среда, 30. јануар 2013.

Salata od šargarepe

Nekad je ova salata bila redovna na svim slavskim trpazama, na svakom veselju…..jednostavno smo je obožavali. Polako je pala u zaborav i ne znam kada sam je zadnji put napravila. Moja prijateljica je redovno pravi svake godine za Sv.Luku,meni nekako je izašla iz glave,do danas. Puna je vitamina i veoma zdrava da se jede, posebno u ove zimske dane i zato Vam je poklanjam kao moj 300-ti recept na ovom blogu.




Sastojci :

1 kg šargarepe
5 – 6 čena belog luka
2 kašike sitno isečenog peršuna
sok od 2 limuna
3 – 4 kašike maslinovog ulja
po ukusu soli i bibera

Priprema:


Očistiti šargarepu i iseći na trokutiće.Naliti vodom,dodati kašičicu soli i pustiti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 15 minuta, da šargarepa omekša ali da se ne skuva potpuno.

Procediti i staviti šargarepu u ledenu vodu, da zaustavite proces kuvanja.

Ohlađenu šargarepu ocediti od viška vode i staviti na kuhinjski papir da je osušite.

Dok se šargarepa kuva, očistiti beli luk i iseckati što sitnije možete.Staviti u jednu zdelicu. Peršun oprati, te i njega sitno iseckajte,dodajte ga belom luku. Iscediti sok iz limuna,dodati so,biber i maslinovo ulje i sve zajedno sa žicom za mućenje, umutiti.

Osušene šargarepe staviti u veću zdelu sa poklopcem, preliti sa mešavinom limuna i ulja,sve dobro promešati i ostaviti, najbolje preko noći, na hladnom mestu.

Pre upotrebe dobro protresti ili promešati i poslužiti.

Najbolje je poslužiti uz neko pečeno meso ili sa mesom sa roštilja.

Veoma je važno da vam šargarepa bude potpuno hladna pre nego što prelijete sa prelivom,u suprotnom, beli luk će poplaviti ( ne znam zašto, ali mi se desilo ).

Salata od šargarepe

Prijatno!!!!!

2 коментара: