Svako od nas ima svoj način pravljenja baklave, ja ih imam nekoliko ali na ovaj način, takozvane premazane baklave, su mi mnogo draže i lepše, od one klasične, mada je i ona jako lepa, ko voli takvu vrstu baklave.
Ovaj recept sam dobila još pre mnogo godina od moje kume, koja je pravila najlepše kolače i torte, pravi ih i dan danas, ali ne u toj količini koliko ih je nekada pravila. U njihovoj kući su se slavila oba Božića, obe Nove Godine i oba Uskrsa i mi smo mnoge praznike proveli u njihovoj kući, moja deca i ja...moraću da je pitam za njenu svesku recepata, znam da ima mnogo dobrih u njoj.
Sastojci:
Agda:
1litar vode
700 g šećera
Za premaz:
4 jaja
2 kesice vanilinog šećera
250 ml kisele pavlake
180 g pšeničnog griza
1 prašak za pecivo
200 ml ulja
100 ml punomasnog mleka
Za fil:
180 ml mleka
1 kašika vanila paste
250 g mlevenih oraha
125 g mlevene plazme
125 g mlevene plazme
suvo grožđe ( ako volite )
Prvo skuvati agdu. Vodu i šećer skuvati i kad provri, kuvati još 15 minuta i ako volite na kraju dodati limunov sok i kolutove limuna. Isključiti i ostaviti.
Sad napraviti fil. Zagrejati mleko i popariti mlevene orahe i keks i sve zajedno izmešati, ako koristite suvo grožđe, dodajte i njega a po želji, možete deo mlevenih oraha zameniti sa sitno seckanim orasima.
Sad napraviti fil. Zagrejati mleko i popariti mlevene orahe i keks i sve zajedno izmešati, ako koristite suvo grožđe, dodajte i njega a po želji, možete deo mlevenih oraha zameniti sa sitno seckanim orasima.
Umutiti jaja sa vanilinim šećerom, dodati kiselu pavlaku,umutiti i nju sa jajima, dodati ulje i mleko i sjediniti sa smesom i na kraju dodati griz i prađak za pecivo,sve to umutiti.
Kore raspodeliti da imate dovoljno za 3 do 4 rolata. Naše su kore ovde jako tanke i suve, ja sam stavljala po 5 kora u jedan rolat.
Svaku koru premazati sa 3 kašike smese od griza i na petu, premazanu koru, staviti četvrtinu fila od oraha na kraću stranu kore,oblikovati u valjak i zaviti u rolat.
Vatrostalnu posudu veličine 33cm X 26cm ili sličnih veličina,podmazati sa uljem i ređati zavijene rolate.
Ako vam je ostalo malo smese,premazati preko zavijenih rolata, ako nije, premazati gornje kore sa malo ulja i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko 15 minuta, ili dok vam blago ne porumeni, smanjiti temperaturu na 180*C i peći još oko pola sata.
Ispečenu baklavu izvaditi iz rerne, preliti sa agdom i ostaviti da se agda upije u kore.
Seći je tek kad sva agda bude upijena.
( za mene, lično, ovo je previše šećera u agdi, ali ga nema u filu a ne može se smanjiti, onda će agda biti puno vodena )
( za mene, lično, ovo je previše šećera u agdi, ali ga nema u filu a ne može se smanjiti, onda će agda biti puno vodena )
Prijatno i uživajte!!!!
Прекрасный рулет!!!:))
ОдговориИзбришиThank you very much, my dear Nady.
ИзбришиOvo mi deluje super ukusno. Imam jedno pitanje, umesto paste od vanile, šta bi mogla da dodam? Ne znam da li kod nas ima da se kupi ova pasta :) Hvala puno na svim fantastični receptima
ОдговориИзбришиDraga Sanja,hvala ti puno što si posetila moj blog. Ako nemaš vanillla paste, koristi najobičniji vanilin šećer. Topli pozdrav.
Избриши