уторак, 2. март 2021.

Lisnati pužići sa prazilukom i sirom

 Već odavno razmišljam da napravim pitu sa katmer korama ( vi, koji dolazite sa juga Srbije znate šta su katmer kore a koliko sam videla, i u Turskoj se puno prave ) i nikako da se odlučim kada će to doći na red. Ovo testo je pravljeno na način na koji se prave te kore, ali je sa kvascem...


Sastojci:  300 g sve namenskog brašna, 100 g hlebnog brašna, 245 ml kefira, 15 ml maslinovog ulja, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca,  5 g praška za pecivo,  1 jaje, 1 i po kašičica soli, pola kašičica šećera, 80 g masti

za fil: 2 veća struka praziluka,( beli i svetlo zeleni deo ) oko 150 g feta sira, 1 puna kašika sitno isečenog peršuna

Priprema:  Ja obično koristim uz namensko brašno i hlebno brašno koje ima veći procenat glutena u sebi i meni su ta testa mnogo bolja, ali ako nemate oba brašna, koristite samo namensko brašno, ali ćete morati da smanjite količinu tečnosti jer ovo hlebno brašno upija mnogo više tečnosti od namenskog ) dodati so, šećer, prašak za pecivo i prosejati sve zajedno. Pošto ja koristim kvasac koji ne mora da se rastopi u tečnost da bi se aktivirio, već ga stavljam direktno u brašno a vi, ako je potrebno aktivirajte kvasac u malo mleka ( za toliko smanjite količinu kefira )

U sredini brašna napravite udubljenje, dodajte kefir sobne temperature, maslinovo ulje i celo jaje i zamesite testo koje treba da bude meko i glatko, ali da se ne lepi za ruke i ako se lepi, da testo ne ostaje na prstima. Dobro umešeno testo premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.

Dok testo raste, pripremiti fil. Praziluk očistiti, oprati i iseći na što sitnije možete. Na malo ulja izdinstati praziluk da omekša, posoliti vrlo malo ili u zavisnosti koliko vam je sir slan. U izdinstan praziluk dodati iseckan peršun, promešati i ostaviti na stranu da se ohladi.

Naraslo testo rastanjiti na oko 1cm debljne u sredini ostaviti krug a svuda okolo zaseći ( pogledajte kolaž )  u trake. Ako želite, mast možete rastopiti ili prstima kidati po male parčiće i staviti na krug, uzeti jedan isečen deo razvući da prekrija krug i staviti preko premazanog dela testa i sad tako raditi sve dok ne završite sa rasečenim delovima testa. Ako nemate mast možete da koristite i omekšali puter, izbor je vaš. ( sa mašću će testo biti prhkije )

Posuti izdinstanim prazilukom svuda po kori, ali na kraju duže strane ostavite za prst bez . Preko luka izmrviti feta sir i zaviti u rolat sa duže strane, tako da ivica bez posipa bude na kraju. Prstima zalepite taj deo za ostatak rolata da se prilikom pečenja ne otvori.

Iseći na parčiće da imate 12 komada, ja sam se preračunala pa sam dobila 11, ali to mi nije ništa smetalo.

Manji pekač, veličine 30cm X 22cm, ili sličnih veličina prekriti pek papirom i naređati pužiće, ostavljajući između mesta, jer će testo još da naraste. Pokriti i ostaviti da testo popuni pekač. Pre pečenja premazati sa umućenim jajetom

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam pužići ne porumene. Pečene pužiće izvaditi iz rerne i ostaviti na žici da se ohlade i poslužiti ih tople.


Ko želi, pužiće može da pripremi uveče, ostaviti ih preko noći u frižider i sledećeg dana izvaditi i ostaviti na sobnoj temperaturi pola sata, premazati jajetom i peći.


Po fotkama možete da vidite koliko je testo meko, ma ko pamuk je i što je još dobro da je i sledećeg dana meko. 


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар