недеља, 18. мај 2014.

Rolat baklava

Svako od nas ima svoj način pravljenja baklave, ja ih imam nekoliko ali na ovaj način, takozvane premazane baklave, su mi mnogo draže i lepše, od one klasične, mada je i ona jako lepa, ko voli takvu vrstu baklave.
Ovaj recept sam dobila još pre mnogo godina od moje kume, koja je pravila najlepše kolače i torte, pravi ih i dan danas, ali ne u toj količini koliko ih je nekada pravila. U njihovoj kući su se slavila oba Božića, obe Nove Godine i oba Uskrsa i mi smo mnoge praznike proveli u njihovoj kući, moja deca i ja...moraću da je pitam za njenu svesku recepata, znam da ima mnogo dobrih u njoj.






Sastojci:

Agda:

1litar vode
700 g šećera

Za premaz:

4 jaja
2 kesice vanilinog šećera
250 ml kisele pavlake
180 g pšeničnog griza
1 prašak za pecivo
200 ml ulja
100 ml punomasnog mleka

Za fil:

180 ml mleka
1 kašika vanila paste
250 g mlevenih oraha
125 g mlevene plazme
suvo grožđe ( ako volite )

Prvo skuvati agdu. Vodu i šećer skuvati i kad provri, kuvati još 15 minuta i ako volite na kraju dodati limunov sok i kolutove limuna. Isključiti i ostaviti.

Sad napraviti fil. Zagrejati mleko i popariti mlevene orahe i keks i sve zajedno izmešati, ako koristite suvo grožđe, dodajte i njega a po želji, možete deo mlevenih oraha zameniti sa sitno seckanim orasima.

Umutiti jaja sa vanilinim šećerom, dodati kiselu pavlaku,umutiti i nju sa jajima, dodati ulje i mleko i  sjediniti sa smesom i na kraju dodati griz i prađak za pecivo,sve to umutiti.

Kore raspodeliti da imate dovoljno za 3 do 4 rolata. Naše su kore ovde jako tanke i suve, ja sam stavljala po 5 kora u jedan rolat.
Svaku koru premazati sa 3 kašike smese od griza i na petu, premazanu koru, staviti četvrtinu fila od oraha na kraću stranu kore,oblikovati u valjak i  zaviti u rolat.

Vatrostalnu posudu veličine 33cm X 26cm ili sličnih veličina,podmazati sa uljem  i ređati zavijene rolate.
Ako vam je ostalo malo smese,premazati preko zavijenih rolata, ako nije, premazati gornje kore sa malo ulja i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko 15 minuta, ili dok vam blago ne porumeni, smanjiti temperaturu na 180*C i peći još oko pola sata.
Ispečenu baklavu izvaditi iz rerne, preliti sa agdom i ostaviti da se agda upije u kore.
Seći je tek kad sva agda bude upijena.

( za mene, lično, ovo je previše šećera u agdi, ali ga nema u filu a ne može se smanjiti, onda će agda biti puno vodena )


Prijatno i uživajte!!!!

4 коментара:

  1. Ovo mi deluje super ukusno. Imam jedno pitanje, umesto paste od vanile, šta bi mogla da dodam? Ne znam da li kod nas ima da se kupi ova pasta :) Hvala puno na svim fantastični receptima

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Sanja,hvala ti puno što si posetila moj blog. Ako nemaš vanillla paste, koristi najobičniji vanilin šećer. Topli pozdrav.

      Избриши