четвртак, 1. јануар 2015.

KuVarijacije ~~~~~~~~~~~ Kronuts

Kronuts je kolač koji smo izabrali za ovomesečnu blogersku igricu, KuVarijacije, koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes a kolač smo preuzeli sa Ivaninog bloga So i biber

Davno su mi zapali za oko, ali iskreno rečeno, uvek me je odbijala ta duga priprema lisnatog testa, koje je puno putera a na kraju svega toga, još i prženje u ulju.

Ovakve blogerske igrice me "nateraju" da neke recepte i isprobam, za koje se ne bih baš odlučila sama i da vam kažem odmah, baš se radujem da sam napravila Ivanine kronuts, o kojima sam baš puno čitala.Nisam imala priliku nikad ranije da ih isprobam, jer retko kupujem bilo šta od slatkiša a u ove naše coffee shops retko zalazim a i ako odemo negde na kafu, obično ne kupujemo nikakav desert uz kafu, jer ih ne volim.

Ivana, tebi, od srca hvala na ovom receptu i da ja krenem sa izradom kronutsa, jer ako ovako nastavim, napisaću čitavu istoriju i pre nego što nastavim moram još ovo da kažem, ni u ludilu se ne bih setila da su ostaci od kronutsa - restlovi, ja bih se baš pomučila da nađem prikladno ime za njih.... verovatno bih ih nazvala ostaci testa.Hvala ti na još jednoj naučenoj reči, koju sam znala, ali se posle silnih godina, jednostavno, zaboravilo.




Sastojci:

480 g brašna
4 g suvog kvasca
prstohvat soli
40 g šećera
2 jajeta
240 ml mleka
225 g putera sobne temperature
ulje za prženje

Za belu glazuru:

60 g šećera u prahu
pola kašičice ekstrakta vanile
1 do 2 kašike slatke pavlake

i još:

50 g šećera
1/2 kašičice cimeta

Priprema:

U vangliucu, u kojoj ćete zamesiti testo, prosejati brašno, dodati so i suvi kvasac i sve izmešati.
Mleko sasvim malo zagrejati,da ne bude potpuno hladno,dodati šečer i jaja i sasvim malo izmutiti i sipati u brašno.
Ja sam koristila hlebno brašno, koje u sebi ima veći procenat proteina i bolje mi je za ovu vrstu testa i šećer, koji sam koristila imao je ukus vanile.
Mikserom sam testo dobro "umesila" oko desetak minuta, sa pomašćenim rukama izvaditi testo, pouljiti malo metalnu posudu i staviti testo,koje ste malo premazali sa uljem, koje je u posudi,pokrila sam ga sa providnom folijom i ostavila na hladnoj terasi oko pola sata.

Dok se testo odmara, umutiti puter da je penast.

Kad se testo odmorilo, na blago pobrašnjenoj radnoj površini isipati testo i rastanjiti u pravougaonik oko 30X45cm i premazati sa četvrtinom umučenog putera.


Presaviti kraću stranu testa do pola, onda i onu drugu,suprotnu stranu presaviti do pola i onda presaviti sve zajedno tamo gde se dve stranice susreću i dobićete ovako presavijeno testo.


Očistiti kuhinjskom četkicom brašno,koje je po testu i zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru pola sata.
Ja sam moje testo ostavljala na terasi, napolju je bilo oko 0*C.

Ponovo, vrlo blago,pobrašniti radnu površinu ( pazite, ne smete koristiti puno brašna, koristiti ga minimalno, samo toliko da se testo ne lepi za  radnu površinu ) i rastanjiti  ga po dužini. 
Ponovo premazati sa četvrtinom putera i preklopiti ga sa kraće strane u obliku pisma.
Ostaviti ga ponovo na hladnom mestu pola sata.

Ponoviti tako još dva puta.

Pole zadnjeg  premazivanja i odmaranja,Ivanin recept kaže, zavijeno testo ostaviti preko noći u frižider. Sledećeg dana izvaditi testo, ostaviti sat vremena na sobnoj temperaturi, rastanjiti testo, Ivana ne kaže na koju debljinu, samo kaže da se testo rastanji da se mogu dobiti 12 kronutsa.

Ja sam ovde malo drugačije uradila, ne namerno, jednostavno greškom, ali to nije ništa umanjilo ukus ovih finih krofni.

Posle zadnjeg premazivanja i stajanja testa od pola sata, ja sam rastanjila testo na 1cm debljine, i modlom, veličine oko 8cm  i jednom od 2cm sam prvo isekla testo sa većom modlom, koju prvo zamočiti u brašno pa tek onda u testo i tako dok imate mesta za krugove, ja sam dobila 14 krofni i onda sam sa manjim krugom sekla u sredini.
Gotove krofne sam poređala na pleh,a restlove sam stavila na drugi pleh,pokrila sam sa providnom folijom i ostavila tako pripremljeno u garaži,preko noći.



Ujutru sam unela pripremljene krofnice i ostavila na sobnoj temperaturi sat vremena.
Posle sat vremena, u veliki wok sam sipala oko litar canola ulja, zagrejala sam na između 3 i 4 a kod mene su podeoci od 0 do 7 i prvo sam pržila restlove....


koje smo pojeli dok sam pržila krofnice.

Ispržene krofnice staviti na žicu, preko koje ste stavili kuhinjski papir da pokupi višak masnoće.



Kad se krofnice ohlade, napraviti preliv tako što ćete izmešati prah šećer,ekstrat od vanile i slatku pavlalu i preliti ih kašičicom preko krofnica, ili staviti u manju kesicu, odrezati ćošak i preliti ih u blagom mlazu.


Mi ne volimo taj preliv, tako da sam moje krofnice posula samo sa prah šećer,pomešan sa vanilinim šećerom.

Presek ovih krofnica, koje vidite na slici je dok su krofne još bile vruće....kad se ohlade,. spolja budu hrskave a unutra su meke i sa mnogo više slojeva.

Ivana, od srca ti hvala na ovom odličnom receptu i da nije bilo ovog izazova, ko zna kada bih napravila ove odlične krofnice.

Prijatno!!!!

17 коментара:

  1. Draga Zorice, fantasticno izgledaju, mislim da je ovo najlepsi kronuts koji sam videla... sve najbolje u Novoj i jos puno divnih receptica!:))

    ОдговориИзбриши
  2. Od srca ti hvala, draga moja Lana. Tebi i tvojima svako dobro i srećnu Novu 2015 godinu želim!!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Looks absolutely amazing! Happy new year, wishing you the best year ever!

    Hugs,

    Yelena

    ОдговориИзбриши
  4. Thank you so much Yelena. Happy Holidays to you and yours.

    ОдговориИзбриши
  5. Zoki, izgledaju fantastično! Svaka čast.
    Svako dobro, puno sreće, zdravlja, ljubavi i uspeha i naravno, daljeg druženja u Novoj godini:) Srećna Nova godina!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, draga Nale. Odavno sam želela da ih isprobam i nikako da se usudim, baš zbog tog dugog procesa pripreme, ustvari, jako su laki da se naprave a da su kalorijska bomba, jesu---ali su i dobriiiii. Topli pozdrav.

      Избриши
  6. Zorice, divno su ti ispali. Imaš neverovatne baking skills. Srećna Nova godina!

    ОдговориИзбриши
  7. Draga Ivana, ovo je na mojoj " to do " listi već duže vremena i da ne bi ovog izazova, ko zna kada i da li bih ih uopšte napravila.Od srca ti hvala i srećna i uspešna Nova Godina, tebi i tvojima!!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Ne mogu da verujem da više niko nije učestvovao u pravljenju ovih krofni...zašto se onda glasa ako ne mislimo da ih napravimo...bar ja mislim, ako za nešto glasam, onda ću i pokušati da ih napravim. Baš sam malo razočarana jer sam volela da vidim kaklo su drugi napravili ove krofne. Šta je tu je, idemo dalje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bi ucestvovala ali nikako ne kapiram kako se uopste ulazi u te vase igre :(

      Избриши
    2. Jadranka, svaki bloger može da učestvuje...znači, napraviš ono što je izabrano, uslikaš i postaviš recept i slike na tvoj blog i onda objaviš zadnji dan u tom mesecu, post na tvom blogu. Sliku i link za post na blogu pošalješ Maji Babić na email...evo ti link sa malo više objašnjenja i tu možeš da vidiš Majinu email adresu na koju trebaš poslati.
      http://kuvarigrice.blogspot.ca/2008/11/kuvarijacije-pravila.html
      Baš bih volela da te vidim da nam se pridružiš u ovim igricama.Topli pozdrav i ako ti je potrebno dodatno objašnjenje, slobodno se javi.

      Избриши
  9. Ja sam htjela ucestvovati u ovom krugu jer sam pomislila kad vec volimo krofne i kroasane, sigurno ce nam se dopasti i kronutsi :) Zamijesila tijesto, premazivala, razvaljala na kraju i krenula prziti ali su mi tako izgorjeli da je to bilo prestrasno :( Nisu bili za fotkanje ni kao primjer neuspjelog eksperimenta, a przili su se po jednoj strani mozda 4 sekunde... Prvi put sam radila sa ovom vrstom tijesta pa cu za ohrabrenje da probam napraviti kroasane prije nego opet uzmem da przim nesto slicno... Vama si kronatsi ispali odlicno, jako lijepo izgledaju i bas su fino razabrani!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biljana, verovatno ti je ulje bilo prevruće, jer obično se to desi, kad pregrejemo ulje. Ja obično kad pržim ovako nešto ( krofne, uštipke ) zagrevam ulje na osrednjoj temperaturi i prvo sam pržila restlove, ako si videla da ti gori, trebala si da skloniš tiganj ( ja obično pržim u većem wok-u ) i da ostaviš da se malo ulje ohladi i da nastaviš.
      Kroasani se peku tako da ćeti sa njima biti lakše.Zaista mi je žao da ti je sve izgorelo, jer ove krofne su izuzetno ukusne čak i drugog dana. Srećno sledeći put.
      Hvala ti puno i topli pozdrav.

      Избриши
  10. Srecom pravila sam samo pola mjere pa nije puno propalo :) Sklanjala sam serpu, probali smo i sa malo prohladjenim uljem ali to nije bilo to. Tih par komada nije izgorjelo ali se nisu fino listali i povukli su puno ulja. Inace krofne przim na najjacoj mogucoj temperaturi i efekat je taj da se napusu, skoro same okrenu i budu gotove za nepun minut a ne povuku masnocu u kojoj se prze. Kronatsi su me zatekli :) Hvala na savjetima i puno pozdrava iz Bg!

    ОдговориИзбриши
  11. Moram I ja da ih probam,ali se plasim od kalorija,a volim kisela testa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina, ovde ne izađe puno komada, pozovi decu, njih je 5 i vas dvoje i krofne će za čas da nestanu, izađe oko 12 komada plus restlovi..koje smo mi pojeli dok sam ih pržila i ako ti ostanu za sledeći dan, isto su lepe.Posle pojedenih krofni, ti i Milan u jednu dugu šetnju....Ljubim te i srećan vam put.

      Избриши