субота, 31. јануар 2015.

Svetosavske perece

 Za ovomesečnu blogersku igricu, KuVarijacije, koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes smo izabrali svetosavske perece naše koleginice blogerice Jafi, koja ima svoj blog " Kuhinjske čarolije "

Sveti Sava se se slavi kao školska slava kod nas Srba i za taj dan se prave ove svetosavske perece. Iskreno rečeno, ja za to nikad nisam znala, jer sam rasla za vreme komunizma, kad se nisu proslavljali verski praznici, ali znam za Sv.Savu, jer je mom pokojnom ocu tada rođendan.

Kad sam došla u Kanadu, onda sam mnoge stvari naučila i išli smo redovno na proslave Sv.Save gde su deca, nas emigranata, učestvovala u raznim proslavama pri crkvi, recitovanjem raznih verskih i dečjih recitacija i igranjem folklora...i dan danas se sećam prve recitacije mog starijeg sina Dejana kad je imao nepunih 4 godina " leti pčela malena oko cveta šarena,niti staje niti seda dok ne skupi dosta meda " i od tada su ga zvali pčelica.

Svetosavska Himna

Uskliknimo s ljubavlju
svetitelju Savi,
srpske crkve i škole -
svetiteljskoj glavi.
Tamo venci tamo slava,
Gde naš srpski pastir Sava:
Pojte mu Srbi
Pesmu i utrojte!

Blagodarna Srbijo
Puna si ljubavi
Prema svome pastiru
Svetitelju Savi.
Celo Srpstvo slavi slavu
Svoga oca Svetog Savu:
Pojte mu, Srbi,
Pesmu i utrojte!...................


Bolje je da ja krenem sa receptom, jer ovako ću do sutra da pišem......



Sastojci:

300 g oštrog brašna
500 g mekog brašna
12 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
200 ml toplog mleka
300 ml tople vode
100 ml ulja

za premazivanje:

1 jaje

i još:

2 kašike brašna
pola kašike soli
vode

Priprema:

U manju posudu zagrejati mleko, dodati kašičicu šećera, suvi kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati oba brašna,dodati so, ulje, toplu vodu i nadošli kvasac i zamesiti testo. Istresti testo na radnu površinu i umesiti glatko i meko testo, koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati ga u kuglu i vratiti nazad u vanglicu, premazati sa malo ulja, pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko pola sata.

Dok testo raste napraviti slani preliv za perece. U manju činijicu staviti brašno, so i dodavati po malo hladne vode da napravite gusto testo kao za palačinke. Ostaviti sa strane.
 od
Naraslo testo podeliti na jednake delove, moje kuglice su bile po 85g svaka i dobila sam 17 pereca.

Svaku kuglicu ponovo premesiti i rukama rastanjiti u dugački i tanji valjak oko 1cm debljine. Oblikovati u perecu i staviti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje ( meni su trebala dva pleha )
Dok sam jedan pleh sa perecama pekla, od drugog dela testa sam pravila perece.

Zagrejati rernu na 250°C ( kod mene je bilo na 200°C ) i premazati perece sa umućenim jajetom i pola kašike vode i peći ih oko 20 minuta ili dok vam blago ne porumene, izvaditi iz rerne i kašikom preliti slani preliv preko pereca,vratiti nazad u rernu i peći još 5 do 7 minuta ili dok vam se preliv ne osuši a perece lepo porumene.


Kad izvadite prvu turu, isto tako uraditi i sa drugom turom.
Ja sam moje perece namerno pravila da su manje, vi ih pravite kako ih vi volite.
Testo je fantastično da se sa njim radi.

Jafi, od srca ti hvala na odličnim svetosavskim perecama, ja sam ih napravila baš na sam dan Sv.Save.

Poslužiti ih sa kiselim mlekom, sokom ili jogurtom deci za doručak a možete im poslati i u školu za užinu.


Prijatno!!!!!

31 коментар:

  1. Prelepo je Zorico, hval puno ya ovaj recept, oduvek sam htela da pravim, ja sam znala da je obicaj da pravimo ovaj recept za slavu Sv. Save Srbbije. Sviđa mi se i pesmica sa pčelom! Liči na cureki, jedva čekam da probam ovaj recept.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Demi i drago mi je da ti se pesmica dopala a perece zaista nisu teške da se naprave..probaj ih, pa nam javi utiske.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Ali sad se zbunila. ja sam gledala u kuvarigrice koje recepte ima da glasamo a ovaj recept nisam videla, videla samo karidopitu moju, petit beuzrre i sl... Ne razumem kada su glasali za ovaj recept i kako ide. Šteta što nisam znala. A kad ćemo praviti ono što glasamo sad? Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo ovako.. za novi recept, kojih treba da bude 5 predloga, se glasa oko nedelju dana pred kraj meseca i onaj recept, koji se izglasa se onda pravi i objavi se zadnji dan u mesecu kao post na svom blogu i kažeš šta se tebi dopalo, šta nije i uopšte tvoje mišljenje...za mesec februar će,najverovatnije biti Dajanini Petit Beurre keksić sa čokoladom, znači recept sa najviše glasova...ako pogledaš sutra ili prekosutra biće gde su pravila KuVarijacija, recept koji je izglasan...nadam se da sam ti objasnila, ako još nešto ne razumeš, javi se. Topli pozdrav.

      Избриши
    2. znači glasali ste krajem Decembra i imali ste vremena da to pravite do kraja Januara?
      Hvala

      Избриши
    3. Tako je...znači,još danas možeš da glasaš za recept koji će biti za februar i onda se pravi tokom tog meseca a post objavimo zadnjeg dana u februaru. Molim i drugi put, a ovaj tvoj tvoj kolač bih volela da napravim, sviđa mi se.

      Избриши
    4. Hvala :) I ja bih htela da vidim kako biste pravili moji kolač, postoje još varijacije i nameravam da pravim još jednu. Evo sad kupila kvasac da pravim i ja ove perece :) :* Mada ne znam da li je moranje da koristimo dva tipa brašna a ne znam da li imamo iste, ne znam kako ću praviti... vidićemo. A sad ako pravim i objavim kakv link moram da pišem, za tvoj recept, za Lanin recept ili ono od Jafi? Hahahaha pojma nemam. Ja sam prvo videla u tvoj blogic :) i naravno nekad davno videla u netu vi[e puta.

      Избриши
    5. Kakvo ulje koristimo? Imam od suncokreta i maslinovo :)

      Избриши
    6. Demi, za ovu igricu se piše originalni link, koji je od Jafi...drugo je ako neki recept, koji nije za igricu ,vidiš kod mene ili Lane,onda pišeš tamo gde si ga ti videla. Pravi sa brašnom sa kojim praviš hleb ili ako imaš sve namensko brašno,koje se koristi za sve. Ma sigurna sam da ćeš uspeti.
      Tvoj kolač mi je interesantan i uskoro će biti isproban, pravila bih ga danas ali nemam puno vremena.

      Избриши
    7. Možeš da koristiš maslinovo ili suncokretovo ulje, ja sam koristila od semenki grožđa.

      Избриши
    8. koristila sam maslinovo, trebalo mi vιše bračna. vidićemo. ne znam da li je uspešno

      Избриши
    9. znaći mogu i ja da učestvujem u igrici večeras? Nije već kasno?

      Избриши
    10. Možeš, još nije kasno i objavi post večeras i pošalji Maji na email tvoju sliku i link do tvog posta a email imaš u pravilima KuVarijacija..pogledaj kako smo mi napisali na početku posta.

      Избриши
    11. Vau! Prelepem uspele su! Mislim ne znam kako je originalno ali nama se sviđaju! Hvala ti na pomoc Draga Zorico :**

      Избриши
    12. poslala sam i ja moj recept :) Hval ti Zorico što si me obaveštila! <3

      Избриши
    13. Demi, srećna sam da ti je uspelo i radujem se zajedno sa tobom.Tu smo da pomognemo jedna drugoj koliko god možemo. Topli pozdrav.

      Избриши
    14. Super su, ja sam danas doručkovala svetosavske perece i svetu vodicu iz naše crkve, kako lepo što sam našla recept!

      Избриши
    15. Ja bih ti se rado pridružila i ako je kod nas tek 6 sati ujutru. Prijatno i neka ti je na zdravlje.

      Избриши
  3. Divne, rumene, lepo nadosle i hrskave perece... Prijaju i na oko i za gric-gric:) Bas si ih fino udesila:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Zoko, predivan ti je post i perece. Ipak je ovaj običaj pravljenja pereca lokalnog karaktera i zastupljen je u južnom Banatu, od Panče va do rumunske granice :) Mi ih često grickamo i otkad sam ih naučila da mesim napravila sam ih na hiljade. Posebno sam volela kad ih mesim za Jovanin rodjendan i tako decu iznenadim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, draga moja Jafi....tvoje perece sam davno htela da napravim i mislim da je ovo bila idealna prilika. Pravila sam perece od Mikice, ali su bile na drugačiji način,koliko se sećam, na način kao bavarsko pecivo...uživala sam i u jednim i u drugim.
      Imam prijateljice iz Banata ali ni jedna od njih ih ne pravi, zato nisam znala da li je to nešto iz kasnijeg vremena.
      Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Draga Zorice, divan post i perece, verujem da su se svima dopale... uz sokic odlicna uzina.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, perece su mi oduvek bile najlepše za užinu i doručak ( posle bureka ) nekad sa sokićem, nekad sa jogurtom. Od srca ti hvala i šaljem ti topli virtualni zagrljaj.

      Избриши
  6. Oh, this looks so tender and fragrant!! Warm, these small breads must be irresistible!!
    A warm smile from me, Zoki! :)

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala Petra a što je najvažnije, veoma su ukusne.

    ОдговориИзбриши
  8. Lijep uvod u post i lijepe perece, krasno su ti ispale, žao mi je što ih ja nisam stigla napraviti, ali isprobati ću ih jednom sigurno.

    ОдговориИзбриши