петак, 30. јануар 2015.

Nekoliko odličnih recepata sitnih kolača

Svi ovi kolačići, koje sam pravila su odlični kolačići, koje možete napraviti bez da uključite rernu.
Idealni su za veća slavlja, rođendane,svadbe...jako lepo izgledaju i veoma su ukusni i mahom nisu skupi da se naprave....pa da krenem sa pisanjem.

Zrna kafe
Verovato vam je ovaj kolačić poznat, to je od naše mignonne i pravila sam ih već nekoliko puta, toplo vam ih preporučujem.



Sastojci:

250 g šećera
75 ml vode
125 g putera
100 g mlevenih oraha
100 g mlevenog plazma keksa
80 g čokolade
1 do 2 kašičice mlevene kafe

Za glazuru:

100 g čokolade
3 kašike ulja

Priprema:

Skuvati sirup od vode i šećera, dodati puter i mešati dok se puter ne otopi.
U tu smesu dodati čokoladu i mešajući otopiti čokoladu, dodati mlevene orahe, mleveni keks i samlevenu kafu, sve dobro sjediniti i ostaviti da se prohladi toliko da možete da oblikujete male kuglice. Ja sam svaku moju kuglicu merila po 10 g.
Oblikovati sve kuglice, čačkalicom pritisnuti po sredini kuglice da dobijete oblik zrna kafe.
Ostaviti pripremljena zrna da se dobro ohlade.

Otopiti čokoladu sa uljem, na pari ili u mikrotalasnoj, spuštati zrna kafe u otopljenu čokoladu,ponovo prevući sa čačkalicom preko otisnutog mesta,  izvaditi viljuškom i staviti na pek ili wax papir da se osuše.



Osušena zrna kafe staviti u korpice od papira i poslužiti ih.



Prijatno!!!!!


 Jaffa štanglice u oblatni

Veoma jednostavan kolač, koji se jako brzo napravi, ako volite jaffa keks, sigurna sam da ćete voleti i ovaj kolač



Sastojci:

2 male ili 1 velika,presečena na pola oblanda
100 ml mleka
200 g šećera
250 g putera
150 g mlevenih oraha
250 g mlevenog plazma ili petit keksa
3 jajeta
100 g čokolade za kuvanje
2 kutije jaffa keksa

Priprema:

U šerpicu staviti mleko, puter i šećer i sve to otopiti na tihoj vatri, mešajući.
Umutiti sa žicom jaja i ostaviti ih na stranu.
U toplo mleko dodati čokoladu za kuvanje, polomljenu na manje kockice, dodati orahe i keks i na kraju dodati umućena jaja, vratiti na ringlu i kuvati još nekoliko minuta, stalno mešajući.

Uzeti jednu oblandu ( ja sam koristila dve manje ) sipati pola pripremljenog fila i premazati preko krupne strane.
Jafa keks brzo provući kroz malo hladnog mleka i ređati ih na fil, ali ostaviti razmak između svakog keksa oko 1 prst razmaka i vrlo nežno pritisnuti u fil.
Na drugu oblandu premazati na krupnu stranu ostatak fila i vrlo pažljivo preklopiti preko jafa keksa,i nežno pritisnite da se fil rasporedi svuda između keksa i oblande. Ako sa strane počne malo da izlazi, vratite nazad tako što ćete rukama ugurati unutra.

Staviti nešto teže na oblandu odozgore i ostaviti, najbolje preko noći da se fil stegne.

Sledećeg dana, sa vrlo otrim nožem, seći štanglice.


Prijatno!!!!


Štangle sa suvim šljivama i kokosom

Još jedan odličan kolač, ako volite suve šljive i kokos, onda je ovo kolač za vas.



Sastojci:

1 mala oblanda ili pola 1 veće oblande

600 g samlevenih suvih šljiva
100 ml vode
125 g putera
200 g čokolade
100 g mlevene plazme ili bilo kog keksa

Za svetli sloj:

200 g šećera
200 ml vode
125 g putera
250 g kokosa

Preliv od čokolade:

100 g čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

Napomena:
Kad se prave ova dva fila, oba moraju biti vruća kad se sipaju jedan na drugi, jer vrlo lako može da se desi da se filovi odvoje. Meni su bili topli,ali izgleda i ne dovoljno topli, tako da mi se negde gornji fil odvojio od donjeg, ali to ništa nije umanjilo lep ukus ovih štanglica.
Samlevene šljive staviti u šerpicu, dodati vodu i puter i sve zagrejati dok se puter ne otopi,dodati čokoladu i mešajući otopiti je,na kraju dodati mleveni keks, možda vam neće biti potrebno svih 100 g keksa jer puno zavisi od toga koliko su vam šljive suve...meni je trebalo tačno 100 g, sve to izmešati i premazati preko oblande.

U isto vreme pripremite i beli fil.
U šerpicu staviti vodu i šećer i kuvati na tihoj temperaturi dok se šećer ne otopi, kad se otopi, dodati puter, mešajte da se puter otopi i tek onda dodati sitnije mleven kokos i sve izmešati.

Kad ste premazali fil od suvih šljiva, odmah sipati fil od kokosa i premazati ga svuda podjednako.

Otopiti 100 g čokolade sa 4 kašike ulja ( ja sam stavila samo 2 kašike ulja ) preliti preko fila od kokosa, poravnjati i ako želite, možete napraviti šare od tamnije čokolade ili ostaviti kako jeste, samo posuti vrlo malo sa kokosom.

Ostaviti na hladnom mestu, najbolje preko noći, da se ohladi.
Oštrim nožem iseći štanglice i poslužiti.


Prijatno!!!!!

18 коментара:

  1. Uh, ne znam koji bih pre uzela... Prrema tome, sva tri! :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Može Gago, ali sledeći put kad ih budem pravila, jer ovih više nema. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Divno izgledaju svi zajedno, verujem da su gosti bili na "slatkim mukama" i maksimalno uzivali.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, svi su kolačići bili super, neki recepti su već podeljeni, a ostatak kolačića su poslati sa gostima, tako da ne stavljaju nas na slatke muke. Hvala tebi na odličnim zrnima kafe.Topli pozdrav i zagrljaj.

      Избриши
  4. Одговори
    1. Tako je Jasna...kolači bez pečenja, specijalno sada kod vas je leto i verovatno velike vrućine, rerna se ne mora ni zagrejati a imamo poslastice. Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Jako lepa druzina;) Ne znam odakle bih pre pocela:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odakle god hoćeš samo da počneš a onda, teško se je zaustaviti. Ovi kolačići koji se ne pek se jako brzo naprave a rernu i ne uključiš.

      Избриши
  6. Super su Zoko.....ova zrna kafe merkam već dugo a nikako da dođu na red!

    ОдговориИзбриши
  7. Joj Snežana, ne čekaj...toliko su laka da se naprave a dobiješ ih jako puno, ja ih napravim i zamrznem i po potrebi ih vadim i prelivam čokoladom.

    ОдговориИзбриши
  8. Divan izbor sitnih kolačića, joj Zorice ja bih sada od svakoga po jedan pa i dva probala. Lanina zrna kafe moram čim prije isprobati, ne znam što još čekam. Jako lijepo si sve pripremila !

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala ti puno a Lanina zrnca kafe sui odlična...ja ih napravim, deo prelijem čokoladom a jedan deo zamrznem pa prelivam sa čokoladom kad mi je potrebno. Ne čekaj, probaj ih što pre i da znaš, ne treba ti uopšte puno vremena za njih.

    ОдговориИзбриши