уторак, 27. август 2024.

Punjene paprike sa sočivom i heljdom

Paprike jako volim i juče videh toliko lepe paprike u prodavnici da nisam mogla da im odolim. Velikogospojinski post još uvek traje i baš mi je dobro došlo da ih napravim posne, specijalno sa ovim namirnicama, sa kojima ranije nikad nisam punila paprike...mi smo se oduševili a vi, probajte jer sam sigurna, da će se i vama, dopasti.

Sastojci: 150 g sočiva / leće, 125 g heljde, 250 g šampinjona, 2 veći  struka praziluka, 3 čena belog luka, 1 šargarepa isečena na sitne kockice, suvi začin, biber, so po ukusu, 1 puna kašičica mlevene paprike, 1 puna kašika pirea od paprika ili ajvara, desetak paprika somborki, ulje za prženje, svež peršun

i još: 1 kašika paradajz pirea, oko 300 ml vode, 1 mala kašičicaa brašna, so po ukusu

Priprema: Sočico očistiti, oprati, naliti vodom i kuvati da bude polukuvano.Heljdu očistiti, isprati pod mlazom hladne vode i staviti da se kuva i kad je polukuvana ocediti od viška tečnosti.( umesto heljde može biti quinoa, ječam, proso, integralni pirinač ) 

U veći i dublji tiganj sipati ulje koje koristite i u zagrejano ulje dodati sitno isečen praziluk, koji ste prethodno očistili i dobro isprali pod mlazom hladne vode. U upržen luk dodati beli luk i pržiti dok samo ne zamiriše.

Dok se praziluk prži, očistiti šampinjone i iseći ih na kockice. Takođe i šargarepu očistiti i iseći na sitne kockice a ako želite možete je i izrendati na krupnije. Dodati šargarepu u luk, lratko je propržiti i na kraju dodati isečene šampinjone te i njih pržiti dok malo ne omekšaju. Ne morate ih pržiti do kraja jer će se još peći u rerni zajedno sa paprikama.

Dodati prokuvanu heljdu i sočivo, začiniti po ukusu i na kraju dodati punu kašiku pirea od paprike ili ako ne koristite pire od paprika onda dodajte ajvar. Sve to dobro sjediniti, kratko propržiti i na kraju dodati isečen peršun. Probajte da li vam je još nešto potrebno od začina.

Pripremljen fil ostaviti na stranu da se prohladi a za to vreme očistite paprike od semenki.Sačuvajte poklopce od paprika i sa njima zatvorite napunjene paprike.


Puniti paprike i naređati ih u pekač, koji ste prethodno premazali sa malo ulja,

U manju zdelicu staviti 1 kašiku paradajz pire, ako ga nemate može i kuvani paradajz, razrediti sa vodom, dodati kašičicu brašna, soli po ukusu, razmutiti sve zajedno i preliti preko paprika i preliti sa još vrlo malo ulja. Pokriti alu folijom, ili ako imate poklopac, poklopiti i krčkati u rerni oko sat do sat i po, pred kraj otklopiti i ostaviti da se paprike zapeku.

Poslužiti toplo. Meni uz ovakve paprike nije potreban ni pire krompir ni hleb a vi kako god volite tako poslužite.

Moj muž jede hleb uz sve, tako da sam za njega umesila moj hleb iz šerpe.


Prijatno!!!


понедељак, 26. август 2024.

Breskolada

 Danas ljuštim breskve za džem,ibilo mi je izuzetno žao da bacim kožicu od oljuštenih bresaka i tako odlučim da napravim ovaj divan napitak, koji nam je danas dobro došao da se rashladimo.

Dobila sam litar ove tečnosti i za nas je bilo sasvim dovoljno. Ako ljuštite veću količinu bresaka možete dobiti i više.


Sastojci: oljuštene kožice od bresaka, 1 l vode, med po ukusu, limun

Priprema: Breskve oprati, najbolje ako ih imate iz svog voćnjaka i oljuštiti ih. Dok ih ljuštite, stavite posudu ispod tako da vam i sokovi koji iscure iz zrelog voća padnu u tu zdelu.

Ja sam imala 3 kg bresaka i u te kožice od tih bresaka sam sipala oko 1.25 l vode. Staviti na ringlu, pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko desetak minuta. Poklopiti i skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi.

U đevđir staviti filter od mašine za kafu ili kuhinjski papirni ubrus i sipatisve, zajedno sa kožicama, pritiskati kašikom kožice i ocediti od tečnosti onoliko koliko možete..

Sipati u flašu i ostaviti u frižider da se dobro raashladi.

Pre služenja sipati u bokal dodati lumunov sok, med ili šećer ( šećer je bolji jer neće promeniti breskvin ukus u soku ali med je zdraviji ) dodati kockice leda ( kockice leda možete napraviti i od ovog soka pa ga kasnije samo dodati u bokal i na taj način vam neće razvodniti sok od bresaka ) i poslužiti.


Prijatno!!!

понедељак, 5. август 2024.

Lisnati hleb

 Ne pamtim kad sam zadnji put mesila jer uvek nešto iskrsne i ja nemam dovoljno vremena za to a i leto je, toplo je, pa smo hleb uglavnom kupovali, ali sam obećala da neću više i tako nastade ova divna vekna hleba, ako bih mogla da nazovem ovo veknom.


Sastojci: 550 g brašna, 125 ml vode, 125 ml mleka, 80 ml ulja, 1 belance, 1 kaašičica šećera, 1 do 2 kaščice soli, ili po ukusu,10 g suvog kvasca, 

i još: 1 žumance 1 kašičica vode, semenke po vašem izboru, 50 g omekšalog putera

Priprema: Prosejati 600 g brašna, pa odvojiti 50 g koje čete upotrebite, ako je potrebno, za doradu testa.

U zagrejano mleko dodati vodu, ulje, belanac, suvi kvasac i šećer i sve sjediniti.

U prosejano brašno dodati so, promešati i dodati tečne sastojke i zamesiti testo. U početku će testo biti meko, ali nastaviti sa mešenjem dok se gluten ne razvije a testo dovoljno da se oblikuje u kuglu. Premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u posudu, pokriti i ostaviti da testo naraste.

Naraslo testo premesiti i rastanjiti testo debljine oko pola cm. Premazati sa omekšalim puterom i zaviti u rolat. Ivicu testa spojiti sa testom vašim prstima i malo još rukama malo oblikovati rolat da je svuda podjednake debljine.

Pripremiti oštar nož pa seći parčiće oko 3 do 3.5 cm debljine. pripremite kalup veličine 11cm X 33cm ili sličnih veličina. ( mislim da je kod mene bilo 13 parčića ) Kalup premazati puterom ili prekriti pek papirom pa ređati isečene parčiće u cik cak. ( pogledajte fotkice  kolaža )  Kad ste završili sa ređanjem isečenih komada, pokriti kuhinjskom krpom ili providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.

Naraslo  testo premazati umućenim žumancetom u koje ste dodali malo vode, posuti semekama po vašem izboru i peći u prehodno zagrejanoj rerni oko 30 do 35 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.. Ostaviti kratko da se prohladi u kalupu pa pažljivo izvaditi iz kalupa i ostaviti na žici da  se ohladi.

Poslužiti uz ručak ili ujutru za doručak.

Po želji, ovaj hleb se može napraviti sa premazom od putera, pasiranog belog luka i sitno isečenim peršunom i biće isti kao i onaj fenomenalni harmonika hleb ali na drugačiji način.

Prijatno!!!