субота, 27. март 2021.

Cvet peciva sa viršlama

Na netu smo vidjali razne oblike ovog peciva, meni se sviđaju u ovom obliku. Ovo vam može biti ideja kaki poslužiti uskršnji doručak , ili kako iskoristiti ostatak šunke posle Uskrsa, staviti štapiće šunke umesto viršlica.


Sastojci:  340 hlebnog brašna, ( bread flour ) 90 g vode, 85 g mleka, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, 5 g suvog kvasca,  10 g mleka u prahu, 1 jaje, 50 g omekšalog putera
i još: 10 viršli oko 14 cm duge, 50 g izrendanog parmezana,  malo izrendane mozzarelle, malo seckanog peršuna, 30 ml vode

Priprema:  Brašno prosejati, dodati šećer, mleko u prahu i suvi kvasac i izmešati i na kraju dodati so.
U manji lončić sipati vodu i mleko i samo malo zagrejati da bude mlako, dodati jaje i sve zajedno sjediniti.

Sipati tečnost u brašno i zamesite testo koje će da bude toliko lepljivo da ne možete da ga odvojite od ruke, nastavite da ga mesite još nekoliko minuta pa ga isipati na radnu površinu i rukom malo rastanjiti koliko možete, dodajte polovinu omekšalog putera, koji ste isekli na kockice i umesite površno u testo, koje će još uvek da bude jako lepljivo, opet raširite rukom testo te dodajte i onaj drugi deo testa i sad počinjemo sa ozbiljnim mešenjem testa.
Testo se mora dugo mesiti i lupati o radnu površinu, oko desetak minuta dok se ne stvori kompaktna masa, koja se uopšte više ne lepi za ruke a testo bude toliko glatko i elastično da je milina mesiti ga. 
Znam mnoge koji ne vole da mese ovu vrstu testa, ja obožavam, ovo mi je duševna terapija jer na kraju kad je to testo umešeno bude toliko dobro, da je milina raditi sa njim. Možda će biti potrebno i duže da se mesi dok vam ruke i radna površina ne budu potpuno čiste.
Ako imate kuhinjski robot, ovo sve možete uraditi s nnim, ja ga imam, ali kao što sam rekla, meni je zadovoljstvo mesiti ovo testo.

Umešeno testo premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u čistu vanglicu, pokriti i ostaviti na sobnoj temperaturi da se testo udvostruči. Po želji, testo možete zamesiti uveče i ostaviti ga preko noći da se diže na hladnom.

Naraslo testo  isipati na radnu površinu i podeliti na 10 jednakih delova, moj svaki deo je bio oko 63 g, ponovo premesiti i oblikovati u kuglice. Pokriti i ostaviti na stranu da odstoje 15 do 20 minuta. Svaki deo rastanjiti oklagijom širine kolika je viršlai dužine oko desetak do 12 cm. Testo je vrlo lepljivo, ali nemojte dodavati više brašna. Staviti viršlu na početak testa i zaviti u rolat, koji ćete blago rukama još malo provaljati. Sad tako isto uradite i sa preostalim testom.


U veći i plići pekač sipati izrendan parmezan. 
Svaku rolnicu pomoću četkice premazati sa malo vode i uvaljati u pripremljen parmezan i svaku rolnicu, oštrim nožem iseći 2/3, povući oba kraja i napraviti kao cvet i preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom, latice pomerite da svaka bude za sebe ( pogledajte kolaž )

Ja sam sve rolnice prvo napravila pa ih tek onda valjala u parmezan, ali samo da znate, testo je vrlo lepljivo i možda će vam biti lakše da svaku rolnicu, kad napravite, odmah uvaljate u parmezan a prethodno je premažite sa malo vode da se parmezan bolje zalepi za testo.

Možda će vam trebati dva pleha, jer ja više volim da imaju razmak između peciva, nećete moći da stavite svih deset peciva na jednom plehu.

Pripremljene cvetiće pokriti providnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi oko pola sata.
Posle tog vremena, svaki "cvetić" na sredini raseći oštrim makazama ( samo testo ne i viršlu ) na taj rez staviti vrlo malo izrendane mozzarelle i po malo sitno iseckanog peršuna i peći u prethodno zagrejanoh rerni bez ventilatora na 190°C oko 15 minuta ili dok vam ne porumene onako kako vi volite.


Ostaviti ih da se ohlade, poslužiti ih uz kečap i senf sa jogurtom ili kefirom za doručak ili večeru...


Testo je toliko meko da se jednostavno topi u ustima i sama peciva izgledaju fantastično...žao mi je što sam žurila pa ih nisam slikala odozgore da vidite koliko su lepa.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар