понедељак, 1. фебруар 2021.

Čorba od nauta / slanutka / leblebija

 Ja obožavam leblebije/ slanutak / naut i vrlo često ga koristim u raznim salatama i jelima...danas nam se jelo nešto na kašiku i da je skuvano na brzinu.

Ako želite naut možete skuvati u većoj količini, ocediti i zamrznuti i vaditi po potrebi. Ja sam imala u konzervi i obavezno ih imam u kući. U ovu čorbu pored nauta sam dodala i jednu konzervu mešanog pasulja, tako da smo imali fantastičnu čorbu, punu povrća i proteina, ali morala sam dodati i malo kranjske kobasice i nekoliko režnjeva slanine, samo za ukus. Ne znam, jesam li vam rekla da u zadnje vreme koristim svinjsku mast, koju sam sama napravila, uz mast sam dobila i fine čvarke, koje smo odavno pojeli, ali masti ima...nema je još mnogo, ali za još jedan skuvani obrok će biti dovoljno, posle ćemo da vidimo šta ćemo? maslinovo ili ulje od semenki grožđa? Ako nemate mast, slobodno koristite ulje koje vi volite i koristite.



Sastojci: 2 kašike masti ili maslinovog ulja, 1 veća glavica crnog luka, 3 do 4 čena belog luka, pola struka praziluka, 1 sveža paprika, 1 veća šargarepa, 1 koren peršuna, 3 lista lorbera, 2 štapića celera, peršunov list, 2 konzerve od po 540 g nauta ili mešavine raznih pasulja, 1 dobro puna kašika pirea od paprike ili paradajza, 2 kranjske kobasice, 2 do 3 režnja mesnate slanine, začini po ukusu; so, biber, suvi začin, 2 do 3 litre tečnosti ili po ukusu.

Priprema:  U veću šerpu zagrejati ulje ili otopiti mast, dodati slaninu koju ste isekli na sitnije komade i propržite samo da porumeni. Izvaditi slaninu i staviti na tanjir. Po želji, možete je vratiti kasnije u jelo a i ne morate, izbor je vaš.

Luk iseckati na sitnije kockice i dodati u šerpu i pržiti dok luk ne omekša, dodati praziluk, koji ste prethodno očistili, oprali i isekli na pola pa onda na tanje polumesece i pržiti da malo omekša, dodati sitno isečen beli luk, šargarepu koju ste isekli na kockice, koren peršuna isečen na kockice, štapiće celera isečene na polumesec, pire od paprike ili paradajza ( ja puno puta koristim i ajvar jer mi daje odličan ukus jelu )  i propržiti sve zajedno, posuti sa 1 kašikom brašna i upržiti kratko sve zajedno, dodati kranjske kobasice, koje ste isekli onako kako ih vi volite i proprženu slaninu i lorberov list i naliti sa 1d 2 l supe ili vode, dodati začine po vašem ukusu i na kraju dodati ispran naut. Proveriti gustinu čorbe i ako vam nije dovoljno, naliti sa još tečnosti.Pustiti da provri i onda smanjiti temperaturu, poklopiti  i kuvati još pola sata ili dok vam povrće i naut nije mek onako kako ga vi volite.

Kuvanu čorbu skloniti sa ringle, posuti seckanim svežim peršunom i poslužiti dok je toplo uz salatu po vašem izboru. Kod nas je bila salata od svežeg kupusa.



Ko želi, ovde može umesto kobasica i suve slanine da koristi suva rebra, ili šta vi već volite.

Prijatno!!!!









Нема коментара:

Постави коментар