećera, 7 g suvog instant kvasca, 100 do 150 g margarina

Priprema:  Prosejati brašno, dodati malu kašičicu soli, suvi instant kvasac, kašičicu šećera i sve izmešati, dodati maslinovo ulje i gaziranu mineralnu vodu i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i dobro ga umesiti ili sve ovo staviti u mikser i pustiti da on odradi svoje.
Oblikovati testo u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, podeliti na pola i onda svaku polovinu podeliti na još 4 dela, oblikovati male kuglice, pokriti i ostaviti da se testo kratko odmori.
Radnu površinu i kuglice posuti sa malo gustina i rastanjiti sve kuglice u krugove veličine manjeg plitkog tanjira.
Staviti jednu ispred sebe, premazati sa malo omekšalog margarina, staviti drugu preko i nju premazati sa malo margarina, staviti treću, premazati i nju i završiti sa četvrtom.
Ostaviti ih sa strane, pokriti da se ne suše i tako isto uraditi i sa preostale 4 kuglice.
Uzeti prve a ove druge pokriti i ostaviti da se odmaraju dok vi tanjite prvi krug.

Rastanjiti u krug, debljine oko 1cm, ja ih tanjim više jer volim da mi kifle imaju više navoja, premazati ceo krug sa margarinom i na početku stavljati džem ili ih ostavite prazne.
Zaviti u kiflicu i ređati ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa. Dok tanjite drugi krug, pokrite one prve koje su vam u plehu.
Za ovu količinu vam je dovoljan 1 pleh od rerne.
Pripremljene kiflice premazati sa malo otoljenog margarina posuti sa kristal šećerom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 do 20 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.


Pečene ostaviti kratko da se prohlade, posuti ih sa šećerom u prahu i poslužiti tople...kifle su izuzetno hrskave i listaju se kao kroasani.


Ako hoćete da su vam kiflice slađe, dodajte 50 do 100 g šećera u testo, nama nije bilo potrebno jer mi ne volim da je preslatko, jer džem i prah šećer nam je bilo dovoljno.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар