среда, 3. март 2021.

Salata od heljde, nauta i brokolija

 Danas je za mnoge postan dan, neki poste na vodi neki na ulju a za sve nas, koji želimo da se odmorimo od mesa, ovo je idealan ručak a uz to i vrlo zasitan...


Sastojci:  100 g heljde, 150 do 200 g svežeg  brokolija, 1 konzerva od 540 g nauta / slanutka, 1 manja glavica ljubičastog luka, 1 manja ljuta paprika, 2 do 3 čena belog luka, 1 konzerva tune,  peršuna po ukusu, sok od 1 limuna ili po ukusu, 30 ml maslinovog ulja ili ulja od avokada, 1 kašika jabukovog sirćeta, so i biber po ukusu

Priprema:   Očistiti heljdu i po želji je možete prvo malo ististirati na suvom tiganju, moja je već kupljena istostirana. Naliti sa vodom, dodati malo soli i kuvati je oko 15 do 20 minuta dok ne omekša. Isprati je pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocedi od viška tečnosti.

Konzervu leblebija / slanutka / nauta otvoriti ( ako hoćete možete je skuvati i sami, samo je natopite u vodi preko noći i kuvati je oko sat vremena dok ne omekša ) ocediti od vode u kojoj je bila i isprati i nju pod mlazom hladne vode. Ja obično skidam onu kožicu koja je oko nje ali i ne mora.

Brokoli očistiti, oprati pod mlazom hladne vode i iskidati na sitne cvetiće. Ja dršku obično oljuštim spoljni deo i pojedem dok pripremam salatu, to mi je slično korenu od kupusa, koji ja obožavam. Vi možete i dršku sitno iseći i staviti u salatu. ( znam dosta ljudi koji ne vole da jedu sveže povrće, ako je to slučaj i sa vašom porodicom, brokoli možete kratko skuvati na pari )

Ljubičasti luk očistiti i iseći na kockice. Beli luk očistiti i iseći na najsitnije što možete. Peršun oprati, odstraniti deblje grančice i njega iseckati na sitnije komadiće.Ljutu papriku očistiti od žilica i semenki i iseći na manje komadiće, ako ne volite ljutu papriku može i obična paprika.

Sve ove sastojke staviti u veću zdelu. Tunu ocedite od tečnosti i ako možete koristite tunu koja je u komadu ( solid white tuna ) i viljuškom je malo rastresite i dodajte u zdelu.

Ulje, limunov sok, jabukovo sirće ( može i belo balsamic sirće ako ga imate  )  so i biber umutiti sve zajedno i preliti preko salate i vrlo pažljivo promešati.

Možete poslužiti odmah ili ostaviti u frižider da se ukusi sjedine i poslužiti rashlađeno. Po želji možete namrviti i malo feta sira preko.

Ovakve salate, koje su ustvari kompletan obrok su mi vrlo omiljene, posebno leti i ovde se uvek može dodati ili oduzeti ono što se voli ili ne voli.


Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар