недеља, 28. април 2013.

Belolučeni plavi patlidžan i paradajz

Može vam biti prilog uz meso ili samostalni ručak uz fino prepečeni hleb, idealno za sve vas koji postite uskršnji post. 




Sastojci:

     1 kg plavog patlidžana
     500 do 750 g čvrsto,ali zrelog paradajza
     125 ml maslinovog ulja ili ulje koje koristite
     4 do 5 čena belog luka
     1 kašika sitno seckanog peršuna
     po ukusu vegeta,so,biber i malo ljute papričice ( ne mora ako ne volite )

Priprema:

Oprati patlidžan i paradajz. Patlidžan iseći na kolutove,ali da vam ne budu pretanki, jer će se raspasti i dobro posoliti sa obe strane.
Ostaviti da odstoji 15 do 20 minuta pa isprati pod mlazom hladne vode.Sa svakog parčeta upiti dobro vodu sa kuhinjskim papirom.
Paradajz iseći na parčad iste debljine kao i patlidžan.
U veliki tiganj staviti ulje, dovoljno da ispržite patlidžan i dobro ga zagrejati,ako nije dobro zagrejano patlidžan će vam upti puno ulja pri prženju. Ispržiti sve komade patlidžana sa obe strane, da vam budu lepo rumeni i staviti ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Njih pržimo samo da bi dobili rumenu boju, ne da bismo ih ispržili, jer kasnije će se dinstati još malo, znači, ne pržiti ih dugo, samo da porumene.
Ako je potrebno dodati još ulja.
 Ako imate neke crne komadiće patlidžana, izvaditi ih iz tiganja, po potrebi dodati još malo ulja i ispržiti paradajz sa obe strane.Njih takođe staviti na tanjir na koji ste stavili kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Obrisati tiganj od masnoće, naređati kolutove plavog patlidžana, posuti sa sitno iseckanim belim lukom, preko naređati kolutove paradajza te i njega posuti sa seckanim belim lukom ( kod mene su bila samo dva reda, jedan sa plavim patlidžanom jedan sa paradajzom, ako je potrebno može i više redova i između redova posuti sa seckanim belim lukom ) ja sam odozgore posula i sa jednom malom,sitno iseckanom, ljutom papričicom. Pobiberiti i povegetiti svaki red po malo,sipati 75 ml vode,poklopiti i dinstati na osrednjoj temperaturi 10 do 15 minuta.

Gotovo jelo posuti sitno seckanim peršunom i poslužiti.

Možda bi moglo ovo jelo da se napravi i u rerni, tj da se povrće ne prži već ispeče u rerni,samo da se posle pečenja zalije sa malo ulja, doda voda, zaklopi i peče u rerni petnaestak minuta.

4 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Majo... da znaš da je ukus fantastičan.Nama je ovo bio ručak sa prepečenim hlebom.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Nisam baš ljubitelj plavog patliđžana ali ovo izgleda interesantno i verujem ukusno. Kad bude njegova sezona, probaću...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoro moja, ovo je tako ukusno i idealno za neki lakši ručak ili prilog roštilju.Pozdravljam te puno.

      Избриши