уторак, 22. октобар 2024.

Halapinjo papričice punjene sirom u ulju

Ove papričice redovno sam kupovaala kad god sam pripremala predjelo za goste i mogu da vam kažem da nisu ni malo jeftine, ali kad se nešto voli onda ne pitaš koliko košta.
Pre nekoliko dana muž i ja smo otišli na farm nekih pedesetak km od nas da kupimo kupus za kiseljenje i kad tamo vidim ove crvene halapinjo papričice i toliko sam im se obradovala da sam prvo zgrabila korpicu sa njima pa tek onda odosmo da izaberemo glavice kupusa.

Zelenih halapinjo ( Jalapeño ) papričica ima koliko hoćeš u prodavnici ali ih još nikad nisam našla da su crvene i zato sam im se toliko obrdovala.


Sastojci: 30 halapinjo papričica, 700 g kremastog feta sira *, 100 g krem sira, 1 l vde, 400 ml sirćeta, 2 dobro pune kašike soli,  i po kašika šećera, 4 čena belog luka, desetak zrna bibera, 2 lovorova lista, ulje po potrebi

Priprema: Paprike oprati i osušiti, Manjim oštrim nožem iseći gornji det sa drškom pa vrlo pažljivo očistiti sve semenke iz paprike. Nosite rukavice jer paprike su jako ljute.
Ako su vam paprike jako ljute naliti ih ledenom vodom i ostaviti sat dva u vodi, na taj način će vam biti manje ljute.

U veću šerpu sipati vodu, sirće ( naše kanadsko sirće nije toliko jako kao vaše koje je 9%, naše je samo 5% te sam ja koristila duplu količinu sirćeta ) oljuštene čenove belog luka koje ćete iseći na krupnije komade, lovorov list, biber u zzrnu, šećer i so i pustiti da sve provri.
U provrelu vodu staviti očišćene paprike i kuvati ih oko 4 minuta, samo a malo omekšaju. Izvaditi rešetkaastom kašikom, okrenuti otvore od paprika na doe da se paprike ocede i ohlade.

Dok se paprike hlade vi izmešajte feta i krem sir. Ja nisam koristila krem sir jer sir koji sam koristila je toliko kremast da mi nije bilo potrebno.


                                                  ( ovo je sir koji sam ja koristila ovde u Kanadi )

Napuniti poslastičarski špric ili kuvarsku dresir kesu i punti paprike ovom kremastom masom.

Tako pripremljene paprike ređati u prethodno oprane i sterilisane tegle i kad ih napunite preliti uljem. Ja nisam koristila maslinovo ulje jer ono mi se stegne u hadnoj ostavi već sam koristila ulje od semenki grožđa.


Zatvoriti tegle, obrisati i ostaviti ili u hladnoj ostavi ili u frižideru. Ja svu moju zimnicu držim u hladnoj ostavi.


Dužina trajanja puno zavisi od kvaliteta sira. Pošto ih ja ovko pravim prvi put, reći ću vam koliko dugo su kod nas trajale, ali sam sigurna da mogu stajati preko cele zime.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар