уторак, 27. август 2024.

Punjene paprike sa sočivom i heljdom

Paprike jako volim i juče videh toliko lepe paprike u prodavnici da nisam mogla da im odolim. Velikogospojinski post još uvek traje i baš mi je dobro došlo da ih napravim posne, specijalno sa ovim namirnicama, sa kojima ranije nikad nisam punila paprike...mi smo se oduševili a vi, probajte jer sam sigurna, da će se i vama, dopasti.

Sastojci: 150 g sočiva / leće, 125 g heljde, 250 g šampinjona, 2 veći  struka praziluka, 3 čena belog luka, 1 šargarepa isečena na sitne kockice, suvi začin, biber, so po ukusu, 1 puna kašičica mlevene paprike, 1 puna kašika pirea od paprika ili ajvara, desetak paprika somborki, ulje za prženje, svež peršun

i još: 1 kašika paradajz pirea, oko 300 ml vode, 1 mala kašičicaa brašna, so po ukusu

Priprema: Sočico očistiti, oprati, naliti vodom i kuvati da bude polukuvano.Heljdu očistiti, isprati pod mlazom hladne vode i staviti da se kuva i kad je polukuvana ocediti od viška tečnosti.( umesto heljde može biti quinoa, ječam, proso, integralni pirinač ) 

U veći i dublji tiganj sipati ulje koje koristite i u zagrejano ulje dodati sitno isečen praziluk, koji ste prethodno očistili i dobro isprali pod mlazom hladne vode. U upržen luk dodati beli luk i pržiti dok samo ne zamiriše.

Dok se praziluk prži, očistiti šampinjone i iseći ih na kockice. Takođe i šargarepu očistiti i iseći na sitne kockice a ako želite možete je i izrendati na krupnije. Dodati šargarepu u luk, lratko je propržiti i na kraju dodati isečene šampinjone te i njih pržiti dok malo ne omekšaju. Ne morate ih pržiti do kraja jer će se još peći u rerni zajedno sa paprikama.

Dodati prokuvanu heljdu i sočivo, začiniti po ukusu i na kraju dodati punu kašiku pirea od paprike ili ako ne koristite pire od paprika onda dodajte ajvar. Sve to dobro sjediniti, kratko propržiti i na kraju dodati isečen peršun. Probajte da li vam je još nešto potrebno od začina.

Pripremljen fil ostaviti na stranu da se prohladi a za to vreme očistite paprike od semenki.Sačuvajte poklopce od paprika i sa njima zatvorite napunjene paprike.


Puniti paprike i naređati ih u pekač, koji ste prethodno premazali sa malo ulja,

U manju zdelicu staviti 1 kašiku paradajz pire, ako ga nemate može i kuvani paradajz, razrediti sa vodom, dodati kašičicu brašna, soli po ukusu, razmutiti sve zajedno i preliti preko paprika i preliti sa još vrlo malo ulja. Pokriti alu folijom, ili ako imate poklopac, poklopiti i krčkati u rerni oko sat do sat i po, pred kraj otklopiti i ostaviti da se paprike zapeku.

Poslužiti toplo. Meni uz ovakve paprike nije potreban ni pire krompir ni hleb a vi kako god volite tako poslužite.

Moj muž jede hleb uz sve, tako da sam za njega umesila moj hleb iz šerpe.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар