Odavno mi se mota po glavi ova vrsta jela i nikako da je sprovedem u delo, jer uvek me nešto omete...juče je bio taj dan, kad sam imala dovoljno plavog patlidžana iz bašte da bih mogla da pripremim ovo fantastično jelo.
Kao što znate, tursku kuhinju obožavam i rado je spremam u svojoj kuhinji kad god mi se pruži prilika a od skoro se otvorila i turska prodavnica u našem malom gradu, tako da mogu da kupim sve njihove proizvode. Voli njihov pirinač, koji je dosta skuplji nego bilo koji drugi pirinač okruglog zrna, ali mi nije žao, takože volim i njihov pire od paprika, koji je za mene, obavezni dodatak svakom jelu.
Zbog toga što sam juče imala goste nisam mogla bolje da uslikam ovo jelo, bila je samo fotkica na brzinu pre nego što sam iznela jelo na sto, ali ću ovo uskoro ponoviti pa ću uslikati mnogo bolje jer bih volela da mogu da vam dočaram ukus ovog fantastičnog jela, koje je puno ukusa i mirisa.
Sastojci za kebab / kofte: 450 g mešanog mlevenog mesa, 1 glavica izrendanog crnog luka, 1 jaje, 2 do 3 čena izrendanog belog luka, 60 g starog hleba ( samo sredina ) 1 dobro puna kašika isečenog peršuna, 1 mala kašičica tucane paprike, po ukusu so i biber, 1 kašika ulja
i još: 3 plava patlidžana, 2 paradajza, 2 do 3 paprike, 1 dobro puna kašika pirea od paprika, ako ga nemate onda pire od paradajza, 1 mala kašičica brašna, so, biber, suvi začin i 2 do 3 kašike maslinovog ulja
Sastojci za pilav: 1 manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 250 g basmati pirinča ili bilo koji pirinač dugog zrna, 500 ml povrtne supe ili vode, 1 kašika maslinovog ulja, 1 manja šargarepa, peršun
Jogurt sos: 250 ml gustog grčkog jogurta, 2 čena belog luka, peršun i soli po ukusu
Priprema: Izvaditi sredinu od hleba i potopiti u vodu da omekša, dobro ocediti od vode i izmrviti u zdelu, dodati sve ostale sastojke za kofte, osim mesa i sve dobro rukom sjediniti da dobijete izjednačenu masu i na kraju dodati mleveno meso i još jednom sve dobro sjediniti. Od mase praviti kuglice veličine u zavisnosti koje debljine vam je patlidžan, malo ih rukom pritisnutri odozgore da budu kao mali mini hamburgeri. Stavljati ih na pleh, pokriti i ostaviti u frižider.
Kupiti 3 plava patlidžana koji su duži a uži, iseći ih na kolutove debljine oko 1.5 do 2cm, preliti sa malo maslinovog ulja, posuti nekim začinskim biljkicama po vašem izboru, blago posoliti i pobiberiti. Ako je vaš patlidžan gorak onda ga posoliti i ostaviti da ispusti gorčinu, provući kroz vodu i svaki komad osušiti i tek onda preliti sa uljem, posuti začinskim biljkicama i biberom i sve dobro izmešati.
Uzeti pekač 22cm X 33cm ili sličnih veličina a može i okrugla tepsija, premazati sa vrlo malo ulja, Stavlati po redu po jedan krug plavog patlidžana pa koftu, koju ste rukom pritisli da bude iste veličine kao i plavi patlidžan, pa omda 2 koluta plavog patlidžana pa opet koftu i tako dok imate materijala.
Нема коментара:
Постави коментар