уторак, 24. октобар 2017.

Kremasti pilav na drugačiji način

Jela sa pirinčem i piletinom su nam posebno omiljena, danas pilav na drugačiji način.


Sastojci: 1 kg pilećih karabatkova bez koske i kožice,so, biber, suvi začin za piletinu,maslinovo ulje,1 osrednja glavica sitno iseckanog crnog luka,2 do 3 čena pasiranog belog luka,500 g šampinjona,65 ml belog vina,325 ml pileće supe ili vode,125 g kisele pavlake,65 ml pavlake za kuvanje,200 do 250 g pirinča dugog zrna,1 kašičica soli,2 kašičice italijanskog začina ili 2 kašičice svežih začina; ruzmarin, majčina dušica, žalfija,bosiljak,pola kašičice ljute dimljene paprike,2 pune kašike sitno iseckanog peršuna

Priprema: Pileće meso očistiti od viška masnoće, oprati i osušiti kuhinjskim papirom.
Iseći na veće kocke. Pobibeiti i posuti sa suvim začinom za piletinu i blago posoliti.
U veći tiganj sipati nekoliko kašika maslinovog ilja ( ako koristite teflonski tiganj, dovoljna je jedna kašika ulja ) dobro zagrejati i staviti piletinu da sa proprži, tj,samo da porumeni sa svih strana.
Ako je potrebno, pržiti iz nekoliko puta.
Uključiti rernu da se greje na 190°C
Porumenelu piletinu izvaditi i staviti u pekać, veličine 33cm X 23cm.

U isti tiganj, ako je potrebno, dodati još jednu kašiku maslinovog ulja i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti nekoliko minuta dok luk ne omekša i postane staklast, dodati pasiran beli luk i pržiti samo da zamiriše.
Isipati ispržen luk u pekač sa piletinom.

Dok se luk prži, očistiti šampinjone i iseći ih na listiće oko 1cm debljine.
Kad ste luk isipali u pekač, nemojte dodavati više masnoće, dodajte isečene šampinjone i ispržiti ih da porumene i ispuste vrlo malo tečnosti. Sipati i njih u pekač.

U tiganj sipati belo vino i izgrebati drvenom varjačom sve sa dna i kuvati na jačoj temperaturi dok se vino ne ukuva i ostane samo jedna kašika tečnosti.
Dodati pavlaku za kuvanje, kiselu pavlaku,pileću supu ili vodu ( ako dodajete vodu, onda razmutite jednu kocku za supu sa vodom ili dodati suvi začin ) i kašičicu soli, ili po ukusu i sve dobro izmutiti sa žicom, da nemate grudvice od kisele pavlake.
Pobiberiti po ukusu i dodati ljutu, ako ne volite da je ljutkasto, dodati slatku dimljenu papriku, i pustiti da provri.

U pekač dodati pirinač, italijanski začin, ili, ako koristite sveže začine, sitno ih iseckajte pa ih dodajte u pekač, prelite sa pripremljenim sosom i sve izmešajte zajedno. Gledajte da su vam svuda podjednako raspodeljeni komadi mesa i šampinjona.
Prekriti sa alu folijom, ali nemojte da ušuškate svuda okolo, nego onako ovlaž zatvoriti i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 45 minuta. Otkriti i za to vreme bi sva tečnost trebala da bude upijena u pirinač, ako nije, ostavite da se peče još malo.
Razne vrste pirinča upijaju tečnost različito. Ja sam koristila basmati pirinač, zato podesite količinu tečnosti po vrsti pirinča.Braon pirinač treba više tečnosti i duže vreme pečenja.

Pečen pilav izvaditi iz rerne, ostaviti da se kratko prohladi, posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti sa zelenom salatom, ili salatom po vašem izboru.


Prijatno!!!!


1 коментар:

  1. Ovo je jako lepo jelo Zorice. Pravila sam nešto slično prvi put pre mnogo godina zvao se Kosovski pilav, samo što u taj recept nisu išle pečurke. Ovako sa pečurkama je još lepše. Uopšte zaključila sam da dodatak pavlake kod spremanja pilava mu daje jednu fantastičnu kremastu teksturu.

    ОдговориИзбриши