четвртак, 15. јануар 2015.

Iz Patinog Kuvara ~~~~~~~~ Blogerske igrice

Torta od pomorandže

Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem.
Recept, koji je izglasan je "Torta od pomorandže" i da budem iskrena, jedva sam čekala da je napravim da vidim kakvog će ukusa biti ta torta...jer, u Patinom Kuvaru nema slika, nema postupaka priprema, a naše su mame i bake kuvale po tim receptima i kuvale su fantastična jela, pite,kolače,torte....

Pravila sam ranije vrlo sličan kolač, nije bila torta i mi smo se oduševili sa ukusom a ovakva vrsta torti i kolača je idealna jer nema glutena u sebi tako da je mogu jesti i osobe koje imaju alergiju na gluten.





Sastojci za biskvit:

9 jaja
160 g šećera u prahu
korica i sok od 1 pomorandže
210 g blanširanih i samlevenih badema

Fil za tortu:

140 g slatkog putera 
140 g šećera u prahu
4 štangle čokolade za kuvanje ( 100 g )
2 jajeta

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst šne i ostaviti sa strane.
Žumanca i prah šećer mutiti dok ne dobijete gustu i svetlu smesu, dodavati belanca po malo i sa žicom za mućenje sjediniti sve zajedno. Dodati samleven badem i sok i koricu od pomorandže, sve izmešati zajedno.
Kalup za tortu, 23cm premazati sa puterom i blago pobrašniti i sipati pripremljenu smesu.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 165°C oko sat vremena.

***** Ja sam pravila manju tortu  od pola sastojaka i pekla u kalupu od 18cm...dok se pekla, stranice torte su se potpuno odvojile i ja sam mislila da je torta gotova, izvadila sam je, ali na moju žalost torta još nije bila pečena te sam je vratila nazad i pekla još dvadesetak minuta, znači, ukupno sam je pekla oko 50 minua. Moja torta je jako puno pala u toku pečenja, možda sam je trebala peći u još manjem kalupu.
Kalup sam  dobro podmazala sa sprejom za pečenje ali i pored toga, dno torte mi se zalepilo za kalup.
Koricu pomorandže nisam dodavala, stavila sam prirodno ulje pomorandže a sok sam dodala oko 75ml...možda je to previše? takođe sam dodala i 1 kašičicu vanile esencije.

Dok se biskvit peče, napraviti kremu.

******Moji sastojci za kremu:

60 g slatkog putera
80 g krem sir
4 do 5 kapi prirodnog ulja od pomorandže
1 vanilin šećera
2 jaja
100 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuvanje

Omekšali puter i krem sir umutiti sa dodatkom 70 g prah šećera, vanilinog šećera,ulja od pomorandže ( ako nemate ulje, možete da stavite koricu pomorandže ) u penastu smesu i ostavite sa strane.
Jaja i ostatak prah šećera staviti u posudu koja može da ide na šerpicu u koju ste stavili malo vode i muteći, skuvati jaja na pari, dok se ne zgusnu. Skloniti i ostaviti da se ohladi, povremeno mešajte sa žicom za mućenje.
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj posudi i tako otopljenu i malo prohlađenu dodati već skuvanim i malo prohlađenim jajima i sve sjediniti.
Sipati smesu od čokolade u umućen puter i još jednom izmutiti sa mikserom.
Ja ne volim puter kreme i zato sam stavila malo više od polovine krem sir, tu kremu više volim.

Pripremljen fil ostaviti u frižider da se potpuno ohladi.

Ja sam pripremila fil kao da sam pravila tortu od cele količine sastojaka...jer ako sam pravila tortu od pola količine sastojaka,trebala sam praviti fil od pola količine sastojaka ali meni se činilo da bi mi to bilo isuviše malo fila.

Pečen biskvit ostaviti da se potpuno ohladi, preseći ga na pola ili na tri dela ( kod mene je bilo nemoguće preseći na 3 dela i filovati sa pripremljenim filom sredinu i spoljni deo torte.

Ukrasiti tortu sa blanširanim listićima badema. ( Kod mene je ukrašena sa mlevenim bademima i štapićima...poslala sam muža da mi kupi listiće badema i još sam mu pokazala sliku a on mi doneo sečen na štapiće....Bože dragi, da li su svi muškarci takvi...podigao mi je pritisak na 200, ali da ga nebih slala ponovo u prodavnicu po ovom ledenom vremenu,iskoristila sam to što mi je doneo )


Prijatno!!!

******  Iskreno rečeno, nama se torta jako dopala,specijallno što mi je tako lepo mirisala na pomorandžu...a što se tiče fila, meni je fantastičan i baš mi je drago da sam napravila fil od cele količine sastojaka, jer volim kremaste torte.
Tortu preporučujem.

Originalni Patin recept


Za vas, koji ne čitate ćirilicu

TORTA OD POMORANDŽE


Umutiti dobro 9 žumanaca sa 160 grama šećera u prahu. Tome dodati sneg od 9 belanaca i ribanu koru od 1 pomorandže, 210 grama obarenih, oljuštenih i samlevenih badema i sok od 1 pomorandže. Sve to smešati. Uzeti kalup, namazati ga maslom, pa posuti brašnom. U kalup sipati masu i peći u umereno toploj pećnici otprilike 1 sat.

Nadev za tortu pripremiti na ovaj način: 140 grama masla i 140 grama šećera u prahu dobro mutiti. Tome dodati 4 štangle čokolade, prethodno na kraju štednjaka ili u pećnici, bez vode, omekšane u šerpici. Najzad dodati dva cela jajeta i dobro sve izmešati. Ispečenu tortu izvaditi iz kalupa, ohladiti je, iseći oštrim nožem na 2-3 dela, pa je nadevati ovim nadevom i unutra i spolja, i ukrasiti oljuštenim bademima.


40 коментара:

  1. Wow Zorico, odlicno izgleda! Na prvoj slici je neodoljiva svidja mi se sto si tako lepo sekla bademe.... :-) :-) :-). I na drugoj mmmm zelim jesti odmah! Cestiiitammmm! Zelim ti uspeh u takmicenje mada ne znam ako postoji nagrada! I ja sam htela da ucestvujem ali nisam mogla posto sam ovih dana bolesna i nisam mogla cesto otici u samoposluzi niti dugo da se bavim kuvanjem...Ipak dugo sam mislila kako bih tu tortu napravila.... kako ispadne patispanj sa bademima... sad vidim i razmisljam kako bi bilo lepo da zivimo blize i da dodjem kod tebe da probam haha :-) :-) :-). Njam! Bravo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Demi, ovo nije takmičenje, ovo je samo igrica, gde svako, ko želi da učestvuje, napravi po receptu, koji smo glasanjem izabrali i jako volim te igrice, jer nema slike kako recept izgleda niti postupak pravljenja.Ja sam oduševljena sa biskvitom jer kad se premaže sa filom, idealno mi je...inače badem jako volim.
      Slažem se sa tobom, ja bih pravila jednu vrstu hrane a ti drugu i uvek bi mogle da isprobamo nešto novo. Topli pozdrav.

      Избриши
    2. Hvala ti, znam, saznala danas da je samo igrica, lepo je:-) i ja cu da ucestvujem nekad :-). <3

      Избриши
    3. Jedva čekam da te vidim da i ti učestvuješ...srećno!!!

      Избриши
  2. O Boze, tek sam sada primetila viljusku sa kristalom ... <3<3<3 kad cu doci zelim ovom viljuskom da jedem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dogovoreno, ima i male kašičice ovakve i ja ih jako volim, ali baš su male i viljuške i kašičice pa ih ne upotrebljavam.

      Избриши
  3. Hahahha sad procitala o mužu :) Ma odlično je ovo odaberio! MEni se baš svidja ovako! A reci mi Zorico, da li je kora ovako ispala penasta? Mislim ne ynam kako ispadne kad nema brašna.I još jedo pitanje, ja ne volim jaje da stavim u kremu ovako nekuvano, bojim se ne samo ja već i moji to da jedu, čitam da si koristila i krem sir, da li mislis da bi bila krema stabilna samo time? Ili možda da pravim i ovu tortu kristeći moj super mus od ćokolade i jogurta??? :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Korica nije penasta već je kompaktna, ali što je najvažnije, nije suva i meni se dopala.
      Ja nisam stavila živa jaja u fil, prvo sam ih "skuvala" na pari sa šećerom i tek onda dodavala ostalo što je trebalo. Ne volim termički ne obrađena jaja u filove. ( pogledaj u moju izradu fila, tu sam napisala kako sam napravila fil )
      Krema je sasvim dobra i ako ostaviš tortu nekoliko sati u frižider,ili preko noći, krema je dovoljno čvrsta...možeš da je praviš samo sa puterom ili sa mešavinom, kao ja.
      Ako voliš tvoj mus, možeš da tortu filuješ i sa tim filom.

      Избриши
  4. Draga Zorice, torta Vam je zaista divna! I nama se jako dopala. Pravila sam ju za doček nove godine... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mimi, hvala ti puno....mene je oduševila i da znaš da ću je šeđće praviti.....Od srca ti hvala i jedva čekam a vidim i tvoju tortu.

      Избриши
  5. This cake makes me dreaming, Zoki.... It's fantastic! :)
    Hugs, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks a million, my dear Gery. Cake is delicious and we enjoyed it very much. Hugs and kisses, my dear:)))

      Избриши
  6. Zoki, prelepo si je uradila. A, aranzman je presladak:)

    ОдговориИзбриши
  7. Nisam uspela da je napravim na vreme da bi ucestvovala u igrici, ali cu je sigurno probati, narocito posle ovog sto sam kod tebe procitala. Izgleda divno, sta bi tek bilo da nisi napravila " gresku":))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drugi put ću je praviti od celokupne količine ili ako pravim polovinu u manji kalupić za tortu..ali obično te torte, koje nemaju brašna u sebi i ne narastu puno....Hvala ti puno i ako imaš prilike, obavezno je isprobaj.

      Избриши
  8. Čista klasika! Bademi, puter, pomoranža, čokolada... nema greške ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je Nina, sa klasikom se nikad ne može da pogreši....mene je krema osvojila. Topli pozdrav.

      Избриши
  9. Draga Zorice, jutros sam samo na kratko provirila i mada sam mislila da cu propusiti ovaj krug, na kraju sam resila da ipak napravim jednu mini verziju. Svidja mi se dekoracija od badema, a tortica izgleda vrlo svecano i fino.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj i ja sam mislila da neću uspeti da je napravim, prvo što sam već nedeljama bolesna a drugo, bilo je previše slatkiša oko svih ovih praznika, na kraju sam je ipak napravila i zadovoljna sam sa ukusom. Moja nije lepa kao tvoja ali ja sam poznata da imam dve leve ruke za dekoraciju torte, ali mi se torta sviđa.

      Избриши
  10. Žao mi je što mi je promakla ova torta u ovom krugu igrice jer bi mi se obzirom na bademe, naranče i čokoladu sigurno jako svidjela. Svakako ću je jednom napraviti, a tvoja izvedba je divna, rado bih da mi je jedan komad sada na stolu pa da je probam. Hvala ti na lijepo objašnjenom postupku rada.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, s obzirom da ti imaš domaće pomorandže, isprobaj ovu tortu, zaista je odlična a videla dsam na tvom blogu da si skoro pravila Snježaninu tortu od badema i pomorandže i da vam se dopala, dopašće vam se i ova. Topli pozdrav i hvala.

      Избриши
  11. Mene je ova torta odusevila ukusom. Dopada mi se tvoja kombinacija!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nataša i nas je oduševila ukusom i fil je baš po mom ukusu.Pozdrav i sad idem da vidim i tvoju tortu.

      Избриши
  12. Moram. Ali mislila da mi se ta svidja najvise od ostale

    ОдговориИзбриши
  13. Jako mi se svidja ideja sa sirom u kremi! Isprobacu tu kombinaciju naredni put, vjerujem da je ukus bogatiji... A bademi su pravi ukras, drago mi je da ste ih ipak iskoristili :)

    ОдговориИзбриши
  14. Biljana, hvala ti puno...ovde može i mascarpone sir umesto krem sira, ali mnogima je mascarpone preskup ili nedostupan,tako da sam stavila krem sir, koji je bez ikakvog ukusa.
    Šta ćeš, upotrebi ono što imaš. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  15. Prelijepo izgleda i meni bi se zasigurno dopala a imam i ja takvog jednog ne mogu reći da svaki put kupi krivo ali nekad me zaista ne sluša ili neznam na što misli.

    ОдговориИзбриши
  16. Joj Dilajla, mislim da su skoro svi muževi isti....ali mi ih i pored toga volimo, jer su to dobri muževi.

    ОдговориИзбриши
  17. odlična tortica i divna igrica...veliki narodni kuhar (patin) imam i to mi je sve što mi je ostalo iz nekog drugog života :)Puno mojih recepata je iz neke skraćene verzije toga kuhara izdane tamo nekada 60 tih godina....sve rjeđe učestvujem u igricama zato što je knjiga pala na dva slova....ali, samo mi treba malo organizacije....vidjet ćemo.

    ОдговориИзбриши
  18. ništa nije bolje ni kod nas, ali se uvek nađe i po neko treće slovo. Puno pozdrava, draga moja Snježana.

    ОдговориИзбриши
  19. Da, stvarno je zanimljivo pripremati po receptiću koji nema sliku. Na žalost ovaj krug mi je promako za igricu, tako da pecam sljedeći :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš se radujem da ćeš nam se pridružiti.....ja imam svesku punu starih recepata i zaista joj se moram malo posvetiti. Topli pozdrav.

      Избриши
  20. Like your blog. Great. I follow you, could you follow me back, pls. Kiss

    http://mylovelyfashionbih.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши