недеља, 15. новембар 2020.

Pečeni losos preliven kremastim sosom od limuna

 Ne jedemo ribu onoliko koliko bi trebali i svaki put obećam sebi da ćemo jesti ribu bar dva puta nedeljno, hoćeš, uvek se to zaboravi... Ovog puta smo našli divne filete od divljeg lososa i moram da vam kažem da je mnogo ukusniji nego onaj što ga gaje na farmi i boja mu je fantastična.

Sastojci: po 150 g lososa po osobi, 30 ml svežeg soka od limuna, 15 ml maslinovog ulja, 2 veća čena belog luka, 2 dobro pune kašike senfa od celog zrna, po ukusu so i biber

Sastojci za kremasti sos:  40 g putera, 30 ml maslinovog ulja, 3 veća čena belog luka, 125 ml pavlake za kuvanje, 1 do 2 kašike sitno isečenog peršuna, sveže samleven biber

Priprema: Uključiti rernu da se greje na 200°C. Ribu oprati i osušiti kuhinjskim papirom.U manju zdelicu sipati 2 kašike soka od limuna, 1 kašiku maslinovog ulja, 2 čena pasiranog belog luka, senf, so i biber i sve sjediniti.

U vatrostalni pekač staviti onoliko parčića ribe, koža neka je okrenuta prema dnu, koliko ćete pojesti za jedan obrok. Kod nas su bila 4 parčeta. Kašikom sipati preliv od senfa preko svakog parčeta ribe. i ostaviti da stoji dok se rerna zagreje.Peći oko 10 do 12 minuta, u zavisnosti koliko su vam komadi ribe debeli, ja sam pakla 12 minuta i na slici vidite da je losos bio fantastično ispečen, ni malo suv.

Dok se riba peče, pripremite kremasti preliv za ribu.

U manju šerpicu otopiti puter zajedno sa maslinovim uljem i dodati sitno iseckan ili propasiran beli luk i pržiti sve zajedno samo da zamiriše, desetak sekundi. Skloniti sa ringle i dodati pavlaku za kuvanje, i kuvati nekoliko minuta samo dok sos ne počne da se zgušnjava.Skloniti sa ringle, dodati iseckan peršun ( ostaviti malo za posuti preko priloga i ribe kad poslužite ) i biber. Sipati preko pečene ribe i ostaviti da odstoji 5 minuta.

Poslužiti sa prilogom po vašem izboru. i po potrebi sipati sos koji se možda malo razlio po pekaču. Kod nas je to bio pirinač sa povrćem.

Prijatno!!!!

2 коментара: