среда, 15. новембар 2017.

Tiramisu sa zabaglione kremom

Radujem se ponovnom druženju sa vama, za povratak jedan slatki recept, koji se vrlo brzo napravi a malo je njih koji ga ne vole.Za one, koji ne koriste sveža jaja u kolačima, evo još jedan način da pripremimo ovu poslasticu sa skuvanim žumancima, tj zabaglione kremom.


Sastojci za zabaglione krem: 6 žumanaca,200 g šećera ( podeliti na dva dela po 150 g jedan i 50 g drugi),90 ml ili 6 punih kašika ruma ( podeliti na dva dela, jedan 60 ml drugi deo 30 ml
Sastojci za fil: 360 g mascarpone sira,250 ml slatke pavlake,250 ml jake crne kafe,1 pakovanje od 210 g keksa za tiramisu ( lady fingers )
Preliv od čokolade:150 g čokolade,60 ml ulja

Priprema: U pliću i širu posudu sipati kafu, 2 kašike ruma i 50 g šećera ( po želji, ako ne volite puno slatko, smanjite šećer ) i mešati dok se šećer ne otopi. Ako koristite tursku kafu umesto espresso, procedite je od taloga.
Ostaviti na stranu.

U jednu šerpu sipati vodu i zagrejati a u drugu, ćete umutiti žumanca i šećer. Pazite, dno šerpe u kojoj su vam žumanca, ne sme da dodiruje vodu, već ćete kuvati ova žumanca, stalno muteći sa žicom, na pari. Ako vam voda dodiruje vrela voda, žumanca će biti zgrušana.
Mutiti celo vreme žicom, dok se sav šećer ne otopi a količina poveća, trebate dobiti svetlu i gustu kremu.
Moja žumanca su bila jako svetla u boji, nisam našla jaja koja stalno kupujem.
Uzeti malo kreme između prstiju i rastrljati, ako nema granula od šećera, krema je gotova, treba da bude glatka i svilenkasta,ako osetite granulice od šećera, nastavite da kuvate kremu,stalno muteći žicom.
Dodavati po malo preostalih 60 ml ruma u kremu i stalno mutite, po želji, sad možete nastaviti sa ručnim mikserom i kuvati na pari još desetak minuta dok ne dobijete svetlu i penastu gustu kremu.
Ostaviti sa strane da se ohladi do sobne temperature.

Kad je zabaglione krema ohlađena do sobne temperature,kratko umutiti mascarpone sira ( ja sam koristila krem sir jer nisam imala mascarpone i u krem sir sam dodala 50 g prah šećera i umutila prvo sir sa prah šećerom ) nemojte ga dugo mutiti jer se vrlo lako može desiti da se mlečna mast odvoji i da dobijete zrnastu masu, znači samo da se mascarpone sjedini u kremu i onda vrlo polako, u tankom mlazu dodavati slatku pavlaku a celo vreme mutite sa mikserom. Kad ste završili sa dodavanjem slatke pavlake,trebate dobiti lepu glatku kremu.

Umućen fil dodavati u ohlađenu zabaglione kremu i spatulom,nežnim pokretima,sjediniti.
Uzeti manji pekač, veličine 20cm X 20cm i vrlo blago ga premazati sa uljem.
Keks umakati sa svih strana u oflađenu kafu, ali nemojte držati predugo u kafi, jer će se raspasti i poređati kekse po dnu.,sipati pola pripremljenog fila od zabaglione,poravnjati i preko staviti drugi red umočenih keksa u kafu i preko keksa sipati drugi deo zabaglione kreme.
Tako pripremljen kolač ostaviti najmanje 8 sati u frižider da se kolač stegne a keksi omekšaju, a može i do 24 sata.
Pred služenje posuti sa kakaom u prahu. Kod mene je bilo preliveno otopljenom čokoladom na pari u koju sam dodala ulje, sjedinila sve i ostavila da se čokolada malo prohladi, ali ne previše, jer nećete dobiti glatku glazuru.
Prohlađenu čokoladu sipati preko kreme,malo posudu udarati blago o radnoj površini da se čokolada poravnja odozgore i ostaviti da se stegne.
Ohlađen kolač iseći na kocke, kod mene su bile 9 kocke, koje sam ja presekla još na pola i dobila 18 manjih parčića.( nož zagrejati kad sečete kocke i svaki put posle sečenja isprati toplom vodom i obrisati, pre nego što sečete sledeće parče )

Ako koristite mascarpone sir fil će vam biti mekši nego kod mene. Kolač je odličan i sa krem sirom i ovo je jeftinija varijanta, sledeći put ću praviti sa mascarpone sirom da vidim kolika je razlika u ukusu, ako je uopšte ima.

2 коментара: