уторак, 1. март 2016.

Appaloosa pasulj salata sa quinoa

Prošle nedelje sam išla u prodavnicu zdrave hrane i tamo sam našla baš neke nove namirnice, kao na primer ovaj i još jedan pasulj, koji su mi se jako dopali kako izgledaju...od ovog pasulja sam pravila salatu sa quinoa, još jednom vrlo zdravom žitaricom, koju, na žalost, jako malo koristimo u našoj ishrani.
Pokušavam,koliko god mogu da se zdravo hranimo, nekad sa više, nekad sa manje uspeha, jer kad stignemo u neke godine, moramo da pazimo na ishranu, neko zbog zdravlja, neko zbog težine a neko što tako hoće.


Sastojci:

150 g ne kuvanog appaloosa pasulja
100 g crna quinoa
1 žuta paprika
1 glavica ljubičastog luka
3 čena belog luka
100 g sitnog paradajza ( grape )
4 struka mladog luka
1 do 2 limuna sok i korica od 1 limuna
po ukusu himalajska so i sveže samleven biber
50 ml maslinovog ulja
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna

Priprema:
Pasulj očisti i oprati ispod mlaza hladne vode.
Možete ga potopiti preko noći u hladnu vodu ili ga odmah kuvati. Ako ga potopite u hladnu vodu kuvanje će biti mnogo kraće a ako ga kuvate odmah, trebaće vam oko sat do dva sata vremena. ( može da bude i kraće )
Izbor je vaš.
Ja sam ga potopila preko noći, bacila tu vodu, nalila sa svežom vodom i kuvala ga oko 1 sat, pazite da vam se ne prekuva, ipak ćete ga koristiti za salatu.
Skuvani pasulj ocediti od vode i isprati ga pod mlazom hladne vode da zaustavite proces kuvanja.


Quinoa ( ima ih tri vrste, crna, crvenkasta i svetlo braon, ja obično za salate koristim crvenu i crnu jer kad se skuvaju zrna im budu cela, dok kod svetlo braon boje , kad se zrno skuva izgleda prekuvano i mnogo su meka,ja nju obično koristim u jelima ) treba biti isprana sa hladnom vodom. Staviti je u šerpicu i obično se kuva 2 dela vode prema 1 delu žitarice. Vodu posoliti, dodati quinoa i pustiti da provri, kad provri, kuvati je 15 minuta, ocediti je i isprati hladnom vodom.

Dok se quinoa i pasulj kuvaju, pripremiti povrće.
Ljubičasti luk iseći na manje kockice,papriku iseći na manje kockice, mladi luk na tanke kolutiće, zajedno sa zelenim lišćem, beli luk iseckati vrlo sitno, peršun sitno iseckati i sve to staviti u veću zdelu sa pasuljem i quinoa.

Limun oprati, izrendatri koricu i dodati u zdelu, iscediti limun.( ja koristim vrstu limuna koji se ovde zove meyer i ta vrsta limuna nije uopšte puno kisela, meni više ima ukus na ukrštenu mandarinu i limun, jer mi je po malo slatkasto i trebalo mi je dva limuna da bi mi salata bila dovoljno kisela ) a vi koristite onaj limun koji imate i budite pažljivi da ne prekiselite salatu.
U zdelicu dodati limunov sok, maslinovo ulje, himalajsku so i sveže samleven biber, umutiti malom žicom za mućenje i preliti preko salate.
Dobro izmešati, pokriti sa providnom folijom i ostaviti u frižider najmanje sat vremena da se ukusi sjedine.
Pred služenje ostaviti na sobnoj temperaturi oko pola sata, promešati i probati da li je još nešto potrebno od začina.
Poslužiti kao lagani ručak ili prilog uz meso ili ribu.

Prijatno!!

3 коментара:

  1. Nikada nisam čula za ovu vrstu graha. Volim kada naučim nešto novo.

    ОдговориИзбриши
  2. Petra i ja sam ga prvi put videla, ima još vrsta pasulja koje nikad videla nisam niti čula za njih..Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Zorice baš je interesantan ovaj pasulj crno-beli.I recept sa njim je takođe intersentan i neobičan!
    pozdrav:)

    ОдговориИзбриши