уторак, 2. април 2019.

Pita sa bundevom

Odavno je nisam pravila a mnogo je volimo.Skoro sam pronašla kore ovde uu jednoj samoposluzi koje me jako podsećaju na naše kore iz Srbije i redovno od njih pravim pite sa jabukama, ovog puta je to baš pita sa bundevom, koja je idealna za vreme posta.


Sastojci:  1 muškatna tikva oko 1 kg, 12 kora za pitu, 60 g šećera, 1 kesica vanilinog šećera, 100 ml ulja, 50 ml kosele vode

Priprema:  Muškatnu tikvu preseći na pola, očistiti, oljuštiti i izrendati na krupno.
Staviti u veću šerpu, dodati 60 g šećera, ko voli da je slatko dodati više šećera, za nas je ova količina sasvim dovoljna i izdinstati tikvu na tihoj vatri, dok ne omekša. Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi. Kad se prohladila, dodati vanilin šećer i promešati.

Uzeti jednu koru i staviti je na radnu površinu. U manju zdelicu pomešati kiselu vodu i ulje i četkicom poprskati svuda po kori, staviti drugu koru te i nju poprskati i na kraju treću koru. 
Kore, gde je uža strana, okrenuti prema sebi i ostaviti prazno  oko  5 do 6cm pa kašikom sipati izdinstanu bundevu u svuda po dužini u obliku kobasice. Budite pažljivi da imate dovoljno za sva 4 rolata.. Bočne strane kore preklopiti oko 2 do 3cm preko fila, gornju stranu koja je prazna, prebaciti preko fila i zaviti u rolat.
Staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.

Sad tako isto uraditi i sa preostalim materijalom, trebate da imate 4 rolata po 3 kore.
Zavijene rolate premazati sa ostatkom ulja i vode.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Izvaditi pečenu pitu i zajedno sa papirom staviti na žicu da se ohladi.
Seći reckavim nožem na parčiće po vašoj želji, posuti prah šećerom izmešanim sa vanilinim šećerom i poslužiti uz kafu ili čaj.


Ko voli, može posuti tikvu sa cimetom, ja ovog puta nisam htela i može se dodati šaka suvog grožđa u šerpu zajedno sa tikvom i izdinstati zajedno.
Pita je odlična i sledećeg dana, mada je najbolja onog dana kad se napravi.
Ja volim da su korice hrskave dok jedem pitu i zato je ne prekrivam krpom dok je topla a vi, ako volite da su kore meke, pečenu pitu prekriti kuhinjskom krpom.


Prijatno!!!!

1 коментар: