понедељак, 26. јануар 2015.

Bajadera torta

Nisam ljubitelj slatkiša i poslastica, neke pojedem, neke i ne probam, ali kad sam videla recept za ovu tortu u časopisu Kuhinjica, oduševio me je izgled i lakoća, sa kojom se ova torta napravila.

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Emina sa bloga " Happiness is homemade " koja nam je zadala temu slatka pavlaka i njoj šaljem ovaj recept.




Sastojci:

Prvi fil:

300 g mlevenog plazma keksa
125 g slatkog putera
100 g prah šećera
100 g gorke čokolade
100 ml sveže isceđenog spka od pomorandže

Drugi fil:

100 g šećera u prahu
2 pudinga od vanile
1 kesica vanilinog šećera
50 g šećera
500 ml mleka
125 g slatkog putera

Treći fil:

250 g mlevenih oraha
125 g slatkog putera
100 g šećera u prahu
100 ml sveže isceđenog soka od pomorandže ( oko 2 veće pomorandže )

i još:

300 ml slatke pavlake

Priprema:

Otopiti čokoladu na pari ili u mikrotlasnoj i ostaviti da se čokolada prohladi.
Umutiti puter da bude penast, dodati prah šećer,mleveni plazma keks i sok od pomorandže i na kraju dodati otopljenu i prohlađenu čokoladu. Umutiti sve zajedno da se sjedini.
Pripremiti kalup za tortu, veličine oko 24 do 25cm.
Sipati pripremljenu smesu od čokolade i keksa i svuda ravnomerno rasporediti po kalupu i poravnjati. 
Staviti u frižider da se hladi, dok vi pripremate sledeći fil.

Oduzeti malo od pola litra mleka i u to izmešati puding od vanile a ostatak staviti sa 50 g šećera i vanilom da provri, kad provri sipati razmućen puding i kuvati dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi, povremeno promešajte da se ne stvori kožica po vrhu ili staviti samolepljivu foliju preko pudinga.
Puter i prah šećer umutiti u penastu smesu i dodavati po malo ohlađenu kremu od pudinga, stalno muteći, da nemate grudvica.
Izvaditi kalup iz frižidera sa prvom korom i preliti pripremljenu kremu preko nje i poravnjati.
Vratiti nazad u frižider.

Umutiti puter i prah šećer, dodati mlevene orahe i sok od pomorandže, umutiti sve zajedno.
Izvaditi kalup iz frižidera, preliti pripremljen fil, poravnjati i vratiti nazad i ostaviti da se torta potpuno ohladi i stegne.

Gotovu tortu izvaditi iz kalupa i ukrasiti sa umućenom pavlakom, po vašem izboru.
Izvaditi sat vremena pre služenja ( ja sam zaboravila i donji deo torte / podloga, bila je malo teže da se iseče )



Prijatno!!!!




Ovo je presek i to je bilo zadnje parče torte...svima se jako dopala.

















12 коментара:

  1. Što volim ovakve brze torte koje se ne peku a uz to su i kremaste. Baš planiram ovih dana da napravim neku tortu sa dodatkom pomorandži i ova tvoja mi je baš zapala za oko. Hvala za recept i ideju Zoko...

    ОдговориИзбриши
  2. Draga moja, muka nas natera da tražimo recepte koji se mogu lako napraviti a još bez pečenja......ja i ovako nisam talentovana za izradu torti,nekome je to pesma, meni nije. Od srca ti hvala i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. I know that desserts are not your favourite food, but I also know that your desserts are so beautiful and delicious! You are very talanted, my dear Zoki, well done!
    Hugs and kisses. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks a million.Yes,you are right but I have lots of them who just loves desserts and I enjoy make it for them. Hugs, my dear Gery:)))

      Избриши
  4. Sta dati azem.Bila mi je drugarica iz Austrlije i donela mi iy neke nase prodavnice tamo malu kutiju Bajadere.Odmah sam je sakrila i kad nikoga nema ja sednem i ono bas uzivam. Iti kao da citas moje misli.Znaci nema sanse da ovo ne napravim.Kako divno izgledaaaa.Jedva cekam.Kiss

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Džoli, ovo je toliko lako da se napravi da može i tvoja princeza da ti pomogne...torta je izuzetno lepa i izdašna...ako hoćeš, možeš i da smanjiš količinu na pola pa da napraviš manju torticu, onda koristi i manji kalup za tortu ili, ako je potrebno može i veća torta od ove. Od srca ti hvala i zagrljaj za vas dve.

      Избриши
  5. Stvarno divan recept! Od kad se Plazma pojavila u prodaji, trazim nesto ovako:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena,ako voliš bajadere onda ćeš sigurno voleti i ovu tortu...meni lično je lepša od bajaderica. Od srca hvala i pozdrav.

      Избриши
  6. Isti je slučaj i kod mene, često nešto napravim da ni ne probam ili podijelim svojim najdražima jer mi je najvažnije da oni uživaju, no ovo bi rado probala :)

    ОдговориИзбриши
  7. Meni je pravo zadovoljstvo videti njih da uživaju.Hvala ti puno.

    ОдговориИзбриши
  8. Draga Zorice ja kod vas uvijek iznova otkrijem neki super recept. Sada sam ovaj snimila na Ajme koliko nas je :)
    Moram isprobati, izgleda super ukusno..

    saljem vam veliki pozdrav..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Mirela, od srca ti hvala. Ova torta je izuzetno lepa a što je najvažnije, nije skupa i brzo se napravi.
      Topli pozdrav.

      Избриши