среда, 7. јун 2017.

Rol viršlice

Sa korejanskom izradom testa ppang..nije brioche ali je na tu temu. Testo kad se zamesi je jako lepljivo i meko, i onaj, ko ne zna, dodao bi još brašna, ustvari brašno se uopšte više ne dodaje nego se testo mesi oko 15 minuta rukom, dok ne ispusti dovoljno glutena da može da se oblikuje u kuglu...probajte jer ovo testo je zaista fantastično. Od njega se mogu praviti kajzerice, hleb, kiflice, rolnice a punjenje po želji; sir, šunka i sir, viršle,....


Sastojci za testo: 350 g brašna,175 ml kefira, ( mleko ili jogurt )75 ml ulja,4 g suvog kvasca,1 kašičica šećera,1 jaje1 kašičica soli,50 ml tople vode
Za slano punjenje: punjenje po izboru; virršle, sir, šunka, kačkavalj
Za slatko punjenje: poslastičarska krema, džem, nutela, mleveni orasi ili lešnici...
za premazivanje:1 jaje,susam, krupna so

Priprema: U manju zdelicu sipati 50 ml tople vode,dodati suvi kvasac, kašičicu šećera, kašiku brašna, izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.Mleko se jako malo koristi u azijskim zemljama i recepte koje sam videla za ovu vrstu hlebova je obično voda, izmešana sa mlekom u prahu, ja nisam imala mleko u prahu, a imala sam višak kefira, te sam iskoristila njega, da nisam imala kefir, koristila bih mleko..vi, kako hoćete.

Brašno prosejati, dodati kefir, ulje, blago umućeno jaje,so i nadošli kvasac i sve sjediniti varjačom.Isipati na radnu površinu i bez dodavanja brašna, mesiti testo, koje je izuzetno meko i lepljivo i mesiti ga oko 15 minuta ili dotle dok niste u mogućnosti da testo oblikujete u kuglu. Ja nisam više dodavala brašno, pokušajte da ga i vi ne dodate, a ako baš morate, dodati ne više od 1 kašike.Oblikovati testo u kuglu, premazati testo sa uljem i vratiti nazad u vanglicu.Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Ja prethodno zagrejem vrlo blago rernu i ostavim testo u njoj oko sat vremena.

Dok vam testo raste, pripremite punjenje po vašem izboru a ako želite, testo se može oblikovati u kuglice ili u hleb. Ja ću sledeći put da napravim hleb od ovog testa.Odlična ideja za punjenje su mleveni orasi ili lešnik, izmešati sa jednim belancetom i malo šećera a žumance ostavite za premazivanje testa ili izmešati mlevene orahe sa džemom po vašem izboru.


Blago pobrašniti radnu površinu isipati naraslo testo i vrlo blago pobrašniti i odozgore i rastanjiti oklagijom testo debljine oko pola cm.Staviti viršlice na testo i iseći po njihovoj veličini ( ja sam koristila manje viršlice od običnih)Pazite da vam je testo rastanjeno na pobrašnjenoj površini, jer ako nije pobrašnjena, lepiće se testo za površinu i biće malo teže zaviti u željeni oblik. ( meni se desilo sa dva kvadratića i bilo je teže da se zaviju, ali su se zavili )Pleh, prekriti pek papirom i poređati pripremljeno testo, prekriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko dvadesetak minuta.Uključiti rernu na 200°C da se zagreje.Jaje umutiti sa vrlo malo vode i nekoliko kapi ulja i premazati rolnice.Posuti krupnom solju i semenkama po vašem izboru.Peći u zagrejanoj rerni oko 25 do 30 minuta ( u zavisnosti šta pravite, ako su peciva manja, trebaće i manje vremena da se ispeku ) ili dok vam ne porumene.


Ispečena peciva ostaviti na žici da se ohlade, iseći ih sa nožem za hleb i možete ih poslužiti kao sitne zalogaje, odozgore zabosti čačkalicom mali paradajz i kockicu krastavca ili kao male rolnice.Moj muž ih je presekao na pola po dužini, premazao senfom i kečapom posuo sa malo seckanog mladog luka i tako jeo...mogućnosti su velike, vi pustite mašti na volju.


Prijatno!!!!



2 коментара:

  1. Divno izgledaju! Ja ne bih koristila hrenovke jer ih nikada ne jedem s obzirom da znam što ide u njih.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam tačno šta kažeš, mi ih tako retko jedemo, jer kao što kažeš, znamo šta ide u njih, ali jednom se mogu zatvoriti oči..zato sam i navela da se može praviti sa šunkom, sirom, džemom, prazne..Hvala ti puno i topli pozdrav.

      Избриши