Nisam ljubitelj slatkiša i poslastica, neke pojedem, neke i ne probam, ali kad sam videla recept za ovu tortu u časopisu Kuhinjica, oduševio me je izgled i lakoća, sa kojom se ova torta napravila.
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Emina sa bloga " Happiness is homemade " koja nam je zadala temu slatka pavlaka i njoj šaljem ovaj recept.
Sastojci:
Prvi fil:
300 g mlevenog plazma keksa
125 g slatkog putera
100 g prah šećera
100 g gorke čokolade
100 ml sveže isceđenog spka od pomorandže
Drugi fil:
100 g šećera u prahu
2 pudinga od vanile
Ovo je presek i to je bilo zadnje parče torte...svima se jako dopala.
Drugi fil:
100 g šećera u prahu
2 pudinga od vanile
1 kesica vanilinog šećera
50 g šećera
500 ml mleka
125 g slatkog putera
Treći fil:
250 g mlevenih oraha
125 g slatkog putera
100 g šećera u prahu
100 ml sveže isceđenog soka od pomorandže ( oko 2 veće pomorandže )
i još:
300 ml slatke pavlake
50 g šećera
500 ml mleka
125 g slatkog putera
Treći fil:
250 g mlevenih oraha
125 g slatkog putera
100 g šećera u prahu
100 ml sveže isceđenog soka od pomorandže ( oko 2 veće pomorandže )
i još:
300 ml slatke pavlake
Priprema:
Otopiti čokoladu na pari ili u mikrotlasnoj i ostaviti da se čokolada prohladi.
Umutiti puter da bude penast, dodati prah šećer,mleveni plazma keks i sok od pomorandže i na kraju dodati otopljenu i prohlađenu čokoladu. Umutiti sve zajedno da se sjedini.
Pripremiti kalup za tortu, veličine oko 24 do 25cm.
Sipati pripremljenu smesu od čokolade i keksa i svuda ravnomerno rasporediti po kalupu i poravnjati.
Staviti u frižider da se hladi, dok vi pripremate sledeći fil.
Oduzeti malo od pola litra mleka i u to izmešati puding od vanile a ostatak staviti sa 50 g šećera i vanilom da provri, kad provri sipati razmućen puding i kuvati dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi, povremeno promešajte da se ne stvori kožica po vrhu ili staviti samolepljivu foliju preko pudinga.
Puter i prah šećer umutiti u penastu smesu i dodavati po malo ohlađenu kremu od pudinga, stalno muteći, da nemate grudvica.
Izvaditi kalup iz frižidera sa prvom korom i preliti pripremljenu kremu preko nje i poravnjati.
Vratiti nazad u frižider.
Umutiti puter i prah šećer, dodati mlevene orahe i sok od pomorandže, umutiti sve zajedno.
Izvaditi kalup iz frižidera, preliti pripremljen fil, poravnjati i vratiti nazad i ostaviti da se torta potpuno ohladi i stegne.
Gotovu tortu izvaditi iz kalupa i ukrasiti sa umućenom pavlakom, po vašem izboru.
Izvaditi sat vremena pre služenja ( ja sam zaboravila i donji deo torte / podloga, bila je malo teže da se iseče )
Izvaditi sat vremena pre služenja ( ja sam zaboravila i donji deo torte / podloga, bila je malo teže da se iseče )
Ovo je presek i to je bilo zadnje parče torte...svima se jako dopala.
Što volim ovakve brze torte koje se ne peku a uz to su i kremaste. Baš planiram ovih dana da napravim neku tortu sa dodatkom pomorandži i ova tvoja mi je baš zapala za oko. Hvala za recept i ideju Zoko...
ОдговориИзбришиDraga moja, muka nas natera da tražimo recepte koji se mogu lako napraviti a još bez pečenja......ja i ovako nisam talentovana za izradu torti,nekome je to pesma, meni nije. Od srca ti hvala i topli pozdrav.
ОдговориИзбришиI know that desserts are not your favourite food, but I also know that your desserts are so beautiful and delicious! You are very talanted, my dear Zoki, well done!
ОдговориИзбришиHugs and kisses. :)
Thanks a million.Yes,you are right but I have lots of them who just loves desserts and I enjoy make it for them. Hugs, my dear Gery:)))
ИзбришиSta dati azem.Bila mi je drugarica iz Austrlije i donela mi iy neke nase prodavnice tamo malu kutiju Bajadere.Odmah sam je sakrila i kad nikoga nema ja sednem i ono bas uzivam. Iti kao da citas moje misli.Znaci nema sanse da ovo ne napravim.Kako divno izgledaaaa.Jedva cekam.Kiss
ОдговориИзбришиDžoli, ovo je toliko lako da se napravi da može i tvoja princeza da ti pomogne...torta je izuzetno lepa i izdašna...ako hoćeš, možeš i da smanjiš količinu na pola pa da napraviš manju torticu, onda koristi i manji kalup za tortu ili, ako je potrebno može i veća torta od ove. Od srca ti hvala i zagrljaj za vas dve.
ИзбришиStvarno divan recept! Od kad se Plazma pojavila u prodaji, trazim nesto ovako:))
ОдговориИзбришиJelena,ako voliš bajadere onda ćeš sigurno voleti i ovu tortu...meni lično je lepša od bajaderica. Od srca hvala i pozdrav.
ИзбришиIsti je slučaj i kod mene, često nešto napravim da ni ne probam ili podijelim svojim najdražima jer mi je najvažnije da oni uživaju, no ovo bi rado probala :)
ОдговориИзбришиMeni je pravo zadovoljstvo videti njih da uživaju.Hvala ti puno.
ОдговориИзбришиDraga Zorice ja kod vas uvijek iznova otkrijem neki super recept. Sada sam ovaj snimila na Ajme koliko nas je :)
ОдговориИзбришиMoram isprobati, izgleda super ukusno..
saljem vam veliki pozdrav..
Draga moja Mirela, od srca ti hvala. Ova torta je izuzetno lepa a što je najvažnije, nije skupa i brzo se napravi.
ИзбришиTopli pozdrav.