среда, 2. октобар 2013.

ZELEN PARADAJZ U ULJU

U subotu smo bili na parastosu našem prijatelju i za stolom gde smo sedeli, jedna poznanica pita gde može da kupi zeleni paradajz...moja radoznalost nije mogla da prećuti da ne pita šta će sa njim i žena mi reče da pravi zeleni paradajz u ulju i naravno da sam je morala pitati kako to pravi...rezultat je ovde...na vama je da i vi probate.


Sastojci:


     3 kg zelenog paradajza
     500 ml vode
     1 l sirće/ocat
     3 kašike soli
     3 -4 kašike šećera
      ulje za prelivanje paradajza
     2 do 3 glavice sitno iseckanog belog luka/češnjaka


Priprema:


U dublju i širu šerpu sipati vodu,sirće, so,šećer i pustiti da provri.

Paradajz oprati i iseći na kolutove oko 1cm debljine.Birati samo zelen paradajz, onaj, koji je počeo da zri,može kasnije da se pokvari a ako i stavljate takav paradajz, pojedite ga prvo.Ja sam stavila u jednu teglu...to ćemo odmah jesti.

Stavljati isečene kolutove u provrelu vodu i kuvati samo 1 minut...vaditi sa rešetkastom kašikom i stavljati u cediljku.Uraditi tako i sa ostatkom paradajza ( nemojte da prepunite šerpu sa paradajzom nego stavljati po manje da se brže blanširaju )

Blanširani paradajz stavljati u čiste i sterilisane tegle,red paradajza red sitno iseckanog belog luka dok ne napunite tegle.

Kad ste napunili sve tegle, naliti sa uljem ( žena nije rekla koje ulje,ja sam sipala ulje od repice ) vi sipajte koje imate. Budite sigurni da je paradajz u ulju.

Zatvoriti sve tegle i ostaviti da se ohladi.Čuvati na hladnom mestu.

Trenutno je u poseti moja zaova i ona kaže da je vaše sirće mnogo kiselije od ovog koji mi koristimo ovde u Kanadi, onda stavite odnos vode i sirćeta 1:1


 Prijatno!!!!!!





8 коментара:

  1. Ovo je odlična salatica. Znam, jer nešto slično spremam i oduševljena sam. Bravo, Zoko!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, probali smo i jako nam se dopalo. Baš fina salatica za zimu... http://coolinarija.blogspot.com/2013/10/probali-smo.html
      Ako link smeta, slobodno uklonite komentar, samo sam htela da Vas obavestim i prenesem utiske. Veliki pozdrav:)

      Избриши
    2. Nale...izuzetno mi je drago da se i ovaj paradajz našao u tvom špajzu...eh da sam malo bliže, navratila bih do tebe. Nema potrebe da uklonim link....neka se recepti šire i neka se posećuju i drugi blogovi,tako i tvoj jer je prepun divnih recepata koje trebamo isprobati. Grlim te i veliko hvala.

      Избриши
  2. Jako dobro zvuči i izgleda, a ja baš imam u frižideru nešto zelenog paradajza sa kojim baš i ne znam što bi pa....., mislim da sada znam :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Juče smo je jeli sa prebrancem i domačim hlebom i nama je bila fantastična.Volim što mi nije puno kiselo, nego onako baš blago.

      Избриши
  3. Koliko treba ulja sipati, nisam razumela, nisu napisali,

    ОдговориИзбриши
  4. Treba ti onoliko ulja koliko treba da napuniš sve teglice da ti paradajz bude u ulju...znači, paradajz staviti sa belim lukom u teglice i preko sipaj ulje dok se teglica ne napuni sa uljem...ne znam jesam li ti pomogla, ako nisam, javi se ponovo, ali mislim da bi trebalo do 200 ml po svakoj tegli, ako ne i manje. Topli pozdrav i hvala što si navratila.

    ОдговориИзбриши