недеља, 10. новембар 2013.

KIFLICE SA JABUKAMA

Opet ja sa nekim testom, šta ću kad ih volim a ovaj recept sam davno videla na Coolinarici i nikako da ih isprobam...nešto sam radila po svom, nešto po receptu i dobila sam fantastične kiflice, koje dišu i mirišu na jabuke a bez ikakvih dodataka masnoće...pa da krenem.


Sastojci:
*350 g pirea od jabuka* ( recept je ovde )
750 do 800 g svenamenskog brašna
10 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
150 ml toplog mleka
1 jaje
prstihvat soli
korica od limuna
1 burbon vanilin šećer
Sastojci za fil:
4 osrednje jabuke
1 kašika braon šećera
1 kašičica cimeta
25 g putera
50 g suvog grožđa
nekoliko kašika javorovog sirupa ( ako nemate i ne mora )
sok od limuna
vanilin šećer ili vanilla paste
Za premazivanje:
1 jaje

Priprema:

U toplo mleko staviti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti sa strane da kvasac naraste.
Prosejati brašno i odvojiti sa strane 50 do 100 g, trebaće vam za doradu testa.
U posudu u kojij ćete mesiti,staviti 700 g brašna i u sredini napraviti malo udubljenje,dodati jaje,pire od jabuka ( ostaviću vam recept kako da ga sami napravite ),prstohvat soli,izrendanu koricu od limuna ( ja koristim prirodno ulje od limunove korice ) nadočli kvasac i vanilin šećer i sve to zamesiti.
Istresite na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti veoma meko testo, koje se ne lepi za ruke.Oblikovati u kuglu,pobrašniti posudu u kojoj ste zamesili vratiti testo i pobrašniti ga i odozgore. Pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste,oko sat vremena.

Dok testo raste napravite fil od jabuka.

U manju šerpicu staviti puter i kašiku braon šećera i pustite da se otopi na tihoj temperaturi. Jabuke očistiti i iseći ih na male sitne kockice, dodati ih u šerpu, preliti sa sokom od limuna i dodati suvo grožđe.Dinstati ih dok vam jabuke ne omekšaju a tečnost ispari.Na kraju umešati cimet i vanilu i sve dobro sjediniti. Ostaviti da se potpuno ohladi.

Naraslo testo istresti na radnu površinu,premesiti ga još jednom ( dok ga mesite čućete kako pucketaju mehurići koji su u testu ) i podeliti na 4 dela. ( moj svaku deo je bio oko 340 g ). Svaki deo premesiti još jednom i ostaviti desetak minuta da se testo odmori.
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo u krug i raseći krug na 8 delova. Na početku svakog trougla staviti po kašičicu priremljenog fila i zaviti u kiflicu i ređati ih na pleh na koji ste stavili papir za pečenje.Ostaviti razmak između, jer će kiflice još da narastu i tokom pečenja.
Pokriti kiflice najlonom i ostaviti još pola sata da ponovo naraste.
Umutiti jaje i nežno premazati kiflice pre pečenja.

Uključiti rernu na 200*C da se zagreje i peći kiflice oko dvadesetak minuta ili dok vam ne porumene.Ostaviti da se prohladi, posauti sa prah šećerom i uživati u njima.
 
Prijatno!!!!

10 коментара:

  1. I ja sam ih radila za vikend i baš su me oduševila, jako fina i mekana s divnim mirisima jabuke.

    ОдговориИзбриши
  2. Wow, it's so interesting that these small rolls don't contain any fats... I love them and the apples inside. Well done, Zokie, and have a nice evening! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ajme meni, jabuke i u tijestu i u nadjevu. Baš sam imala namjeru raditi neke kiflice punjene jabukama, a sad moram isprobati ove!

    ОдговориИзбриши
  4. Nećeš se pokajati ako ih isprobaš...zaista su odlične kiflice.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  5. Zoko, bas su lepe, pozelis odmah da se posluzis... zapravo, u iskusenju sam da ponesem sa sobom ceo posluzavnik.:)))

    ОдговориИзбриши
  6. E moja Lana, da si se javila ranije i mogla si poneti sve, ali ih, na žalost, nema više..ali za tebe, ako treba, mesim ih ponovo. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши