уторак, 29. август 2023.

Harmonika hleb sa belim lukom

 Ovo je fenomenalan hleb koji može da se pravi i za vreme posta. Kod mene nije postan jer sam koristila puter za premaz a vi kako god želite.

Hleb je kao pamuk iznutra a soplja baš fin i hrskav..pa probajte, možda vam se i dopadne.

Sastojci: 450 do 475 g mekog brašna, 300 ml tople vode, 50 ml ulja, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca

i još: 80 g omekšalog slanog putera, 1 glavica belog luka, 1 do 2 kašike sitno sečenog peršuna

Priprema:  Brašno prosejati pa odvojiti nekoliko kašika brašna na stranu jer sva brašna ne upijaju isto tečnost. U brašno dodati suvi kvasac, kašičicu šećera, kašičicu soli i dodati 300 ml tople vode i 50 ml ulja. Zamesiti testo i ako je testo premekano dodavati po malo brašna dok ne umesite meko testo koje se vrlo malo lepi za ruke. Umešeno testo pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostavitio na toplom mestu da testo naraste

Dok testo raste, pripremiti premaz od belog luka. Beli luk očistiti pa iseći vrlo sitno ili ga propustiti kroz presu za to, dodati u omekšali puter i na kraju dodati sitno isečen peršun i sjediniti sve zajedno.

Naraslo testo istresti na pobrašnjenu radnu površinu i bez da ga premesite, rastanjite na 0.5cm debljine u kocku, dužine vašeg kalupa za hleb. Moj je 10cm X 32 cm. Premazati sa pripremljenim puterom svuda preko testa pa zaviti u rolat. 

Tako zavijen rolat staviti na pek papir pa iseći ovom spravom, koju koristite kad mesite sourdough hleb, ja zaista ne znam kako se zove na srpskom ili hrvatskom, da je oko 1.5 do 2 cm debljine, ako nemate onda koristite konac kao kad pravite cimet rolnice.

Preneti tako isečen rolat zajedno sa pek papirom i staviti u kalup u kom ćete peći hleb. Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste. Kad je skoro popunilo pleh, premazati umućenim jajetom ili sa malo mleka, posuti semenkama po želji i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°Coko 30 do 35 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi već volite.

Ispečen hleb izvaditi iz kalupa, zajedno sa papirom i vrlo pažljivo izvući pek papir ispod hleba.



Ostaviti na žici da se kratko ohladi pa poslužiti dok je još topao...

Mi smo ga jeli sa kiselim mlekom ali je odličan i bez ičega...sredina mu je kao penica.



Pripremite ga svojim gostima i poslužiti uz hladno predjelo, nećete se pokajati ..

Prijatno!!!!

1 коментар: