Za vas čokoljupce, ovo je idealno.
Sastojci:
185 g sve namenskog brašna
2 kašike šećera
60 g hladnog putera isečenog na kockice
1 žumance
Fil:
200 g šećera
125 ml vode
375 ml slatke pavlake
1 1/4 kašičice roze ili morske soli
170 g iseckane tamne čokolade sa 70% kakaa
30 g slatkog putera
Priprema:
Žicu staviti na drugi podeok od dole.
Kalup za tart,,veličine 23cm i dubine oko 3cm sa pomerajućim dnom staviti na pleh ( lakše ćete ga preneti u rernu ) i ostaviti na stranu.
U osrednju posudu staviti brašno i šećer i izmešati,dodati hladan puter i sa vašim prstima izmešati sa brašnom dok ne dobijete mrvičastu smesu,dodati žumance i mesiti rukom dok se ne sjedini sa testom.Oblikujte ga u loptu,i preneti testo na kalup.Naneti testo svuda po dnu i stranicama kalupa i izbosti testo sa viljuškom,staviti preko testa pek papir, na papir staviti keramičke kuglice za pečenje, ili, ako ih nemate, staviti pasulj.
Peći u prethodno u zagrejanoj rerni na 175*C oko 20 minuta, izvaditi,skloniti pek papir i pasulj i peći još 10 minuta dok vam blago ne porumeni.
Staviti na stranu da se malo prohladi dok vi pravite karamel.
U manju šerpicu staviti vodu i šećer i pustiti da provri i kuvati na jačoj vatri dok ne postane zlatno braon,oko 5 do 10 minuta,dodati slatku pavlaku i 3/4 kašičice solii i kuvati samo dok ne dobijete kremastu smesu.
Sipati vruć karamel na mlako testo i staviti u frižider da se karamel stegne,oko 20 minuta.
Iseckanu čokoladu staviti u jednu zdelu.
Ostatak pavlake ( 250 ml ) staviti u šerpicu i zagrevati je na osrednjoj temperaturi da se zagreje,ali da ne provri i preliti je preko čokolade i mešati sve zajedno dok se čokolada ne otopi,dodati 30 g putera i sve o sjeiniti u glatku smesu.
Ostaviti na sobnoj temperaturi oko desetak minuta da se prohladi i onda izvaditi iz frižidera tart,preliti prohlađenu čokoladu preko stegnutog karamela i vratiti nazad u frižider da se potpuno ohladi, najmanje dva sata.
Po želji posuti odozgore 1/4 kašičice morske soli, ili ukrasiti svežim malinama ( maline idu odlično sa čokoladom ) seći na parčiće i poslužiti.
Prijatno!!!!
125 ml vode
375 ml slatke pavlake
1 1/4 kašičice roze ili morske soli
170 g iseckane tamne čokolade sa 70% kakaa
30 g slatkog putera
Priprema:
Žicu staviti na drugi podeok od dole.
Kalup za tart,,veličine 23cm i dubine oko 3cm sa pomerajućim dnom staviti na pleh ( lakše ćete ga preneti u rernu ) i ostaviti na stranu.
U osrednju posudu staviti brašno i šećer i izmešati,dodati hladan puter i sa vašim prstima izmešati sa brašnom dok ne dobijete mrvičastu smesu,dodati žumance i mesiti rukom dok se ne sjedini sa testom.Oblikujte ga u loptu,i preneti testo na kalup.Naneti testo svuda po dnu i stranicama kalupa i izbosti testo sa viljuškom,staviti preko testa pek papir, na papir staviti keramičke kuglice za pečenje, ili, ako ih nemate, staviti pasulj.
Peći u prethodno u zagrejanoj rerni na 175*C oko 20 minuta, izvaditi,skloniti pek papir i pasulj i peći još 10 minuta dok vam blago ne porumeni.
Staviti na stranu da se malo prohladi dok vi pravite karamel.
U manju šerpicu staviti vodu i šećer i pustiti da provri i kuvati na jačoj vatri dok ne postane zlatno braon,oko 5 do 10 minuta,dodati slatku pavlaku i 3/4 kašičice solii i kuvati samo dok ne dobijete kremastu smesu.
Sipati vruć karamel na mlako testo i staviti u frižider da se karamel stegne,oko 20 minuta.
Iseckanu čokoladu staviti u jednu zdelu.
Ostatak pavlake ( 250 ml ) staviti u šerpicu i zagrevati je na osrednjoj temperaturi da se zagreje,ali da ne provri i preliti je preko čokolade i mešati sve zajedno dok se čokolada ne otopi,dodati 30 g putera i sve o sjeiniti u glatku smesu.
Ostaviti na sobnoj temperaturi oko desetak minuta da se prohladi i onda izvaditi iz frižidera tart,preliti prohlađenu čokoladu preko stegnutog karamela i vratiti nazad u frižider da se potpuno ohladi, najmanje dva sata.
Po želji posuti odozgore 1/4 kašičice morske soli, ili ukrasiti svežim malinama ( maline idu odlično sa čokoladom ) seći na parčiće i poslužiti.
Prijatno!!!!
Malo je reći da je savršen tart,taman po mome ukusu..divni recepti Zorice kao i uvijek od tebe..veliki pozdrav!
ОдговориИзбришиHvala Nelyce moja...nećčeš verovati da sam i ja pojela parče ovog tarta, na kraju krajeva tamna čokolada je dobra za srce. Topli pozdrav, draga moja.
ИзбришиKaramela-čokolada-malina, divna kombinacija.
ОдговориИзбришиHvala Nina, ovo kao da je bilo za rvoj rođendan!!!! Srećan ti rođendan!!!
ИзбришиZoki, hello, my dear friend! I didn't comment these days, but I always came to see your beautiful dishes!
ОдговориИзбришиThis tart is really perfect, well done!
Hugs and kisses, my dear Zoki! :)
I am very sorry for your loss and my heart is with you. Thank you. Hugs, my dear:))
ИзбришиKako dobar tart, predobar , ne znam ima li netko da bi ovome odolio !
ОдговориИзбришиIma, ima...moj sin. On je pokupio maline a supruzi dao ostatak, koja je ona, sa uživanjem pojela.
ИзбришиJako dobro izgleda, cokolada i malina su fenomenalan spoj :)
ОдговориИзбришиHvala Nataša, u potpunosti se slažem s tobom. Pozdrav.
ИзбришиOvo je bolje od torte :) I recept, a i slike, za čisto uživanje :)
ОдговориИзбришиNikako da te pitam da li ste se preselili?
Hvala ti puno...ovo je recept iz arhive. Ne nismo se još preselili, zato i stavljam recepte iz arhive. Selimo se 25 oktobra i trebaće posle toga još nekoliko meseci dok se vratimo u normalu.Topli pozdrav.
ОдговориИзбришиVolim ovakve kombinacije. Baš sam pravila tart sa čokoladom limun kremom i svežim jagodama.
ОдговориИзбриши