уторак, 14. јануар 2014.

Tahini ( puter od susama )

Humus se ne može napraviti ako nemamo tahini, veoma je lako napraviti ga a možemo ga koristiti za razne umake, kolače, namaze na hleb, prelive za salatu, razne čorbe i supe....ukus mu uvek možemo poboljšati sa dodatkom limuna, miso,belog luka,kumina, korijandera....

Ovaj recept prijavljujem za našu blogersku igricu " Ajme,koliko nas je " koju je osmislila naša blogerka Snježana. Domaćica  je Nataša sa bloga " Moja slatka kuhinja " koja nam je zadala temu za ovaj mesec - SUSAM.


Sastojci:

150 g susama
2 do 3 kašike maslinovog ili sesamovog ulja

Priprema:

U veći pleh sipati semenke susama i staviti u zagrejanu rernu na 175*C i peći  oko 10 do 15 minuta i svakih 2 do 3 minuta promešati, da vam semenkice ne izgore ( biće gorko i boja neće biti lepa )  ili pržiti ih u suvom tiganju, stalno mešajući.

Kada ste tostirali semenke i malo ih ohladili staviti ih u multi praktik i mleti ih, ali morate da skidate sa spatulom  smesu sa stranica multipraktika, dodati ulje i dalje mleti dok ne dobijete potpuno kremastu smesu. ( može da se desi da morate da meljete oko 10 do 15 minuta, u zavisnosti od jačine vaše mašine ) 
Neko voli ovaj "puter" bez dodatka ulja, meni je lepši kad je kremast.

Sipati u posudu, koju možete dobro zatvoriti i čuvati u frižideru ( ako napravite veću količinu, može trajati do par meseci u frižideru )

Prijatno!!! 


14 коментара:

  1. Upravo sam pripremila sesam za tahini i mislila isto za prijavu, pretekli ste me...nema veze, isto ću napraviti

    ОдговориИзбриши
  2. Uglavnom kupujem tahini, al dobro je imati recept i za domaći... :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, ja ga nikad ranije nisam ni pravila ni kupila, ovo mi je prvi put da ga pravim i zaista je mnogo jeftinije nego li kupiti...susam je jeftin. Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Ovo zaista deluje fenomenalno, a verujem i da je puno jeftiniji od industrijske proizvodnje. Interesuje me da li je Tahini isto sto i krem od crnog susama?
    Topli pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Nataša...ja nisam nikada videla krem od crnog susama i nisam videla da se tahini pravi od crnog susama...možda neko od nas zna više o tome.

      Избриши
  4. Super će mi doći ovaj recept, spremam se već neko vrijeme napraviti tahini i sada će se to dogoditi čim prije !

    ОдговориИзбриши
  5. Zorice, i ja sam sto puta pomišljala da sama napravim tahini jer je ipak domaće najbolje i sada ću to sigurno učiniti po ovom receptu, samo me zanima da li bih to mogla da napravim u mlinu za kafu jer imam secko koji neće dobro usitniti susam?
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj, ali sa manjom količinom, jer ne znam koliko je jak motor, ovde se baš mora duže mleti. Ja sam pravila u multipraktiku i morala sam dosta dugo da ga meljem da bih dobila kremastu smesu,ako ne melješ dosta dugo, nećeš dobiti kremastu smesu. Topli pozdrav

      Избриши
  6. Прекрасный и очень нужный рецепт,Zorica,я давно думала,как сделать такую кунжутную пасту:)))спасибо!!!

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo nisam još sama pravila,osim nekih pokušaja.Kako sam za ove praznike dobila na poklon dobar mlin,pokušaću.Ipak ništa nije kao kad sam spremiš.Hvala Zoki.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije teško napraviti samo treba malo vremena....sigurna sam da je bolji od onog koji kupiš u prodavnici.Molim.

      Избриши