понедељак, 20. новембар 2017.

Pečena jaja na posteljici od praziluka i gljiva

Ovo može da bude jači doručak ili ručak, kako ko voli...mi smo jeli za ručak i baš smo se dobro najeli.


Sastojci: 50 ml maslinovog ulja,250 do 300 g gljiva,2 velika ili 3 manja struka praziluka,po ukuso soli i bibera, 1 kašičica sveže majčine dušice ili pola kašičice suve,1 do 2 jajeta po osobi, 75 g izmrvljenog ovčjeg sira

Priprema: Praziluk očistiti i dobro isprati pod mlazom hladne vode.Preseći na pola i iseći na polumesece oko pola do 1cm debljine.
Gljive očistiti i ako su velike preseći na pola pa onda na još 3 do 4 delova a ako su manje, iseći na četvrtine.

Pleh obložiti pek papirom,ako nemate, možete samo blago podmazati pleh i sipati pripremljen praziluk i gljive, preliti sa maslinovim ulje i izmešati. Dodati majčinu dušicu, posoliti i pobiberiti i još jednom dobro izmešati.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta ili dok vam praziluk ne omekša. Na polovinu pečenja promešati.

Izvaditi tako ispečeno povrće, napraviti mala gnezda i u svako gnezdo staviti jedno razbijeno jaje. ( ja sam koristila istu količinu povrća ali samo sa 4 jajeta, dok je originalni recept sa 8 jajeta.Mi volimo kad ima dosta povrća, vi kako hoćete )
Svuda po povrću posuti izmrvljenim sirom, jaja po želji pobiberiti i posoliti i vratiti nazad u rernu da se jaja ispeku.Pecite ih onoliko koliko volite da vam je žumance rovito, od 8 do 10 minuta.

Izvaditi i poslužiti toplo sa nekim finim hlebom.


Prijatno!!!

5 коментара:

  1. Zoko, ovo je odlično, baš mi se dopada! Imam praziluka u bašto i baš mislim šta ću s njim,biće isprobano! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ajme Jeko, nisam ukapirala ko si dok mi jutros, dok pojem kafu ne dođe u glavu...puno ti hvala i radujem se da si nam se i ti pridružila u svetu blogovanja. Neka ti je sa srećom!!!

      Избриши
    2. Hvala, Zoko :)) Ajme, kako u brzini kuckam: bašto=bašti 😃

      Избриши