среда, 17. април 2019.

Posna sarma iz krčka...

Ovih dana smo čistili bure sa kiselim kupusom i ja obavezno zamrznem listove od 4 glavice za slavu i tokom godine za sarmu i reših se da napravim posnu sarmu sa ribom, mada sam ranije pravila posnu sarmu samo sa povrćem i pirinčem...nama je bila odlična i sa ribom, e sad, oni koji ne vole ribu, njima ovo definitivno neće biti po ukusu, ali za njih se uvek može napraviti i nešto drugo.
Naravno da sam sarmu kuvala u krčku, jer on je za ovakve ručkove, koji treba dugo da se krčkaju, jedinstven...


Sastojci:  1 glavica kiselog kupusa, 500 do 750 g ribe po vašem ukusu, 1 konzerva sardina, 2 veće glavice crnog luka, 1 struk praziluka, 300 g kočanskog pirinča, 2 šargarepe, 1 veći krompir, 1 kašika dimljene crvene paprike, suvi začin, so, biber, 2 lista lorbera, desetak zrna bibera, ulje
Za hladnu zapršku: 1 kašika brašna, 1 dobro puna kašičica dimljene crvene paprike, suvi začin po ukusu i voda da se nalije sarma.

Priprema:  U veliki i dubok tiganj sipati ulje  i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne omekša.
Dok se luk prži, očistiti praziluk i šargarepu, praziluk iseckati što sitnije a šargarepu izrendati na krupnu stranu i dodati u luk i ispržiti samo da praziluk omekša i na kraju dodati ribu, koju ste sitno iseckali zajedno sa sardinom iz konzerve i izmešali zajedno, dodati zajedno sa ribom i izrendani krompir i pržiti nekoliko minuta.

Pirinač očistiti i isprati pod mlazom hladne vode. Ja najradije koristim za sarmu i punjene paprike pirinač okruglog zrna i pošto imam sreće te ovde na Nijagari imam nekoliko naših prodavnica, kupujem kočanski pirinač i koristim njega, a ako ga nekad ne nađem, koristim običan italijanski pirinač okruglog zrna.
Dodati u tiganj i samo propržiti nekoliko minuta, ( ne treba fil dugo pržiti da vam se riba ne raspadne, samo da se proprži sve zajedno da se ukusi sjedine.

Začiniti po vašem ukusu sa suvim začinom, solju, ( oprezno jer kupus je već slan ) biberom, mlevenom dimljenom paprikom, ako je nemate onda koristite običnu papriku i ko želi može dodati i malo sitno iseckanog peršuna ( ne mora )

Skinuti listove sa glavice kupusa i odseći ono zadebljanje po sredini lista. Ako su vam listovi ogromni onda ih je najbolje prepoloviti na pola i praviti manje sarme. Moja glavica je bila sasvim dobra te nisam morala da prepolovim listove ( ako se to radi ima se više posla i sarmice su dosta manje )
Sipati po 1 punu kašiku fila sa ribom, prebaciti obe bočne stranice preko i zaviti sarme.
Ređati u krčko i ako sarmu kuvate u njemu nema potrebe da se stave listovi na dno posude, ako koristite neku drugu metodu onda staviti nekoliko listova na dno posude.
Ja sam od ove količine dobila 24 sarmi. Staviti između sarmi lorber i zrna bibera.
Na kraju pokriti sa nekoliko listova kupusa.

U tiganj, u koji ste pržili fil, sipati vodu, dodati kašiku brašna i punu kašičicu mlevene dimljene paprike, sve izmešati varjačom i izgrebati sve sa dna tiganja, dodati malo suvog začina i preliti preko sarme tako da imate dovoljno vode da sarma bude u vodi. 
Ako kuvate u krčku, onda staviti na low i kuvati oko 6 sati a ako kuvate na ringli ili u rerni kuvati na tihoj temperaturi i što duže možete.

Da zapržite sarmu imate dva načina, ja koristim hladnu zapršku a mnogi rade tako što zagreju ulje, dodaju kašiku brašna u ulje, kratko propže da brašno porumeni, dodaju mlevenu papriku i sa tom zaprškom naliju sarmu. Takođe znam da mnogi od vas i ne  zapržavaju sarmu...vi uradite onako kako je vama najbolje.



Prijatno!!!!


Ja prvi put pravim sarmu sa ribom i sardinama i nama se ukus jako dopao a ribu, koju sam koristila je bila COD a prevod koji mi je dao čika Google kaže da je to bakalar. Vi koristite ribu koja vam je dostupna.

Нема коментара:

Постави коментар