субота, 16. септембар 2023.

Ajvar iz rerne bez pečenja paprike

 Ove godine sam kupila jako puno paprika i to iz razloga da bih napravila više vrsta ajvara, nešto je bilo novo da se isproba, nešto što sam već ranije pravila i ovako prvi put pravim jer mi se činilo vrlo interesantno..Ja sam pravila jednu manju količinu ovo ajvara i nama se dopalo, probajte i vi pa možda se i vama dopadne.

Recept sam dobila od prijateljice.


Sastojci: 2.4 kg paprika, 1 glavica belog luka, nekoliko ljutih paprika, so, ulje, biber

Priprema: Paprike oprati, osušiti i iseći na manje komadiće.. Semenke i drške odstraniti. Preliti uljem, posoliti i ostaviti nekoliko sati da se mariniraju.

Ako planirate da ih oljuštite ondsa vsam savetujem da ih isrčete na veće komade, lakše ćete ih oljuštiti.

Zagrejati rernu na 100°C. Paprike staviti u pleh i sušiti ih u rerni 3 do 4 sata.. Povremeno proverite paprike i ako se stvara velika kondenzacija u rerni, blago odškrinite vrata na rerni.

Tako pečene paprike izvaditi iz rerne, ( ko želi, može ih oljuštiti, ja sam pola oljuštila, pola nisam jer su mi komadići paprike bili mnogo sitni, ali sledeći put ću ih definitivno oljuštiti  )  kratko prohladiti i samleti na mašinu za meso. Prilikom mlevenja dodajte čenove belog luka te i njih samleti zajedno sa paprikom. Ko ne voli ljuto ne mora dodavati ljute paprike.

Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati još ulja, dobro sve sjediniti i sipati u čiste i vruće tegle. Dobro zatvoriti, vratiti u rernu još 15 minuta. U slučaju da vam je ajvar dosta redak, što znači paprike se nisu dovoljno ukuvale dok su se pekle, sipati u šerpu i dokuvati na ringli, ali vrlo kratko.

Vruće tegle zaviti u neko ćebe i ostaviti da se potpuno ohlade. Čuvati sa ostalom zimnicom. 

Ovaj ajvar ima vrlo slatkast ukus baž zbog tih tiho pečenih paprika i ako ne volite ljuto, dodajte bar jednu malu papričicu, samo da ima taj slatkasto ljutkasti ukus..


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар