понедељак, 5. август 2024.

Lisnati hleb

 Ne pamtim kad sam zadnji put mesila jer uvek nešto iskrsne i ja nemam dovoljno vremena za to a i leto je, toplo je, pa smo hleb uglavnom kupovali, ali sam obećala da neću više i tako nastade ova divna vekna hleba, ako bih mogla da nazovem ovo veknom.


Sastojci: 550 g brašna, 125 ml vode, 125 ml mleka, 80 ml ulja, 1 belance, 1 kaašičica šećera, 1 do 2 kaščice soli, ili po ukusu,10 g suvog kvasca, 

i još: 1 žumance 1 kašičica vode, semenke po vašem izboru, 50 g omekšalog putera

Priprema: Prosejati 600 g brašna, pa odvojiti 50 g koje čete upotrebite, ako je potrebno, za doradu testa.

U zagrejano mleko dodati vodu, ulje, belanac, suvi kvasac i šećer i sve sjediniti.

U prosejano brašno dodati so, promešati i dodati tečne sastojke i zamesiti testo. U početku će testo biti meko, ali nastaviti sa mešenjem dok se gluten ne razvije a testo dovoljno da se oblikuje u kuglu. Premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u posudu, pokriti i ostaviti da testo naraste.

Naraslo testo premesiti i rastanjiti testo debljine oko pola cm. Premazati sa omekšalim puterom i zaviti u rolat. Ivicu testa spojiti sa testom vašim prstima i malo još rukama malo oblikovati rolat da je svuda podjednake debljine.

Pripremiti oštar nož pa seći parčiće oko 3 do 3.5 cm debljine. pripremite kalup veličine 11cm X 33cm ili sličnih veličina. ( mislim da je kod mene bilo 13 parčića ) Kalup premazati puterom ili prekriti pek papirom pa ređati isečene parčiće u cik cak. ( pogledajte fotkice  kolaža )  Kad ste završili sa ređanjem isečenih komada, pokriti kuhinjskom krpom ili providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.

Naraslo  testo premazati umućenim žumancetom u koje ste dodali malo vode, posuti semekama po vašem izboru i peći u prehodno zagrejanoj rerni oko 30 do 35 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.. Ostaviti kratko da se prohladi u kalupu pa pažljivo izvaditi iz kalupa i ostaviti na žici da  se ohladi.

Poslužiti uz ručak ili ujutru za doručak.

Po želji, ovaj hleb se može napraviti sa premazom od putera, pasiranog belog luka i sitno isečenim peršunom i biće isti kao i onaj fenomenalni harmonika hleb ali na drugačiji način.

Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар